Romania inregistreaza de trei ori mai multe avorturi decat media UE

24 ianuarie 2014 | 0 comentarii |

O arata statisticle Organizatiei Mondiale a Sanatati, iar datele au fost comunicate de Victor Olsavszky, reprezentantul pentru Romania al organizatiei.

 

Victor Olsavszky

Victor Olsavszky

In timp ce populatia tarii este de ani buni intr-o continua scadere, in ultimul timp a crescut semnificativ numarul avorturilor, Romania urcand astfel pe un loc fruntas in Europa si la acest capitol, pe langa multe altele legate de sistemul sanitar, care ne pun intr-o lumina negativa.  Cele mai recnte evaluari arata ca in Romania numarul avorturilor este de doua ori mai mare decat cel inregistrat in zona europeana si aproape triplu fata de media inregistrata la nivelul UE. Datele au fost comunicate de Victor Olsavszky, reprezentantul pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in timpul unei dezbateri ce a avut loc la jumatatea acestei saptamani. Acesta a dat de inteles ca situatia s-ar datora unei lipse de educatie si de informare, mentionand ca „femeia trebuie sa fie informata, ea decide ce face cu corpul ei. Informarea incepe de la o varsta frageda. Nu putem sa abordam probleme de sexualitate doar de la o varsta in sus. Aceasta educatie trebuie sa se faca nu numai la scoala, ci si in familie”.

A dat in acest sens exemplul tarilor din Europa Occidentala, unde numarul avorturilor este foarte mic, desi politica in acest sens este una liberala.

 

06avorturi_shutterstock_84debf79abIn replica la afirmatiile oficialului european, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Pana, a declarat in cadrul unei dezbateri privind aprobarea Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020 ca ministerul pe care il reprezinta promoveaza cresterea copilului intr-un mediu sanatos si promoveaza ducerea sarcinii la bun sfarsit, neputand totusi interveni in dreptul fundamental pe care femeile sau familiile il au, acela de a decide daca vor avea sa nu un copil.

In opinia sa, extrem de importanta este planificarea familiara, ministerul impreuna cu ONG-urile trebuind sa se implice pentru a informa cetatenii si a asigura mijloace pentru planificarea familiala. „Nu discriminam pe absolut nimeni si incercam sa informam cat mai corect cetateanul referitor la drepturi, dar si la responsabilitati. Planificarea familiala este extrem de importanta, este un drept castigat si cred ca Ministerul Sanatatii impreuna cu ONG-urile trebuie sa sprijine cetatenii la informare si mijloace pentru planificarea familiala. Pacientii au drepturi egale si copilul nenascut are de asemenea drepturi. Exista situatii in care trebuie salvata viata mamei. Mortalitatea materna a scazut constant si se are in vedere imbunatatirea situatiei”, a declarat secretarul de stat.

 

Dr. Dorin Neacsu

Dr. Dorin Neacsu

Potrivit unei analize a Institutului pentru Politici Publice, in fiecare zi, in Romania, aproape 400 de femei recurg la intreruperi de sarcina, dintr-un total de peste cinci milioane de femei fertile. Astfel, in decursul unui an, numarul femeilor care fac avort ajunge la 128.000. Conform aceluiasi studiu, cifrele statistice in baza carora se hotarasc masurile de politica publica sunt eronate, deoarece cabinetele private, desi obligate prin lege sa tina o evidenta a intreruperilor sarcinilor nedorite, nu comunica situatiile reale catre Directiile de Sanatate. Prin urmare, statul nu are un control asupra tuturor unitatilor medicale care ofera servicii de avort. Acest fapt face ca si fondurile alocate contraceptiei sa fie ineficient stabilite şi gestionate.In urma cu doi ani, 49 la suta dintre femeile fertile din Romania au declarat intr-un sondaj ca nu au beneficiat de vreo forma de educatie sexuala sau a reproducerii. De asemenea, 84 la suta dintre femei considera ca statul trebuie sa se implice mai mult in prevenirea sarcinilor nedorite.

Datele oficiale arata ca 16.101 tinere care aveau pana in 19 ani au ramas insarcinate in perioada ianuarie 2012 – martie 2013, iar 10.224 dintre ele au facut intrerupere de sarcina. Dintre tinerele care au ramas insarcinate, 849 sunt in categoria de varsta 11-14 ani, iar 596 dintre acestea au facut intrerupere de sarcina.


Adaugati un comentariu


 

*