România, între țările europene cu cei mai mulți pacienți diagnosticați cu psoriazis

29 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Societatea Romană de Dermatologie demarează o nouă campanie de informare a populației prin care se urmărește conștientizarea faptului că psoriazisul nu este contagios.

 

Astăzi este marcată, la nivel internațional, Ziua Mondială a Psoriazisului, iar cu acest prilej, Societatea Română de Dermatologie lansează o nouă ediție a campaniei care vizează creașterea gradul de informare şi educare a publicului larg cu privire la psoriazis și artrita psoriazică, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra faptului că psoriazisul nu este o afecţiune contagioasă. Este vorba de o afecțiune dermatologică ce apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidenţă la 25-35 de ani şi 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute, însă este confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

La nivel mondial, psoriazisul afectează circa 125 de milioane de oameni, iar România se numără  printre țările europene cu cei mai mulți pacienți diagnosticați cu această boală. Este vorba de circa 400.000 de persoane, dintre care  20-30% dintre dezvoltă şi artrită psoriazică, care, în timp, duce la leziuni articulare severe şi deformante, iar deseori provoacă handicap.

 

Reprezentanții Societății Române de Dermatologie spun că psoriazisul nu este o simplă boală dermatologică, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Astfel, 43% dintre pacienți consideră că psoriazisul este o „ruşine socială”, 60% suferă de episoade depresive, iar o treime au avut un gând suicidal într-un anumit moment. De asemenea, jumătate  dintre ei se confruntă cu o calitate a vieţii scăzută, din cauza discriminării la locul de muncă, iar 62% au probleme financiare din cauza bolii.

În România, pacienții cu psoriazis au început să fie înregistraţi într-un registru unic, la nivel naţional, demers iniţiat de Societatea Română de Dermatologie. Din anul 2015 până în prezent, au fost înregistraţi in Registrul Naţional de Boli Dermatovenerice 10.517 de pacienţi cu psoriazis, dintre care 5.687 sunt bărbaţi iar 4.470 sunt femei. Totuși, raportat la numărul total de pacienți diagnosticați în România, numărul celor înregistrați în registru reprezintă mai puțin de 3% dintre aceștia.

 

Dr. Alin Nicolescu

Pandemia de Covid-19 a afectat serios și managementul pacienților cu psoriazis, care s-au confruntat la rândul lor cu numeroase dificultăți în această perioadă.

Medicul Alin Nicolescu, secretarul general al Societății Române de Dermatologie, spune că organizația pe care o reprezintă a continuat să se implice activ, astfel încât pacienţii să poate beneficia de tratament şi asistentă medicală adecvată, în special pentru a redirecţiona pacienţii care nu au acces la unităţile medicale. „De asemenea, am elaborat materiale de informare privind riscurile şi beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătăţii au recomandat în principiu vaccinarea pacienţilor cu psoriazis şi a fost elaborat un algoritm care stabileşte conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afişate pe site-ul SRD şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii. De real ajutor, atât pentru medici cât şi pentru pacienţi, a continuat să fie telemedicina. Trebuie să înţelegem că psoriazisul nu este o boală a ruşinii, nu este o boală contagioasă şi că paleta destul de largă de soluţii terapeutice actuale oferă posibilitatea unui tratament care să ducă la remisiunea leziunilor pe perioade lungi de timp”, a adăugat medicul.

 


Adaugati un comentariu


 

*