Riscam sa devenim „imuni” la antibiotice

28 noiembrie 2013 | 0 comentarii |

Din cauza administratii antibioticelor dupa ureche, pe scara larga, fara prescriptie medicala si pentru orice fel de infectie, rezistenta bacteriilor la acest gen de medicamente a crescut, iar tratamentele devin din ce in ce mai ineficiente

 

Automedicatia poate face mai mult rau

Automedicatia poate face mai mult rau

In Romania exista o traditie in administrarea la scara larga a antibioticelor si este posibil sa ajungem in situatia in care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune in pericol chiar viata” – este semnalul de alarma tras de specialistii romani in microbiologie, la cea de-a sasea Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie, desfasurata zilele trecute in organizarea Societatii Romane de Microbiologie si a Societatii Romane de Epidemiologie.

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, una dintre temele cele mai dezbatute de catre cei 300 de participanti a fost cresterea numarului de infectii provocate de bacterii care se dovedesc tot mai rezistente la antibiotice. S-a subliniat cu aceasta ocazie ca, in ultimii ani, astfel de infectii sunt tot mai numeroase. Mai mult, au aparut microorganisme rezistente la toate tipurile de antibiotice cunoscute, creandu-se astfel riscul ca in decurs de cativa ani sa existe infectii bacteriene ce nu vor mai putea fi tratate.

 

Conf. dr. Alexandru Rafila

Conf. dr. Alexandru Rafila

Principala cauza a cresterii rezistentei la antibiotice o constituie administrarea incorecta a acestor medicamente, romanii fiind obisnuiti sa ia antibiotice „dupa ureche”, fara prescriptie medicala si fara respectarea unui program adecvat de administrare. Aceasta, in ciuda unei legislatii care interzice comercializarea antibioticelor fara prescriptie medicala, in farmacii. Ne aflam chiar in plin sezon al consumului necontrolat de antibiotice, romanii fiind invatati sa inghita pumni de medicamente din aceasta gama la cel mai mic semn de raceala, fara a sti ca respectivele infectii sunt de natura virala, iar antibioticele nu ajuta cu nimic in acest caz, fiind eficiente doar in cazul infectiilor bacteriene.

Despre aceste probleme a vorbit si conf.dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, care a afirmat ca „din pacate, in Romania exista o traditie in administrarea la scara larga a antibioticelor. Spre exemplu, de multe ori, romanii trateaza infectiile virale din sezonul rece cu antibiotice pe care le procura fara prescriptie medicala, in ciuda legislatiei care interzice eliberarea acestora fara reteta. Luate inutil sau incorect, antibioticele duc la dezvoltarea rezistentei bacteriilor, ceea ce inseamna ca organismul nostru devine din ce in ce mai vulnerabil la infectii produse de bacteriile multirezistente. Astfel, in timp ce rezistenta la antibiotice creste, scade numarul celor eficiente si este posibil sa ajungem in situatia in care nu vom mai putea trata diferite boli care ne pot pune in pericol chiar viata”, a atras atentia dr. Rafila.

 

Antibioticele nu trebuie luate "dupa ureche"

Antibioticele nu trebuie luate “dupa ureche”

Specialistii participanti la conferinta au mai subliniat faptul ca, pentru a nu se ajunge in astfel de situatii, trebuie pus mai mult accent pe educarea populatiei asupra administrarii corecte de antibiotice, cresterea rezistentei la aceasta gama de medicamente fiind considerata deja o problema de sanatate publica.

In primul rand, populatia trebuie sa cunoasca faptul ca antibioticele sunt folosite pentru tratarea infectiilor bacteriene, nu si a celor virale, cum ar fi raceala sau gripa, prin urmare administrarea acestora in cazul unor astfel de afectiuni este inutila si poate face mai mult rau decat bine, crescand rezistenta microorganismelor din corp la medicamente. Din aceasta cauza, antibioticele trebuie luate exclusiv dupa prescriptia unui medic, singurul abilitat sa constate despre ce fel de infectie este vorba, si daca, de la caz la caz, tratamentul respectiv este indicat sau nu.

Astfel, pentru raceali sau gripe specifice sezonului in care ne aflam, un medic nu va prescrie niciodata antibiotice, fiind vorba de infectii virale, vindecabile prin cu totul alt tip de tratament.

 

Bacteriile devin multirezistente

Bacteriile devin multirezistente

Odata prescrise de un specialist, antibioticele trebuie administrate intocmai tratamentului recomandat, tratament ce trebuie dus pana la capat, chiar daca in primele zile apar semne ca boala „bate in retragere”.

Exista, de asemenea, numeroase persoane fara pregatire medicala care obisnuiesc sa recomande rudelor sau prietenilor antibiotice atunci cand acestia nu se simt bine, precum exista si mai multe persoane care dau curs acestor recomandari , fara a consulta un medic. Aceste practici sunt total nerecomandate de specialisti, la fal ca si folosirea antibioticelor ramase de la prescriptii anterioare.

Totodata, presedintele Socitatii Romane de Microbiologie a aratat cu degetul in directia unor medici care obisnuiesc sa prescrie antibiotice fara o diagnosticare completa a pacientului, si fara a face identificarea pe baza antibiogramei a bacteriei patogene.

O alta problema cu care ne confruntam tine şi de unii medici, care prescriu antibiotice fara o diagnosticare  completa a pacientului. Practic, prescrierea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa identificarea bacteriei patogene şi in majoritatea cazurilor pe baza antibiogramei, iar stabilirea planului terapeutic corect este, de asemenea, extrem de importanta” a mai declarat conf.dr. Alexandru Rafila.

 

Farmacist Doina Nenu

Farmacist Doina Nenu

Aceleasi recomandari au si unii dintre farmacisti, chiar daca aparent ei ar avea interes sa vanda cat mai multe medicamente. Cu o experienta de cateva zeci de ani in spate si, in plus, avand experienta didactica, farmacist Doina Nenu spune ca antibioticele luate „dupa ureche” pot fi mai periculoase decat ne imaginam, de aceea este neaprata nevoie de prescriptia medicului. „Vedeti, asta le explicam pacientilor. Eu fac parte din «garda veche» si asa mi-am format si tinerii cu care lucrez. Daca un pacient vine sa ceara un antibiotic fara reteta, noaptea sau in week-end, cand spune ca nu poate apela la medic, il intrebam mai intai pentru ce-l solicita, apoi il intrebam de simptomatologie. Daca apreciem ca are nevoie de un antibiotic, trebuie sa stim daca a mai folosit un astfel de medicament si apoi ii dam numai doza care sa-i ajunga pentru urgenta, adica pana cand poate gasi medicul care sa-i recomande un tratament adecvat diagnosticului sau il indrumam catre un medic de garda . Daca insa este vorba despre o raceala, ii recomandam odihna, sa bea multe lichide (ceaiuri calde cu lamaie si supe) care hidrateaza organismul, amelioreaza durerile de gat si mentin fluiditatea mucusului nazal. Daca are febra poate lua acetaminofen si ibuprofen, care vor combate si durerile corporale si de cap. Un decongestionant nazal este bun daca are nasul foarte infundat, dar ii recomandam si bai de abur. Iar pentru tuse poate folosi dropsuri contra acesteia sau un sirop si, neaparat, ii recomandam sa consulte medicul, daca simptomele se accentueaza”, explica farmacist Doina Nenu.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*