România donează peste 1 milion de doze de vaccin anti-Covid

23 februarie 2022 | 0 comentarii |

Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare umanitare constând în vaccin de la AstraZeneca, din rezerva Ministerului Sănătății, unor țări care au nevoie, pentru gestionarea pandemiei.  

 

Românii se vaccinează împotriva COVID-19 în număr din în ce mai mic, astfel că de la recordul de 128.000 de persoane vaccinate raportate în ziua de 22 noiembrie 2021, marți, 22 februarie 2022, doar 6.345 de persoane au fost înregistrate ca vaccinate în ultimele 24 de ore și numai 1.038 de persoane și-au administrat prima doză.

Potrivit INSP, 49,8% dintre cazurile confirmate cu virusul SARS-CoV-2 în ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate, iar 47% erau fie imediat după vaccinare, fie la mai mult de şase luni de la ultima doză. În același timp, 83,7% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate.

Scăderea interesului pentru vaccinare, deși s-a dovedit că protejează împotriva formelor grave de boală, s-a accentuat odată cu anunțarea sfârșitului valului cinci al pandemiei, despre care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se va întâmpla la jumătatea lunii martie.

Și premierul Nicolae Ciucă a anunțat, astăzi, că în urma analizelor efectuate, România se situează pe o pantă descendentă în ceea ce privește valul 5 al pandemiei și, după încetarea efectelor Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, valabilă până în martie, vor fi luate măsuri adecvate situației pandemice de la momentul respectiv.

 

În tip ce autoritățile de la noi se grăbesc să anunțe sfârșitul valului 5, OMS atrage atenția că subtulpina Omicron BA.2 ar putea fi de două ori mai contagioasă decât varianta inițială BA.1 și ar utea provoca forme mai severe de boală decât varianta inițială.

În plus, cercetătorii au atras atenția că aproximativ 10% până la 30% dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 pot dezvolta simptome pe termen lung, iar din datele disponibile s-a observat că pacienții cu long-COVID par să aibă un sisem imunitar mai scăzut comparativ cu persoanele care au avut COVID-19 și s-au recuperat complet. Cercetătorii au găsit, de asemenea, dovezi că boala poate declanșa un răspuns autoimun de durată și dăunător. Posibilele probleme neurologice pe termen lung generate de COVID-19 constituie „o criză majoră de sănătate publică”, potrivit dr. Avindra Nath, director medical Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC.

În acest context, cordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a făcut un nou apel la persoanele vulnerabile să ia în considerare vaccinarea, la modul cel mai serios. „Persoanele vulnerabile ar trebui să ia în considerare, la modul cel mai serios, vaccinarea. Una este să ai doar un test pozitiv și să stai cinci zile acasă, alta este să faci o formă gravă, care după 7- 8 -10 zile de evoluție a bolii necesită internare în Terapie Intensivă” – a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

 

De la debutul vaccinării și până astăzi, 16.664.879 de doze de vaccin au fost administrate în România, astfel că 8.105.687 de persoane s-au vaccinat cu prima doză, 8.051.228 de persoane figurează cu schemă completă de vaccinare (2 doze), iar 2.611.846 de români și-au administrat și doaza booster.

În plus, pentru vaccinul de la AstraZeneca au optat cei mai puțini dintre cei care s-au vaccinat, astfel că o parte dintre dozele achiziționate au fost donate unor țări care aveau nevoie mai mare decât noi și nu aveau acces la achiziție, iar mai multe loturi au fost deja distruse, pentru că expiraseră.

Pentru că în continuare există cantități importante de doze de vaccin care riscă să rămână neutilizate, dar și pentru că în continuare multe țări au acces limitat la vaccinuri, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 23 februarie 2022, la solicitarea Ministerului Sănătății, un proiect de Hotărâre prin care acordă ajutoare umanitare contând în vaccinuri anti-Covid, din rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, în conformitate cu prevederile art.41 alin.(4) din Legea nr 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

 

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Sănătății, documentul prevede donarea unui număr de 1.100.000 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, pentru Pakistan, Bangladesh, Algeria și Libia. Acestea provin din cantitatea totală de doze de vaccin achiziționate de Ministerul Sănătății prin Acordurile-cadru încheiate cu Comisia Europeană și vor fi distribuite astfel:

– 500.000 doze de vaccin COVID-19 (AstraZeneca) în Pakistan,

– 200.000 doze de vaccin COVID-19 (AstraZeneca) în Bangladesh,

– 200.000 doze de vaccin COVID-19 (AstraZeneca) în Algeria,

– 200.000 doze de vaccin COVID-19 (AstraZeneca) în Libia.

În 2021, România a donat și vândut peste 3,3 milioane de doze vaccin anti-COVID, din care peste 2,1 milioane au fost donate ca ajutor umanitar unor ţări precum Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Tunisia, Vietnam, Albania, Egipt dar şi Coreea de Sud, cele mai multe doze fiind din vaccinul AstraZeneca.

De altfel, până la sfârșitul anului 2021, statele membre ale UE au donat peste 380 de milioane de doze de vaccin către țări din întreaga lume și s-a angajat să distribuie 700 de milioane de doze până în 2022, astfel încât 70 % din populația lumii să poată fi vaccinată până la jumătatea anului 2022.

 


Adaugati un comentariu


 

*