Restrictii la Diclofenac

19 iunie 2013 | 0 comentarii |

Agentia Europeana a Medicamentului recomanda precautie in prescrierea si administrarea medicamentului,care ar avea efecte adverse asupra inimii si circulatiei arteriale.

 

diclofenacUn nou medicament, extrem de uzitat in tratamentul durerii, se pare ca pune probleme bolnavilor care-l folosesc. Comitetul de Farmacovigilenta pentru Evaluarea Riscului (PRAC) din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului sustine ca efectele medicamentului Diclofenac asupra inimii si circulatiei sunt similare efectelor unui alt grup de analgezice, mai ales in situatia administrarii produsului in doza mare, respectiv 150 mg zilnic, sau ca tratament de lunga durata, precizeaza Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

In acest context, Agentia Europeana a Medicamentului recomanda medicilor sa reevalueze periodic necesitatea continuarii tratamentului pe termen lung si in doze mari cu Diclofenac comprimate, capsule sau solutii injectabile, mai ales in cazul pacientilor cu coelsterol, hipertensiune, diabet si al fumatorilor.

Pacientii cu afectiuni cardiace sau circulatorii grave precum insuficienta cardiaca, boala cardiaca, probleme circulatorii sau infarct miocardic ori accident vascular cerebral in antecedente nu trebuie sa utilizeze medicamentul Diclofenac. Pacientii care prezinta anumiti factori de risc cardiovascular, precum hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, diabetul zaharat sau fumatul, trebuie sa utilizeze medicamentul Diclofenac numai dupa o evaluare atenta. Profesionistilor din domeniul sanatatii li se va recomanda totodata reevaluarea periodica a necesitatii continuarii tratamentului cu acest medicament, recomanda PRAC.

Diclofenac este un medicament din categoria „antiinflamatoarelor non-steroidiene” (AINS), utilizat pe scara larga pentru ameliorarea durerii si inflamatiei, in special in afectiuni dureroase precum artrita. Siguranta acestor antiinflamatoare a fost monitorizata indeaproape de autoritatile competente din Uniunea Europeana, aceste medicamente fiind evaluate in 2005, 2006 si 2012. In urma studiilor efectuate s-a confirmat asocierea AINS cu un risc usor crescut de aparitie a evenimentelor tromboembolice arteriale care, in anumite cazuri, au determinat infarct miocardic sau accident vascular cerebral, mai ales in cazul administrarii in doza mare sau al tratamentului de lunga durata.

Evaluarea medicamentului Diclofenac de catre PRAC a fost declansata in octombrie 2012, ca urmare a constatarilor rezultate din evaluarea AINS, in cadrul careia s-a identificat o usoara crestere a riscului de aparitie a acestor reactii adverse cardiovasculare asociat cu medicamentul Diclofenac, comparativ cu alte AINS.


Categorii: Farmacii

Adaugati un comentariu


 

*