REZIDENTIAT 2015: Ministerul Sanatatii modifica taxa de participare

29 septembrie 2015 | 0 comentarii |

In acest sens a fost deja redactat un proiect de ordin de ministru, care desi a fost lansat in dezbatere publica, mai mult ca sigur va fi aplicat in forma initiala.

 

examen rezidentiUMFDavilaA mai ramas o luna si jumatate pana la data la care se va sustine examenul de rezidentiat , examen care anul acesta va avea loc pe 15 noiembrie in centrele universitare Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Absolventii care vor sustine examenul in acest an ar putea fi insa nevoiti sa scoata ceva mai multi bani din buzunar, pentru plata taxei de paricipare. Ministrul Sanatatii a elaborat in acest sens un proiect de ordin care prevede ca valoarea acestei taxe sa fie stabilita la 360 de lei, pentru fiecare candidat, taxa valabila atat pentru candidatii care vor sustine examenul de rezidentiat pe post si pe loc la medicina cat si pentru cei de la medicina dentara si de la farmacie. Sumele rezultate din plata taxelor vor intra, ca si pana acum, in bugetul Ministerului Sanatati si vor fi folosite pentru acoperirea cheltuielilor de personal si materiale necesare sustinerii concursului de rezidentiat. De asemenea, conform proiectului de ordin ministerial,  o cota de maximum 80 la suta din sumele incasate se va repartiza universitatilor de medicina si farmacie din Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Iasi, Targu Mures si Timisoara, in vederea acoperirii cheltuielilor legate de organizarea concursului de rezidentiat.

 

studenti  examenUn alt proiect al Ministerului Sanatatii prevede ca specialitatile deficitare pentru care se va organiza concurs de rezidentiat la jumatatea lunii noiembrie sunt anestezie si terapie intensiva, chirurgie cardiovasculara, epidemiologie, farmacie clinica, hematologie, medicina de laborator, neonatologie, oncologie medicala, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, radioterapie, radiologie si imagistica medicala.

In ceea ce priveste tematica si bibliografia, acestea au ramas neschimbate fata de examenul de anul trecut, putand fi consultate atat pe site-ul oficial rezidentiat.ms.ro, cat si pe site-urile universitatilor de medicina si farmacie din tara. Specializarile pentru care se va da concurs de intrare in rezidentiat sunt ca si pana acum, aceleasi, mai precis Medicina, Farmacie si Medicina dentara.

Concursul se va desfasura sub forma de test-grila cu 200 de intrebari, pe o durata de 4 ore, punctajul minim de promovare reprezentand 60 la suta din punctajul maxim ce poate fi realizat.

 

rezidentiCu 30 de zile inainte de inceperea modulului de pregatire, rezidentii trebuie sa depuna o cerere de efectuare a pregatirii la spitalul vizat. Unitatea sanitara vizata va centraliza cererile de efectuare a pregatirii, pe care le va transmite saptamanal directiei de sanatate publica judeteana, insotite de o copie a primei pagini din carnetul de rezident.

In cadrul directiilor de sanatate publica din fiecare judet, se vor prelucra solicitarile rezidentilor si se vor intocmi doua adrese de repartitie care vor fi trimise catre unitatea sanitara acreditata vizata, care a transmis cererea si catre unitatea cu care a fost incheiat contractul de munca de rezident. Repartizarea rezidentilor pentru efectuarea modulului in unitatea sanitara acreditata vizata se va face pe baza acordului de primire al sefului de sectie din spitalul respectiv. Cu cinci zile inainte de inceperea pregatirii, directia de sanatate publica va transmite unitatilor sanitare de la care au venit solicitarile, adresele de repartitie.

La primirea adreselor de repartitie, unitatea sanitara acreditata va elibera pentru medicii rezidenti adresele de repartitie, pe care acestia trebuie sa le depuna la sectia clinica acreditata unde se desfasoara modulul si, dupa caz, la unitatea angajatoare, cu care a fost incheiat contracutl de munca.

Validarea stagiilor efectuate pe parcursul fiecarui an de rezidentiat va fi efectuata de structura abilitata din cadrul directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

 


Adaugati un comentariu


 

*