Riscul unor noi pandemii, amplificat de acțiunile umane care afectează mediul înconjurător

6 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii atrag atenția că un important mijloc de prevenție este și stoparea degradării naturii și biodiversității.

 

Experții Platformei Interguvernamentale de Ştiinţă şi Politici referitoare la Biodiversitate şi Servicii Ecosistemice  au lansat, zilele acestea, un semnal de alarmă, avertizând că pandemia prin care trecem ar putea fi doar începutul, iar în viitorul apropiat, omenirea s-a putea confrunta și cu alte probleme similare, de proporții mai mari.

Aceștia spun că pandemiile vor deveni tot mai frecvente, se vor răspândi mai rapid, vor produce mai multe pagube economice şi vor ucide mai multe persoane decât maladia Covid-19 dacă nu se va acţiona pentru a stopa degradarea naturii – fenomen care duce la propagarea unor noi boli în rândul oamenilor.

Și apariţia noului coronavirus a fost atribuită unor activităţi umane, în condițiile în care se presupune că acesta provine de la lilieci şi că oamenii s-ar fi putut infecta de la animalele sălbatice comercializate într-o piaţă din orașul chinezesc Wuhan.

 

Grupul format din 22 de experți susține într-un raport că  aceleași activităţi care provoacă pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice sporesc totodată riscul pandemic. Ca exemplu aceștia dau anumite practici precum schimbarea utilizării terenurilor, expansiunea agricolă, comerţul şi consumul de animale sălbatice.

Toate aceste activități cresc contactul dintre animalele sălbatice, cele de la fermă şi oameni, fapt care permite microbilor să ajungă la oameni și apoi să se răspândească în comunități.

Factorii care sporesc riscul de răspândire a factorilor patogeni, transmiterea, contagiunile şi bolile între specii sunt intensificaţi în pieţele cu animale vii, unde animalele sunt deseori ţinute pentru lungi perioade în condiţii supraaglomerate, cu practici precare de igienă, amestecate cu specii diverse şi în contact apropiat cu grupuri mari de oameni care călătoresc dintr-o regiune într-alta ca să cumpere deseori animale vii” se mai arată în raport. Experții vorbesc totodată de conservarea regiunilor protejate şi reducerea exploatării zonelor cu o înaltă biodiversitate, ca factori ce pot reduce riscul pandemic.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*