România reia colaborarea cu Bulgaria pentru asigurarea accesului la medicamente

24 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Aceasta ar putea începe la finalul primului trimestru din anul 2019, după implementarea noului sistem de asigurări de către țara vecină.

 

Miniștrii Sănătății din România și Bulgaria, Sorina Pintea și Kiril Ananiev, s-au întâlnit, marți, pentru a discuta teme de actualitate pentru cele două sisteme de sătătate, precum asigurarea accesului pacienților la medicamente și preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

„În 2016, țările noastre au semnat un acord privind cooperarea în asigurarea accesului la medicamente a pacienților. Acordul nu a fost pus în aplicare și propunem reluarea negocierilor și îmbunătățirea anumitor texte din acest document. Mai mult, dorim ca Memorandumul de colaborare în domeniul sănătății și științelor medicale care datează din 1996 să fie updatat”, a declarat Sorina Pintea în timpul întâlnirii.

Cei doi oficiali au mai discutat despre reforma sistemului de asigurări de sănătate și medicina urgență, demarate în Bulgaria.

Ministrul Sănătății din Bulgaria a fost de acord cu propunerile părții române și un grup de lucru format din experți va începe să lucreze la modificări, se menționează în comunicatul MS. Totodată, la solicitarea părții bulgare, Ministerul român al Sănătății va pune la dispozitia omologilor din țara vecină legislația privind funcționarea sistemului de urgență la noi în țară.

 

Vlad Voiculescu, Petar Moskov

Reamintim cititorilor că, în iunie 2016, ministrul român al Sănătății, Vlad Voiculescu, împeună cu omologul său bulgar, Petar Moskov, au semnat un acord prin care cele două ţări să acționeze împreună pentru a aduce mai ușor, medicamentele care lipsesc, pentru pacienţii lor.

Așa cum explicau atunci, oficialii din Sănătate, colaborarea viza, în primul rând, accesul pacienților români și bulgari la tratamente care nu sunt decontate de casele de sănătate și la medicamente orfane, greu de găsit în cele două țări, din cauză că ele sunt utilizate în tratarea bolilor foarte rare. „Acest acord are doi piloni. Unul este despre negocierea comună pentru medicamentele scumpe, cele inovative, pe care le vrem disponibile pentru pacienţii noştri. Al doilea pilon se referă la discontinuităţile de pe piaţă atunci când un medicament dispare”, declara, atunci, ministrul Vlad Voiculescu, precizând că începând cu 2017, cele două state ar fi urmat să negocieze împreună, cu producătorii europeni, preţurile pentru medicamentele inovative şi cele orfane. În iulie 2016, la București se semna un acord între 10 state din Europa Centrală și de Est pentru adoptarea unei poziții comune față de producătorii de medicamente, care i-ar fi obligat pe aceștia să accepte prețuri mai mici pentru medicamentele scumpe și să nu mai retragă atât de ușor medicamentele ieftine de pe piață.

Schimbarea guvernelor a blocat, însă, aceste acorduri, dar actualii miniștri ai Sănătății din România și Bulgaria consideră colaborarea benefică și necesară. Cele două părți au estimat că noua colaborare în domeniul medicamentelor ar putea sa înceapă la finalul primului trimestru din anul 2019, după implementarea noului sistem de asigurări pe care Ministerul bulgar al Sănătății îl pregătește.

 


Adaugati un comentariu


 

*