Romania, codasa Europei la depistarea precoce a cancerelor feminine

10 martie 2017 | 0 comentarii |

Ultimul studiu dat publicitatii arata ca nivelul scazut de educatie privind preventia si comunicarea deficitara dintre medici si paciente contribuie semnificativ la aparitia acestor afectiuni.

 

screeningCompania Roche Romania si Coalitia pentru Sanatatea Femeii au dat publicitatii rezultatele primului studiu privind afectiunile oncologice feminine realizat pana acum in Romania, o analiza complexa a incidentei tuturor tipurilor de astfel de afectiuni, precum si a cauzelor care duc la apritia acestora.

In cadrul studiului, efectuat de o companie specializata, a fost analizata atat perspectiva medicilor cat si a populatiei feminine asupra problemelor existente in sistemul medical din Romania, referitoare la managementul principalelor trei tipuri de cancer care afecteaza femeile din tara noastra, respectiv cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul ovarian.

Au fost identificate, de asemenea, solutiile care ar permite un management mai eficient al acestor afectiuni, constand intr-un set de masuri despre care, pana acum, s-a vorbit destul de mult dar s-a facut prea putin pentru transpunerea lor in practica.

 

cancer de col uterinAstfel, din perspectiva medicilor care au fost intervievati in cadrul acestui studiu, cea mai eficienta masura preventiva este screeningul, 89% dintre medicii ginecologi si medicii de familie recomandand femeilor investigatii pentru depistarea precoce a cancerelor.

Cu toate acestea, 63% dintre medicii ginecologi chestionati sustin ca nivelul scazut de educatie al pacientelor este principala provocare cu care se confrunta in diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie considera ca lipsa gratuitatii constituie principalul motiv pentru care romancele evita efectuarea acestor investigatii medicale.

De asemenea, medicii sustin ca fondurile insuficiente si lipsa unei promovari solide a importantei preventiei duc la descoperirea acestor boli in stadii avansate.

 

cancer sanIn ceea ce priveste femeile din Romania care au participat la realizarea studiului, 52% dintre ele nu stiu ce programe sunt disponibile pentru preventia si depistarea in stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.

Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este ingreunat de lipsa unor etape precise care trebuie urmate, odata initiat procesul, precum si de dificultatea realizarii investigatiilor, care trebuie realizate in centre diferite si momente diferite.

„Implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de san, promovarea adecvata a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin si cresterea nivelului de educatie cu privire la importanta controalelor medicale periodice sunt masuri necesare pentru managementul eficient al afectiunilor oncologice feminine in Romania”, se arata in concluziile acestui studiu.

 

Screeningul poate salva vieti

Documentul contine si o serie de date statistice din care reiese ca Romania este una dintre singurele 3 tari ale Uniunii Europene care nu au un program national de screening pentru cancerul de san, desi are o rata a mortalitatii cu 25% mai mare decat in UE.

Majoritatea ginecologilor si medicilor de familie considera ca succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensa si de acoperirea la nivel national, insa in acelasi timp, 90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodata la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine.

In acelasi timp, 87% dintre femei si 25% dintre medici nu cunosc existenta programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin. Cu toate acestea, 85% dintre femei considera ca programele de screening  cresc sansele de supravietuire, de aceeasi parere fiind si 94% dintre ginecologi si 91% dintre medicii de familie. Studiul poate fi consultat integral AICI.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*