Rezultate promitatoare in cazul unui nou tratament impotriva osteoporozei

1 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Ingredientul principal din noul produs farmaceutic este salvia rosie, o planta folosita pe scara larga in medicina traditionala chineza.

 

O planta utilizata pe scara larga in medicina traditionala chinezeasca ar putea detine cheia pentru dezvoltarea unei noi terapii contra osteoporozei, ce ar putea preveni pierderea densitatii osoase fara a cauza efecte secundare. Folosind un compus derivat din salvie rosie, cunoscuta si sub numele de salvie chinezeasca, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea British Colombia din Canada au descoperit o modalitate de a bloca in mod selectiv o enzima numita catepsina K (CatK), ce joaca un rol important in descompunerea colagenului din oase in timpul procesului de osteoporoza.

In ultimii ani, producatorii din industria farmaceutica, preocupati de dezvoltarea de medicamente contra osteoporozei, si-au concentrat atentia pe blocarea CatK, insa numeroase studii clinice realizate pana in prezent s-au confruntat cu esecuri cauzate de aparitia efectelor secundare printre care s-au numarat cazuri de accident vascular, fibroza chistica sau probleme cardiovasculare.

In cel mai recent studiu, cercetatorii au testat un derivat din salvie chinezeasca si au descoperit ca aceasta a prevenit pierderea osoasa si a crescut densitatea minerala osoasa in cazul soarecilor tratati cu acest compus cu 35%, in comparatie cu grupul de control.

 

Studiul confirma rezultatele unei cercetari efectuate anterior care s-a concentrat pe eficacitatea salviei rosii in stoparea activitatii CatK.

CatK reprezinta o enzima multifunctionala avand roluri importante in alte zone ale corpului, iar blocarea sa totala este motivul pentru care se declanseaza efectele secundare neasteptate ale altor medicamente in curs de dezvoltare.

Compusul din salvie conceput de savantii canadieni blocheaza doar activitatea CatK care duce la degradarea colagenului din oase prevenindu-se astfel descompunerea acestuia si aparitia efectelor secundare nedorite. De asemenea, tratamentul ar putea fi utilizat pentru tratarea unei varietati de boli de oase si de cartilaje, precum artrita si anumite cancere osoase.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*