Romania, in pragul unei epidemii de rujeola

27 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Cel mai mare risc exista, la acest moment, in vestul tarii, iar specialistii pun aceasta situatie in special pe seama scaderii acoperirii vaccinale.

 

Dr. Adriana Pistol

Dr. Adriana Pistol

In timp ce grupurile parlamentare organizeaza dezbateri in cadrul carora ministrul Sanatatii promite finalizarea cat mai rapida a Legii Vaccinarii si semneaza rezolutii in care isi ia angajamente, o epidemie de rujeola sta sa izbucneasca plecand din partea de Vest a tarii, judetul Arad fiind in acest moment cel mai expus riscului. Anuntul a fost facut de medicul Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, chiar in cadrul unei astfel de dezbateri organizate de grupul parlamentar al PSD, pe tema vaccinarii obligatorii.

Medicul specialist a avertizat  ca ne aflam in fata unui risc major al unei noi epidemii de rujeola, o boala care se transmite foarte rapid si a carei respandire este in prezent favorizata de scaderea acoperirii vaccinale. „Am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, sa facem niste prognoze, si  pot sa va informez, asa cum  se poate vedea si pe harta de risc,  ca ne aflam din nou in fata unui risc major al unei alte epidemii de rujeola, incepand in mod deosebit din zona de vest a tarii, in judetul Arad, unde e riscul cel mai mare” a anuntat medicul in plenul dezbaterii la care a mai participat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, seful Departamentului Politici si Strategii din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului, Anca Crupariu, directorul adjunct UNICEF, Eduard Petrescu, seful biroului OMS pentru Romania, Victor Olsavszky si cativa parlamentari ai partidului de la putere.

 

copii spitalMedicul Adriana Pistol a mai precizat ca in ultima vreme apar tot mai multe cazuri de tuse convulsiva la copiii nevaccinati, iar multi dintre acestia au deja forme severe de boala cand se prezinta la medic. Ultima epidemie de rojeola din Romania a fost inregistrata in perioada 2011-2012, cand peste 1.000 de persoane s-au imbolnavit iar 13 copii au decedat din cauza bolii. Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a reamintit ca totalul costurilor de spitalizare generate de cele mai recente epidemii de rujeola si rubeola au fost de peste 13 milioane de dolari, adaugand ca rubeola este mult mai usoara din punct de vedere clinic decat rujeola, dar ultima epidemie s-a soldat cu peste 50 de sindroame rubeolice congenitale, determinand malformatii cardiace si auditive grave in cazul unor copii.

 

Informare vaccinare (sursa foto INSP)In acelasi context, ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat ca in cel mult doua saptamani, proicetul Legii Vaccinarii va fi inaintat catre Parlament si ca acesta va prevede si un calendar multianual foarte serios legat de aprovizionarea cu stocuri de vaccin, astfel incat Ministerul Sanatatii va putea fi tras la raspundere in cazul in care vor exista probleme in acest domeniu. In acest moment se mai discuta pe marginea prevederii conform careia copiii nevaccinati nu vor mai fi primiti in colectivitate.

Acesta a mai precizat ca Ministerul Sanatatii va realiza si un ghid al vaccinarii care va fi distribuit viitoarelor mame prin medicii de familie, in scopul educarii parintilor in ceea ce priveste modul de actiune si efectele vaccinurilor.

La finalul dezbaterii, toti cei prezenti au semnat o rezolutie care prevede si elaborarea unui raport anual al vaccinarii, cuprinzand informatiile relevante referitoare la situatia in domeniu in Romania si la nivel mondial, dar si realizarea de campanii anuale nationale de informare in legatura cu vaccinarea, consecintele si efectele acesteia, derulate in maternitati si spitalele de copii.

 


Adaugati un comentariu


 

*