România, țara europeană cu cele mai puține aparate de radioterapie, raportat la numărul de locuitori

1 februarie 2019 | 0 comentarii |

O relevă cel mai recent studiu Eurostat, ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul unei conferințe focusate pe accesul la tratament al pacienților oncologici.

 

Data de 4 februarie este marcată la nivel internațional ca fiind Ziua Mondială de Luptă Împotrivă Cancerului, iar ca un preambul la acest eveniment, zilele trecute a avut la Pitești o conferință regională având ca principală temă „Accesul pacienților la radioterapie în regiunea Sud-Muntenia”.

Cu această ocazie au fost dezbătute și rezultatele celui mai recent studiu Eurostat, care plasează din nou România pe ultimul loc în rândul țărilor Uniunii Europene, în ceea ce privește numărul aparatelor de radioterapie, raportat la numărul de locuitori și, implicit, accesul la astfel de tratament pentru pacienții oncologici.

Studiul indică în cazul României o medie de 0,37 aparate de radioterapie la suta de mii de locuitori, în timp ce, la polul opus, în Belgia exista 1,81 de aparate la o sută de mii de locuitori. Este evident că diferența dintre România și deținătoarea primului loc în clasamentul Eurostat este una imensă, iar țării noastre îi vor trebui ani buni să se apropie măcar de acest nivel.

 

Lipsa aparatelor de radioterapie este o problemă întâlnită cu precădere în țările slab dezvoltate, iar din cauza acestui impediment, pacienții oncologici din aceste țări au acces greu la tratament, iar de cele mai multe ori, pentru unii este prea târziu. În 2017, doar 26% din țările slab dezvoltate au beneficiat de servicii de diagnosticare și tratament în sectorul public și doar una din cinci țări mediu și slab dezvoltate își permiteau să implementeze un program anti-cancer.

Tot în cadrul conferinței de la Pitești au fost prezentate și datele referitoare la incidența cancerului în România la finele anului precedent, subliniindu-se faptul că în 2018 s-au înregistrat peste 80.000 de noi cazuri. Cancerul bronhopulmonar a fost cel mai frecvent diagnosticat, urmat de cancerul la sân și cel de prostată.  Prevalența cancerului în România, conform acelorași studii, arată că în ultimii 5 ani, mai mult de 200.000 de persoane trăiesc cu această boală. Totodată, peste 50% dintre bărbații nou diagnosticați cu cancer în 2018 au cancer bronhopulmonar iar peste 50% dintre femeile nou diagnosticate cu cancer în același an suferă de cancer la sân.

În ceea ce privește mortalitatea din cauze oncologice, în 2018,  cancerul bronhopulmonar a produs cele mai multe decese în rândul pacienților, urmat de cancerul la sân și cel de prostată.

 

Într-un comunicat remis de organizatorii evenimentului se arată că, pe lângă tratamentul prin chimioterapie și cel medicamentos, una dintre metodele de tratament prescrise cel mai adesea în cazul bolnavilor diagnosticați cu cancer este radioterapia, care țintește celulele cancerigene și împiedică înmulțirea lor.

Radioterapia externă implică o aparatură care utilizează radiațiile pentru a distruge sau a micșora celulele canceroase doar în acea parte a corpului unde tumora este prezentă, fără a afecta major celulele din jur. Radioterapia se utilizează în general pentru a trata cancerul la sân, la prostată, la cervix, cancerul la cap, gât, leucemia și anumite tipuri de cancer tiroidian. Așadar este vorba despre un tratament local, ceea ce înseamnă că radioterapia poate fi eficientă în cazurile în care tumora canceroasă se află doar într-o anumită parte a corpului. Pentru organismul ajuns în stadiul în care cancerul s-a răspândit în mai multe zone, radioterapia are doar efect paliativ și nu mai poate fi utilizată decât pentru a reduce simptomele, nu și pentru a distruge sau micșora celulele canceroase. Cu cât se întârzie administrarea tratamentului, cu atât cancerul poate evolua, de aceea este vital accesul cât mai rapid al pacientului la terapia indicată de medic” se mai arată în document.


Categorii: Actual, Dezbateri, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*