România are două noi cazuri de hepatită severă de origine necunoscută

28 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani au fost diagnosticați cu hepatita misterioasă care a făcut aproape 200 de victime în lume, în cel puțin 17 de cazuri a fost nevoie de transplant de ficat, iar un copil a decedat din cauza virusului necunoscut.

 

Încă două cazuri suspecte de hepatită cu virus necunoscut au fost depistate în România, la un bebeluș de 8 luni și un copil de 10 ani. Acestea se adaugă unui caz al unei o fetițe de 5 ani, care a fost diagnosticată cu hepatită severă de etiologie necunoscută și care ar putea avea nevoie de transplant hepatic.

Specialiștii din Ministerul Sănătății recomandă părinților să le pună copiilor mască în spații aglomerate.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol a confirmat că „este vorba despre doi copii, aflați în îngrijire”, dar spune că se așteaptă „ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, menționând totodată că nu este vorba despre o boală nouă, iar astfel de cazuri au mai fost raportate și în trecut, dar noutatea constă în faptul că de această dată sunt mai multe astfel de cazuri.

Ministerul Sănătății, dar și medicii pediatri și infecționiști recomandă cu insistență purtarea măștii de protecție de către copii în spațiile aglomerate și spălatul pe mâini cât mai des, atât în cazul copiilor cât și al adulților, Hepatita fulminantă fiind caracterizată prin viteza evoluției simptomatologiei, când pe fondul unei aparente stări de sănătate se instalează brusc starea de rău, cu simptome caracteristice hepatitei, care necesită spitalizare.

 

Ministerul Sănătăţii a transmis, luni seară, că în România a fost raportat un caz de hepatită acută severă la o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie.

Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, a precizat, luni seară, Ministerul Sănătăţii.

Marți, ministrul Alexandru Rafila a precizat că „Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legatura epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa”, menționând, totodată, că „nu se poate vorbi despre cazuri confirmate, întrucât nu cunoaștem cauza”, iar în momentul de față „vedem doar consecințele unei posibile infecții de hepatita severă”.

 

Biroul Regional OMS pentru Europa a anunțat, pe 23 aprilie, că până la data de 21 aprilie, că cel puțin 169 de copii, din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor, cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani au fost infectați cu un virus hepatic necunoscut, iar în 17 dintre cazuri, copiii au avut nevoie de transplant de ficat. A fost raportat și cel puțin un deces care are legătură cu un focar de hepatită cu acest virus misterios. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a anunțat, marți, 26 aprilie, că numărul cazurilor de copii diagnosticați cu hepatită „misterioasă” a crescut la 190.

OMS a transmis că „nu este încă clar dacă a existat o creştere a numărului de cazuri de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar care nu sunt detectate”, subliniind că este posibil ca aceste cazuri să fie legate de un virus asociat în mod obişnuit cu răcelile, dar cercetările sunt în curs de desfăşurare. „În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigaţiile sunt în curs de desfăşurare pentru agentul cauzal”, a mai arătat OMS, care precizează că în cel puţin 74 dintre cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41, iar cel puţin 20 dintre copii au fost testaţi pozitiv și pentru coronavirus.

 

Dr. Mihai Craiu

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a transmis, marți, că datele existente referitoare la hepatitita misterioasă ce poate afecta grav copiii, arată că „acest tip de hepatită pare neobișnuit de sever, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic”. Medicul a menționat că ceea ce se știe sigur este că „specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul)” și că „există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă… Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces…”, a transmis conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul a atras atenția că pentru a ține la distanță hepatita misterioasă este obligatoriu spălatul pe mâini și să spălarea alimentelor consumate crude (fructe, legume) și a sfătuit părinții să evite supradozarea paracetamolului. „Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid”, a mai spus conf. dr. Mihai Craiu, recomandând părinților să nu intre în panică, pentru că „panica și automedicația sigur nu ajută”.

 


Adaugati un comentariu


 

*