Riscul de AVC la femei, redus prin consumul de citrice

15 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Un studiu publicat de revista americana „Stroke: Journal of the American Heart Association” arata ca femeile care consuma aceste fructe au un risc mai mic cu 19% de a suferi un accident vascular cerebral.

 

Consumarea frecventa de citrice, precum portocale sau grepfrut, pot reduce considerabil riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) la femei, se arata intr-un studiu publicat de revista americana „Stroke – Journal of the American Heart Association”.

Un grup de cercetatori de la Facultatea de Medicina a Universitatii East Anglia din Norwich (Marea Britanie) a descopeit acest avantaj pe care femeile il au consumand regulat de citrice, in urma evaluarii a circa 69.622 de paciente din SUA, timp de 14 ani, in scopul de a determina efectele flavonoidelor, substante prezente in special in fructe, legume, ciocolata neagra si vin rosu. Concluzia a fost ca femeile care au consumat cantitati importante de portocale,  grepfrut si alte legume si fructe bogate in vitamina C sau sucuri obtinute din acestea au prezentat un risc diminuat cu 19% de a fi victimele unui accident vascular cerebral, spre deosebire de cele care nu consuma citrice decat ocazional sau deloc.

Analizele au aratat ca un consum sporit de fructe, legume, mai precis de vitamina C, este insotit de o reducere a riscului de accident vascular cerebral”, explica Aedin Cassidy, profesor de nutritie la Facultatea de Medicina a Universitatii East Anglia din Norwich (Marea Britanie), principalul autor al studiului, mentionand ca „flavonoidele au proprietatea de a furniza o anumita forma de protectie, prin diferite mecanisme, precum ameliorarea functiilor vaselor sanguine, sau prin efectul lor antiinflamator”.

Cercetatorii spera astfel ca noi studii vor permite, in viitor, explicarea legaturii aparente dintre consumul de citrice si reducerea riscului unor accidente vasculare cerebrale la femei. Ei mai arata ca cel mai bine este ca fructele sa fie consumate ca atare sau sub forma de sucuri proaspete pregatite in casa, fara adaosuri, sucurile produse industrial pe baza lor continand aditivi si mult zahar.Nutritionistii romani sustin ca aceleasi efecte le au fructele de padure de la noi, intre care catina ocupa un loc de cinste.

Pe langa beneficiile de mai sus, alte studii arata ca femeile care consuma multe legume si fructe bogate in vitamina C beneficiaza si de o buna imunitate a organismului, dar mai ales se bucura de pastrarea unui aspect excelent al pielii lor, vitamina C fiind recunoscuta pentru efectele antiage.


Adaugati un comentariu


 

*