REZIDENȚIAT 2018: 315 tineri medici în plus, admiși la rezidențiat
Executivul a aprobat, astăzi, cu doar două zile înainte de repartiția candidaților admiși la rezidențiat, creșterea numărului de locuri, de la 5415 la 5.730.
Vești bune pentru candidații la examenul de intrare în rezidențiat care au obținut punctaj de promovare fără loc. Numărul mare de candidați care au obținut punctaj de promovare, dar și criza tot mai acută de specialiști din sistemul de sănătate public și privat din România, a determinat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, să solicite suplimenarea numărului de locuri pentru pregătirea viitorilor specialiști, iar această cerere i-a fost aprobată în ședința de Guvern de astăzi.
Potrivit unui comunicat remis în această după-amiază, Ministerul Sănătății (MS) anunță că Executivul a aprobat propunerea ministrului Sănătății printr-o Hotărâre prin care „se majorează cu 315 de locuri cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar /universitar 2018-2019, de la 5.415 la 5.730 locuri”.
Astfel, încă 315 tineri absolvenți ai universităților de Medicină și Farmacie care au promovat examenul de intrare în rezidențiat dar fără loc, au primit șansa de a se pregăti să devină specialiști. Potrivit ministrului Sorina Pintea, în acest fel se asigură „un cadru cadru coerent instituţional care asigură formarea de specialiști în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat la nevoile de servicii de sănătate”.
Actul normativ aprobat astăzi asigură respectarea dispozițiilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările ulterioare, în sensul acordării posibilității de a intra la repartiție și a candidaților care la concursul de rezidențiat din sesiunile precedente au fost declarați respinși, deși au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs, se menționează în comunicatul MS.
„Dorim să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii pentru că avem nevoie de specialiști care să ofere servicii medicale de calitate populației, mai ales în zonele defavorizate, unde deficitul de medici este sensibil mai mare decât în celelalte zone ale țării. De asemenea, prin decizia de astăzi, Guvernul urmărește și stoparea migrației medicilor, fenomen care accentuează și mai mult deficitul de personal medical de specialitate”, a subliniat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
În zilele de 25 și 26 noiembrie 2018, în intervalul orar 9:00 – 21:00, tinerii medici (inclusiv cei 315 în plus) se vor prezenta în unul din centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara, pentru a participa la repartiția pe locuri/posturi și centre de pregătire, prin teleconferință.
„La repartiție se pot prezenta candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs”, se subliniază pe site-ul oficial al MS, destinat rezidentiatului.
Reamintim cititorilor că, anul acesta, la concursul de intrare în rezidențiat, au fost 8.419 de candidați, pe 5.415 locuri și posturi.
Pentru domeniul MEDICINĂ, unde a fost cel mai mare număr de locuri/posturi, deși a fost cea mai mică concurență, cele 4.730 de locuri și posturi fiind disputate de 6.357 de candidați, s-a intrat în rezidnțiat cu cel mai mare punctaj, cei care au fost admiși obținând între 936 și 561 de puncte.
La MEDICINĂ DENTARĂ, unde s-a înregistrat cea mai mare concurență din acest an, 1.470 de candidați s-au „bătut” pe 406 locuri, iar cei care au fost admiși au avut între 928 și 556 de puncte.
La FARMACIE, 692 de absolveți au candidat pe cele 225 de locuri pe care le-au ocupat cu punctaje între 893 și 595.
Absolvenții de Medicină Militară au concurat pe 54 de locuri și posturi aferente ministerelor cu rețea sanitară proprie.
Stagiul de rezidențiat pentru candidații care aleg loc/post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz, și de la care se va face salarizarea ca rezident.