Romania, pe primul loc in Europa la cresterea procedurilor de transplant

14 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Romania detine prima pozitie in Europa in privinta cresterii numarului donatorilor si procedurilor de transplant. 48 de spitale si aproximativ 100 de medicisunt  implicati in present, in aceasta activitate.

 

transplant-ficatSuntem, in sfarsit, si noi, romanii, primii din Europa la ceva pozitiv! Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat, ieri, printr-un comunicat de presa, ca Romania detine prima pozitie la nivel european, atat in privinta numarului donatorilor cat si a numarului de proceduri de transplant realizate in ultimii doi ani.

 „Romania detine prima pozitie in Europa in ceea ce priveste cresterea procentului de transplant, atat ca proceduri de transplant efectuate, cat si ca numar de donatori. Mentinem aceeasi linie ca anul trecut, si ne dorim sa revitalizam activitatea de transplant de cord, precum si sa realizam in 2015 primul transplant pulmonar in Romania, sustine ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in comunicatul amintit.

Potrivit Ministerului Sanatatii, numarul de donatori a crescut anul trecut la 137, de la 65 in 2012, iar numarul de interventii s-a dublat.

 

Nicolae banicioiu, ministrul Sanatatii

Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Progresul Romaniei in ceea ce priveste activitatea de transplant a fost evidentiat si de un studiu realizat de Comisia Europeana, in perioada 2007 – 2013, si care urmareste progresele inregistrate la acest capitol de statele membre. Astfel, potrivit studiului respectiv, Romania detine pozitia a doua ca dezvoltare a procedurilor de transplant, dar si ca majorare a numarului de donatori, dupa Luxemburg. Intre timp, asa cum sustine ministrul Banicioiu, Romania a urcat pe prima pozitie in acest top.

Ministrul Sanatatii mai precizeaza ca institutia pe care o conduce sustine dezvoltarea activitatii de transplant, prin deblocarea de posturi in cadrul Agentiei Nationale de Transplant, realizata in 2014, asigurarea finantarii prin Programul National de Transplant, precum si prin acreditarea unor noi centre care sa efectueze astfel de proceduri.

De asemenea, pentru prima oara, coordonatorii de transplant si anestezistii implicati in identificarea donatorilor sunt remunerati pentru activitatea lor”, mai spune ministrul Sanatatii.

 

Victor Zota - Ziua Transplantului

Victor Zota – Ziua Transplantului

Reprezentantii MS arata de asemenea ca Romania a transpus Directiva Europeana 2012/25, ceea ce va permite ca incepand cu anul 2015 sa aderam la o platforma europeana care sa ne permita identificarea mai rapida a unor donatori pentru marile urgente din transplant.

In 2014 au fost acreditate 39 spitale capabile sa identifice si sa declare donatori in moarte cerebrala (dintre care 33 sunt centre noi), doua centre pentru transplant hepatic (Fundeni si Sf. Maria), patru centre pentru transplant renal (Fundeni, Cluj, Iasi, Brasov) si trei centre pentru transplant de cord (Targu Mures, Floreasca si Institutul C.C. Iliescu).

Aceste activitati au permis salvarea vietii unui numar important de pacienti care necesitau transplanturi de organe, reducand listele de asteptare, marind longevitatea dupa transplant si imbunatatind calitatea vietii pacientilor transplantati.

 

Echipa Transplant Buzau

Echipa Transplant Buzau

Peste 100 de medici sunt implicati in procedurile de transplant, la nivelul intregii tari, iar numarul unitatilor medicale acreditate pentru prelevare de organe a crescut exponential in ultimii ani.

Intre aceste spitale se numara, din martie anul curent si Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, unde o echipa formata din dr. Victor Ionita (seful sectiei ATI), dr. Adrian Zoican (UPU) si cateva asistente medicale fac parte din „familia” profesionistilor capabili sa participe la misiunile de transplant.

La sfarsitul lunii septembrie, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, anunta ca Romania va avea la dispozitie 50 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru formarea profesionala a 500 de medici si 1000 de asistenti medicali, in domeniul transplantului.

La sfarsitul primului semestru al acestui an, dr. Victor Zota, coordonatorul Programului National de Transplant anunta ca pe listele de asteptare pentru transplant se afla inca peste 3000 de pacienti.

 


Adaugati un comentariu


 

*