Riscul de infarct și AVC, redus cu 40% de o pilulă ce combină mai multe medicamente

18 decembrie 2020 | 1 comentariu |

Cu ajutorul pilulei ar putea fi evitate astfel între două și patru milioane de decese anual.

 

Cercetători de la Universitatea McMaster din Canada au creat o pilulă ce combină trei medicamente antihipertensive și o statină, despre care s-a stabilit că poate reduce cu până la 40% riscul de infarct și accident vascular cerebral (AVC). Atunci când a fost administrată singură, pilula a redus cu aproximativ 20% riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, proceduri de redeschidere a arterelor înfundate și alte boli de inimă, iar combinată cu aspirină zilnică în doze mici, a fost și mai eficientă, reducând problemele cardiace cu până la 40%.

Studiul clinic a fost efectuat pe un eșantion de peste 5.700 de persoane din 9 țări, care au fost repartizate aleatoriu în patru grupuri. În funcție de grupul în care au fost repartizați acestora li s-a cerut să ia zilnic pilula și aspirină, pilula fără aspirină, aspirina simplă sau doar un placebo.

Pilula utilizată în acest studiu a inclus simvastatina care scade colesterolul și trei medicamente pentru tensiunea arterială – un beta-blocant numit atenolol, un diuretic numit hidroclorotiazidă și un inhibitor ECA numit ramipril.

 

Comparativ cu grupul căruia i s-a administrat placebo, în grupul căruia i s-a administrat pilula s-a constatat a scăzut cu succes tensiunea arterială și colesterolul subiecților. Doar 4,4% dintre cei care au luat pilula simplă au avut un atac de cord, un accident vascular cerebral, o procedură de redeschidere a arterei sau au murit de boli de inimă, comparativ cu 5,5% care au luat placebo. Totodată, aproximativ 4,1% dintre cei care au luat aspirină singură au dezvoltat boli legate de inimă, comparativ cu 4,7% dintre cei cu placebo.

Combinarea pilulei cu aspirina a oferit cele mai bune beneficii, constatându-se  că această combinație a redus cu 31% problemele cardiace și decesele. Persoanele care au continuat să ia pilula fără întrerupere timp de aproximativ patru ani au avut un risc redus cu 40% de probleme cardiace.


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Interesant , pe când o să o găsim în farmacii !?

Adaugati un comentariu


 

*