Romania a gazduit in premiera workshop-ul anual al Clubului European pentru Arsuri Pediatrice

10 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Timp de trei zile, specialisti din mai multe tari au dezbatut la Bucuresti noutatile din acest domeniu si metodele moderne de abordare in tratamentul arsurilor la copii.

 

conferinta congresLa sfarsitul saptamanii trecute, workshop-ul pe care Clubul European pentru Arsuri Pediatrice il organizeaza anual s-a desfasurat pentru prima data in Romania, lucrarile evenimentului fiind gazduite de hotelul Crowne Plaza din Capitala. La buna desfasurare a evenimentului international au contribuit Academia de Stiinte Medicale, Societatea Romana pentru Arsuri Pediatrice, Societatea Romana de Arsuri, Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania si Asociatia Europeana de Arsuri, lucrarile fiind prezidate de medicul Dan Mircea Enescu. Workshop-ul a fost dedicat exclusiv specialistilor in domeniul arsurilor pediatrice, ale caror eforturi se concentreaza, pe langa tratamentul medical propriu-zis, si pe reintegrarea sociala a copiilor afectaţi.

Problema arsurilor pediatrice este una de mare actualitate si in Romania, datele Institutului National de Statistica relevand faptul ca acestea au fost in 2012 a patra cauza de deces prin accidente neintentionate in randul copiilor cu varste pana la 14 ani.

 

Dr. Dan Mircea Enescu

Dr. Dan Mircea Enescu

Copiii care supravietuiesc unor astfel de accidente au insa mult de suferit dupa aceea, stiut fiind faptul ca arsurile constituie o patologie care pune probleme deosebite, iar cei mai multi dintre pacienti raman marcati pe viata atat fizic, dar uneori si psihic, intampinand mari dificultati in reintegrarea in comunitate.

In deschiderea lucrarilor, medicul Dan Mircea Enescu, presedintele Societatii Romane pentru Arsuri Pediatrice si managerul spitalului de copii Grigore Alexandrescu, a declarat ca „din pacate, multi copii lasati singuri in casa de parinti devin victime ale incendiilor domestice sau se oparesc si ajung la spital cu arsuri pe mai mult de jumatate din suprafata corpului, ingrijirea lor fiind o adevarata provocare pentru profesionisti. Workshop-ul Clubului European de Arsuri Pediatrice este o oportunitate foarte importanta pentru specialistii care asigura tratarea copiilor care au suferit arsuri, oferind solutii aplicate pentru principalele probleme din practica clinica si care vor contribui, cu siguranta, la creşterea calitatii ingrijirii copiilor cu arsuri din tara noastra”.

 

copil arsuriProgramul workshop-ului a fost structurat in sesiuni practice, sesiuni de prezentari orale si postere. Prima zi a evenimentului a avut ca tema centrala pacientii cu arsuri severe, leziuni care pot creste riscul de mortalitate a copiilor afectati, tinandu-se cont de faptul ca principala cauza a deceselor prin arsuri ale copiilor ramane faptul ca acestia sunt lasati nesupravegheati de parinti.
Dezbaterile au continuat cu abordarea perspectivelor pentru dezvoltarea profesionala a echipelor de specialisti care se ocupa cu tratarea arsurilor pediatrice. Evenimentul a urmarit, printre altele, ca specialistilor romani sa li se asigure accesul la cele mai recente recomandari internationale cu privire la tratamentul arsurilor la copii.

Cea de-a doua zi a workshop-ului a debutat cu o sesiune destinata problemei cicatricilor si metodelor de prevenire si de reconstructie ale acestora. In majoritatea cazurilor, copiii cu cicatrici vizibile provocate de arsuri intampina dificultati in acceptarea lor de catre societate, din cauza prejudecatilor sau stereotipurilor, de aceea, in cadrul evenimentului stiintific,  s-a pus accent si pe strategiile de incluziune sociala a copiilor afectati de arsuri.

Ultima zi a fost rezervata unor sesiuni de prezentari orale si de postere, ce au vizat noi abordari in tratamentul chirurgical al arsurilor pediatrice, impactul arsurilor la nivelul mainilor copiilor, epidemiologia arsurilor la bebelusi, precum si interferentele virusului herpetic uman cu ranile cauzate de arsuri la copii.


Adaugati un comentariu


 

*