REZIDENTIAT 2016 : S-a lamurit confuzia legata de examene

23 februarie 2016 | 0 comentarii |

Viitorii rezidenti s-au intalnit cu ministrul Sanatatii caruia i-au solicitat ca subiectele sa fie unice pe tara, examenul descentralizat, iar subiectele sa fie elaborate din Compendiul nou aprobat.

 

examen-rezidentiatStudentii medicinisti au facut, astazi, un nou demers in incercarea de a-si impune punctele de vedere in ceea ce priveste organizarea si desfasurarea examenului de Rezidentiat.

Acestia au avut, la sediul MInisterului Sanatatii, o intrevedere cu ministrul Patriciu Achimas Cadariu, iar impreuna au discutat despre modul in care va fi organizat, in toamna acestui an, concursul de intrare in Rezidentiat pe post si loc in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie.

Tinerii medici, reprezentati de o delgatie a Federatiei Asociatiilor Studentilor la Medicina din Romania, i-au prezentat ministrului propunerile referitoare la examenul de Rezidentiat. Reprezentantii studentilor i-au cerut ministrului ca examenul din toamna sa de desfasoare ca si cele de pana acum, in sistem descentralizat, in cele 6 centre universitare mari, respectiv, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, subiectele sa fie unice in toate cele 6 centre, iar Comisia de elaborare a acestora sa fie stabilita la nivel national si alcatuita din membrii celor 6 universitati.

 

rezidentiatDaca din punctele de vedere mentionate studentii nu doresc nicio schimbare, altfel stau lucrurile in ceea ce priveste elaborarea subiectelor si modul in care se va realiza repartitia. Astfel, subiectele vor fi elaborate din Compendiul nou aprobat si nu asa cum s-a vehiculat, din vechea bibliografie. In ceea ce priveste modul in care se va realiza repartitia celor care vor promova examenul, studentii au cerut ca cei promovati fara loc sa nu mai fie nevoiti sa sustina un nou examen pe posturile ramase in alte centre universitare, ci sa poata opta pentru locurile ramase neocupate la nivel national, in urma unei repartitii, conform unui clasament national.

Solicitarea studentilor vine in urma valului de nemultumiri starnit in randul absolventilor care au dat anul trecut examenul in Centrul universitar Bucuresti si au obtinut punctaj de promovare, insa nu au mai prins locuri si sunt nevoiti sa sustina un nou examen, in mai. Acestia s-au adresat autoritatilor, cerand fie suplimentarea numarului de locuri in centrul universitar respectiv, fie sa fie repartizati pe locurile ramase vacante in celelalte centre. Li s-a comunicat insa ca, legal, nu este posibila niciuna dintre variantele propuse, iar singura solutie esta sa sustina un nou examen pentru locurile ramse neocupate, examen care va avea loc in aceasta primavara, mai exact, pe 22 mai. Bibliografia de examen va fi Book des ECN, iar centrul care va organiza aceasta sesiune va fi comunicat in perioada urmatoare. Aceasta sesiune se va desfasura pe posturile si locurile ramase libere dupa sesiunea din noiembrie 2015.

 

examen rezidentiUMFDavilaSolicitarile adresate de studenti ministrului Cadariu s-au mai referit si la bibliografia pentru examen. Acestia au cerut ca subiectele sa fie unice in toate centrele, si elaborate din noul Compendiu aprobat. Aceasta solicitare a venit tot in urma unui val de confuzie, generat de profesorii de la UMF Timisoara, care le-ar fi comunicat studentilor ca trebuie sa invete tot din vechea bibliografie, desi ministerul anuntase deja trecerea la noul Compendiu, lucrare apreciata si de studenti.

In aceasta privinta,  lucrurile sunt clare, Ministerul Sanatatii precizand inca de la momentul respectiv ca bibilografia pentru examenul din acest an pentru domeniul medicina va fi elaborata din noul Compendiu de specialitati medico-chirurgicale.

Ministrul si-a dat acordul de principiu pentru toate solicitarile venite din partea studentilor, cerandu-le insa acestora sa ii inainteze un document scris cu acestea.

In urma intalnirii de la minister s-a mai convenit ca, la inscriere, candidatul sa semneze o declaratie prin care isi exprima acordul cu privire la noile conditii de organizare si desfasurare a concursului.

 


Adaugati un comentariu


 

*