Rezultate promitatoare ale unui tratament experimental pentru victimele accidentelor vascular cerbrale

Noua terapie experimentata pe un grup de voluntari consta in injectarea in creier a unor celule stem care contribuie la regenerarea zonelor afectate ca urmare a ruperii vaselor de sange.

 

avcMai multi pacienti care au suferit accidente vasculare cerebrale si au ramas tintuiti la pat sau in scaunul cu rotile pot merge din nou, dupa ce au primit un tratament experimental ce consta in injectarea in creier a unei solutii care contine celule stem. Acestia fac parte dintr-un mic grup de voluntari pentru testarea noii metode, iar medicii au constatat ca si-au imbunatatit, totodata, cursivitatea si claritatea vorbirii, precum si miscarile mainilor.

Cercetatorii au dat exemplul unei paciente de 71 de ani care abia putea sa-si miste degetul mare de la mana stanga la inceputul acestor teste, iar  acum poate sa mearga si sa-si ridice mana deasupra capului.

Desfasurat de compania SanBio din Mountain View, California, o companie care se ocupa cu dezvoltarea de terapii regenerative pentru maladii neurologice, acest test clinic este cel de-al doilea care experimenteaza injectiile cu celule stem in creierul pacientilor care au suferit atacuri cerebrale. Primul astfel de test a fost desfasurat cu rezultate promitatoare de compania britanica ReNeuron.

 

celule stem-depozitareToti pacientii care au participat la acest test clinic au aratat semne de recuperare. Scorurile obtinute de ei, pe o scara de 100 de puncte pentru evaluarea mobilitatii, unde 100 de puncte semnifica mobilitatea completa, s-au imbunatatit in medie cu 11,4 puncte. Cele mai evidente schimbari in bine au fost remarcate in ceea ce priveste puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-si folosi mainile si abilitatea de comunicare, in special la cei la care centrii vorbirii au fost afectati de atacul cerebral. „Obisnuiam sa credem ca circuitele cerebrale afectate sunt moarte. Acum trebuie sa regandim acest lucru, iar eu personal sunt de parere ca aceste circuite sunt doar inhibate dupa un AVC, iar acest tratament le ajuta sa se dezinhibe”, a declarat prof. Gary Steinberg, coordonatorul studiului.

Gary Steinberg a injectat celulele stem printr-o incizie de sonda operata in craniu, in zona regiunilor cerebrale care controleaza activitatea motorie si care au fost afectate de atacul cerebral. Fiecare dintre participantii la experiment a primit doze de 2,5, cinci sau 10 milioane de celule stem. Substanta injectata contine celule stem mezenchimale prelevate din maduva spinarii de la doi donatori sanatosi.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*