„Rezistenta la antibiotice, de la ferma la consumator”

16 martie 2016 | 0 comentarii |

Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati din cadrul Senatului Romaniei si Asociatia Pro Consumatori au organizat, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, o dezbatere privind importanta protectiei consumatorilor fata de alimentele care contin antibiotice.

 

dezbatere rezistenta la antibioticeRapoarte recente evidentiaza faptul ca la nivel european se inregistreaza 25.000 de decese din cauza rezistentei capatata de organism la antibiotice, iar costurile totale se ridica la 1.5 milioane euro anual, constand in costuri de ingrijire si pierderi de productivitate (ECDC, 2016).

Pentru a trage un semnal de alarma in privinta acestui aspect, Comisia pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati din cadrul Senatului Romaniei si Asociatia Pro Consumatori (APC) au organizat marti, 15 martie, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, o dezbatere privind importanta protectiei consumatorilor la antibiotice.

La dezbatere au participat reprezentanti ai Comisiei de Sanatate si ai Comisiei de Agricultura din cadrul Senatului Romaniei, ai Guvernului –  Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Sanatatii, Prefectura Municipiului Bucuresti, cat si reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale.

Societatea civila a fost reprezentata de mediul academic din domeniu, asociatii profesionale si asociatii neguvernamentale, iar mediul de afaceri a fost reprezentat de cateva societati din industria alimentara.

 

antibiotice_1Dezbaterea a urmarit identificarea de solutii pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniu, prin crearea unui grup de lucru interinstitutional, astfel incat drepturile consumatorilor sa fie respectate. De asemenea, s-a constatat necesitatea realizarii unei strategii unitare care sa cuprinda reglementari cu privire la autorizarea medicamentelor de uz veterinar si a unui sistem de evaluare a substantelor antimicrobiene de uz veterinar, un accent foarte mare fiind pus pe etichetarea alimentelor si pe preventie.

Pentru ca rezistenta la antibiotice afecteaza, in final, omul, Amalia Serban, Director in Ministerul Sanatatii a precizat ca institutia pe care o reprezinta sustine planul mondial de lupta impotriva rezistentei la antibiotice, precum si dezvoltarea in Romania a mecanismului intersectorial de colaborare si a conceptului „One Health” prin intermediul unui plan de actiune comun, elaborat de autoritatile responsabile pentru alimente, agricultura, mediu si sanatate“.

Nicolae Vlad Popa, secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului, a declarat insa canu putem vorbi la sigular despre respectarea dreptului la sanatate, fara sa tinem cont de drepturile subsecvente acestuia, cum ar fi dreptul la informare, dreptul la servicii de calitate, dreptul la siguranta si la preventie. Tocmai de aceea, implicarea statului trebuie sa fie una substantiala in ceea ce priveste luarea unor masuri pentru evitarea imbolnavirilor cauzate de folosirea antibioticelor in alimente“.

 

farmacie veterinara1In cadrul dezbaterii s-a propus promovarea educatiei si formarii profesionale in utilizarea substantelor antimicrobiene la animalele destinate pentru hrana, eliminarea stimulentelor pentru medicii veterinari de a prescrie antibiotice, elaborarea de ghiduri privind utilizarea prudenta a antibioticelor la animale, organizarea de inspectii si schimburi de experienta a medicilor veterinari si producatorilor agricoli.

Senatorul Aurel Durut, membru in Comisia de Sanatate si Agricultura, a apreciat ca prin prisma experientei sale ca medic veterinar, se simte dator sa atraga atentia asupra „importantei administrarii de antibiotice doar la recomandarea medicului veterinar. Majoritatea micilor producatori nu recurg la o asemenea practica, astfel efectele sunt devastatoare atat pentru animal, cat si pentru consumator”.

Mai practic, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, dr. Viorel Andronie,  considera ca „Romania ar trebui sa elaboreze si sa puna in aplicare o strategie nationala sau un plan de actiune pentru combaterea rezistentei antimicrobiene. O astfel de strategie sau plan de actiune ar trebui sa promoveze o abordare holistica si sa acopere toate sectoarele si aspectele legate de rezistenta antimicrobiana (de exemplu, sanatatea publica, sanatatea si bunastarea animalelor, siguranta alimentelor, siguranta consumatorilor, mediul, cercetarea si utilizarea non-terapeutica a substantelor antimicrobiene)“.

 

Costel-Stanciu- presedinte APC

Costel-Stanciu- presedinte APC

Initiatorul principal al evenimentului, Costel Stanciu, Presedintele Asociatiei Pro Consumatori, sustine ca Folosirea excesiva a antibioticelor in zootehnie si avicultura joaca un rol fundamental in cresterea rezistentei fata de acest tratament, care a atins un nivel ingrijorator in intreaga lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia asupra faptului ca, in lipsa unor masuri ferme, lumea risca sa se gaseasca intr-o era post-antibiotice, o era in care multe medicamente importante vor inceta sa mai aiba efect, in care o infectie banala sau o julitura capatata la joaca pot duce la grave infectii sau chiar la deces, insemnand in practica un regres la situatia din secolele precedente. Aproape jumatate din antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate in ferme, in majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea in greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli in randul acestora. Daca nu se adopta urgent masuri legislative in acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% pana in anul 2030, adica va creste de la 63.200 tone in 2010 la 105.600 tone in 2030”.

 

medicamenteVicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Csutak Nagy Laszlo, a dat asigurari ca institutia pe care o reprezinta este deschisa la o buna colabnorare cu toate institutiile ce detin responsabilitati in lupta cu utilizarea inadecvata a antibioticelor si prevenirea fenomenului de antibiorezistenta, intrucat aceasta se poate obtine doar prin implicare interministeriala sau interinstitutionala, inclusiv a asociatiilor/patronatelor din industrie”.

Membrii Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati si cei ai Asociatiei Pro Consumatori au subliniat importanta limitarii folosirii de catre procesatori si crescatorii de animale a antibioticelor pentru stimularea cresterii animalelor si pentru preventie (acestea urmand a fi folosite doar pentru tratarea bolilor animalelor), precum si asupra limitarii folosirii produselor de origine animala tratate cu antibiotice de catre marile lanturi de alimentatie publica. Totodata, s-a atras atentia asupra constientizarii drepturilor conferite consumatorilor prin lege, dar si a importantei implicarii fiecaruia dintre noi in alegerea unui stil de viata sanatos.

 


Adaugati un comentariu


 

*