REZIDENȚIAT 2022: Cei mai mulți candidați au susținut examenul în București
Peste 10 mii de absolvenţi la medicină, medicină dentară și farmacie au participat, duminică, la examenul de Rezidenţiat şi au concurat pentru aproximativ 5.800 de locuri şi posturi.
Anul acesta s-au înscris 10.330 de candidați la concursul de intrare în rezidențiat, mai puțin cu 2.234 față de anul trecut și cu 1618 mai puțin decât în 2020. Aceștia se luptă pentru șansa de a ocupa cele 5.634 de locuri și 231 de posturi scoase la concurs. Examenul s-a desfășurat în șase centre universitare medicale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Cei mai mulți candidați – 3.636 concurează la UMF „Carol Davila” din București – peste 35% din totalul candidaților înscriși la nivelul național.
„Urez succes deplin tuturor candidaților și am convingerea că, şi în 2022 absolvenţii Universităţii noastre vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională, iar prin rezultatele obţinute, vor reliefa încă odată valoarea incontestabilă a învăţământului superior medical românesc şi totodată vor da continuitate ascensiunii Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila în ierarhia valorilor medicinei la nivel național, dar mai ales în plan internațional”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
La București, concursul se desfășoară în centrul Expozițional Romexpo, unde s-au înscris 2.090 de candidați pentru domeniul Medicină, 798 pentru domeniul Medicină dentară și 748 pentru domeniul Farmacie.
Coordonatoarea concursului de rezidențiat în Centrul universitar București, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector cu probleme de Învățământ postuniversitar al UMF „Carol Davila”, a subliniat că ,,organizarea concursului de rezidențiat reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni anuale în cadrul unei Universități de Medicină și Farmacie. Peste tot în lume, resursa umană, respectiv medicii, reprezintă un element strategic pentru buna funcționare a sistemelor de sănătate. Concursul de rezidențiat reprezintă astfel un prim test de maturitate profesională pentru absolvenții Universităților de Medicină și Farmacie și îmi doresc ca aceștia să fie cât mai bine pregătiți pentru că sistemul de sănătate românesc are nevoie de medici rezidenți cu un bagaj solid de cunoștințe. Medicii care intră în sistemul de rezidențiat formează prezentul, dar mai ales viitorul sistemului de sănătate. Le urez mult succes tuturor candidaților în această primă provocare majoră din cariera lor!”
Examenul a avut o durată de patru ore în care viitorii medici trebuiau să rezolve teste de tip grilă cu 200 de întrebări. Cele mai multe locuri și posturi scoase la concurs sunt pentru domeniile medicina de familie (321 de locuri), anestezie și terapie intensivă (231 de locuri), medicină internă (207 de locuri), medicina de urgență (204 de locuri) și chirurgie generală (195 de locuri).
„Medicina de familie are, întotdeauna, cele mai multe locuri alocate, a precizat Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, există 700 de localități fără medici de familie, în timp ce în 47% dintre localități nu au suficienți medici de familie. Lucrăm mai apropiat că oricând cu universitățile de medicină și farmacie încât să putem să răspundem nevoii de servicii de sănătate. Nu pregătim rezidenți de dragul pregătirii, îi pregătim pentru ca să devina specialiști și care să poate să ofere populației servicii de sănătate pentru fiecare specialitate de care oamenii au nevoie”, a afirmat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a menționat că rezidențiatul din acest an este unul „de tranziție, pentru că una dintre reformele majore care va fi implementată prin PNRR se va referi la resursele umane din sănătate şi vrem să răspundem nevoii de servicii de sănătate a populaţiei”.
Pentru a promova examenul de rezidenţiat, un absolvent de medicină trebuie să realizeze minimum 60% din punctajul cel mai mare obţinut de candidaţi.
„Pentru domeniul medicină avem un număr mai mare de locuri la rezidenţiat faţă de numărul absolvenţi. Îi încurajăm pe tineri să ocupe aceste locuri, astfel încât specializările deficitare să fie încet încet acoperite. Totul a decurs, până în prezent, conform programului şi metodologiei aprobate. Nu au existat incidente, totul decurgând normal şi firesc”, a explicat conf. univ. dr. Adriana Pistol, preşedintele Comisiei de rezidenţiat.
Cea mai mare bătălie se dă, însă, la Medicina dentară și la Farmacie, unde aproape patru, respectiv, aproape cinci studenți se luptă pentru un loc la rezidențiat.
„Comparativ cu ultimii doi-trei ani, numărul de locuri pentru medicină dentară și farmacie s-a redus. E numărul dictat de capacitatea de instruire a universităților și nu în funcție de numărul de absolvenți. A scăzut cu 60-70 la sută”, a declarat prof.univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector UMF Iași.
La Cluj, examenul de Rezidențiat a fost organizat în amfiteatrele Universităților de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” și „Babeș-Bolyai”, dar și în Sala Polivalentă.
Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătății Concursului de intrare în Rezidențiat pe loc și post în medicină, medicină dentară și farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2021. Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii până după-amiază.
Limita de promovabilitate a concursului de rezidenţiat va fi menţinută în acest an la 60%, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul „în vederea creşterii calităţii academice” a rezidenţilor, așa cum a precizat ministrul Sănătăţii.
Ocuparea locurilor în cele 70 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu , alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.
Rezultatele vor fi afișate în cursul zilei de astăzi, după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.