România va achiziționa 12 elicoptere Black Hawk pentru IGSU

9 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Astăzi a fost semnat un acord cadru cu Polonia, unde vor fi fabricate cele 12 aparate de zbor care vor fi folosite în misiuni de salvare și transport al victimelor multiple.

 

Raed Arafat

Peste aproximativ doi ani, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va avea în dotare 12 elicoptere multifuncționale noi de tip Black Hawk. Acestea vor fi achiziționate din Polonia, direct de la firma PZL Mielec, care produce aceste aeronave pentru Europa.

În cursul zilei de astăzi, la sediul Ministerului Administrației și Internelor a fost semnat un acord-cadru între România și Polonia, în baza căruia cele 12 elicoptere urmează să fie livrate la finele anului 2023. Modelul ofertat României este S70M, cea mai recentă variantă de Black Hawk, cu cele mai noi motoare General Electric și cu cele mai noi sisteme de avionică. Este vorba de elicoptere medii-grele multifuncționale, care vor putea fi folosite pentru diferite misiuni coordonate de IGSU.

Raed Arafat, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat cu această ocazie că elicopterele sunt multirol și pot fi folosite pentru misiuni de căutare-salvare în zone greu accesibile – inclusiv pe mare, pentru transportul victimelor în stare critică – având o capacitate de patru tărgi, pentru misiuni de transport de personal și materiale, dar și pentru misiuni de stingere a incendiilor de pădure.

 

Intenția de a achiziționa astfel de elicoptere multifuncționale există din anul 2018, când s-a organizat o primă licitație, însă autoritățile din România nu au primit nicio ofertă. Licitația s-a repetat în 2019, cu același rezultat, iar după acest nou eșec, a fost schimbat modul de desfășurare a licitației, într-o negociere competitivă.

Din acel moment s-au prezentat ofertanţi importanţi. Din păcate, primul a pierdut pentru că oferta era total neconformă, în sensul în care preţul era mult mai mare decât preţul maxim stabilit şi oferta era de 8 elicoptere în loc de 12. Al doilea a avut o ofertă care depăşea preţul maxim cu până la 10% şi astfel era considerată neconformă. Din fericire, a rămas al treilea ofertant, cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi am semnat acordul-cadru. Vorbim de Lockheed Martin, cu fabrica PZL Mielec din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele”, a declarat Raed Arafat care a subliniat că astăzi a fost o zi istorică, pentru IGSU. 

Acesta a precizat că valoarea contractului este de aproape 270 de milioane de euro fără TVA, iar până la momentul livrării elicopterelor, piloţii şi personalul tehnic vor fi deja pregătiți, astfel că vor începe în cel mai scurt timp pregătirea pentru zborul cu aceste aparate.

 

La ceremonia de semnare a acordului au mai participat ministrul de Interne, Lucian Bode, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, reprezentantul ambasadei Poloniei, precum şi oficiali ai companiilor PZL Mielec, Sikorsky şi Lockheed Martin.

Aceste elicoptere medii-grele multifuncţionale, care pot deservi misiuni de salvare atât pe mare, cât şi pe uscat, reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru România. Acest proiect s-a materializat în urma unei competiţii deschise, în condiţii de totală transparenţă. Aceşti ultimi doi ani de pandemie ne-au făcut să conştientizăm importanţa vitală a unor domenii de activitate şi riscurile la care ne expunem, dacă nu pregătim din timp sistemele publice să facă faţă unor şocuri, şi mă refer în primul rând la sistemul medical, la cel de urgenţă şi cel al ordinii publice. Cred că am învăţat în acest an un şir de lecţii de responsabilitate şi solidaritate, din păcate multe dureroase pentru întreaga societate românească”, a declarat Lucian Bode cu această ocazie.

 


Adaugati un comentariu


 

*