Romanii asigurati la sanatate in strainatate nu mai platesc CASS in tara

18 decembrie 2015 | 2 comentarii |

Din 2016, romanii care care obtin venituri din strainatate sau din Romania, dar detin o asigurare de boala si maternitate in sistemul de asigurare sociala a unui alt stat european nu mai trebuie sa plateasca asigurari de sanatate in tara.

 

contract, asigurari, testAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, printr-un comunicat de presa, ca romanii care au domiciliul in tara dar obtin venituri din strainatate sau din tara nu mai trebuie sa plateasca, incepand cu anul 2016, contributii la sanatate (CASS), daca detin o asigurare pentru boala si maternitate in alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala.

Persoanele fizice romane, cu domiciliul in Romania, care obtin venituri din strainatate sau din Romania si pentru care, potrivit legislatiei in vigoare datoreaza pentru aceste venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate, dar care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, nu au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate”, se precizeaza in comunicatul amintit.

 

asigurariIn acelasi document se mentioneaza ca, pentru a nu achita si in Romania contributia la asigurari sociale de sanatate, persoanele care se incadreaza in categoria mentionata trebuie sa faca dovada valabilitatii asigurarii in statul respectiv in care realizeaza venituri. „In cazul persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea in statele membre ale Uniunii Europene, se aplica prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentului (CE) 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. In cazul in care activitatea se desfasoara intr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, iar intre Romania si statul in care persoana isi desfasoara activitatea exista un acord sau conventie in domeniul securitatii sociale, se vor aplica prevederile acordului sau conventiei”, se mai arata in comunicat. Biroul de Presa al ANF a precizat, pentru SanatateaBuzoiana.ro, ca aceste exceptii sunt valabile pentru „toate veniturile”, nu numai pentru cele obtinute din cedarea folosintei bunurilor, pentru care Normele de aplicare a Deciziei 2/2015 au fost publicate in Monitorul Oficial din 24.11.2015.

 

asigurari evaziune jpgDecizia nr. 2/2015, cu privire la exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) a unor categorii de persoane fizice, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor, a fost adoptata in data de 23.07.2015, de Comisia fiscala centrala.

Potrivit actului normativ „persoanele fizice, indiferent de cetatenie si de domiciliul stabil sau resedinta, care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala- maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective care produce efecte pe teritoriul Romaniei, si fac dovada valabilitatii asigurarii”, sunt exceptate de la plata contributiei asigurarilor sociale de sanatate.

Exceptate de la plata asigurarilor sociale de sanatate sunt si „persoanele fizice, indiferent de cetatenie, care au domiciliul ori resedinta intr-un stat cu care Romania nu are incheiate acorduri privind sistemele de securitate sociala sau care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale si care nu beneficiaza de prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania pentru o perioada mai mare de 90 de zile”.

 

asigurari-private-de-sanatatePotrivit procedurii de aplicare a prevederilor Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 2/2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 879 din 24/11/2015, persoana care se incadreaza in una dintre situatiile mai sus, depune la organul fiscal competent, direct sau prin imputernicit, Declaratia pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, insotita de documente care atesta faptul ca se incadreaza in una din situatiile respective, cum sunt: Document portabil A1; TR/R1 – Formular privind legislatia aplicabila; PM/RO101 – Certificat privind legislatia aplicabila; MD/RO101 – Certificat privind legislatia aplicabila etc.

Daca din documentele prezentate se constata ca sunt indeplinite conditiile legale pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, compartimentul de specialitate opereaza in evidenta fiscala faptul ca persoana respectiva nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

In situatia in care solicitarea privind exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza ulterior inregistrarii contractului/contractelor de inchiriere, compartimentul de specialitate desfiinteaza total sau partial, dupa caz, deciziile de impunere prin care au fost stabilite obligatii de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate, de la data la care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru exceptare si comunica actul administrativ contribuabilului.

 



Comentarii (2)

  1. Maria Muresan spune:

    Sunt cetatean Canadian. Pensionar. Trebuie sa platesc CASS pe venitul din chirii obtinut din Romania?
    Am domiciliu stabil si traiesc in Canada.

    • Redactie SB spune:

      Doar dacă nu doriti să beneficiați de servicii medicale în România. Obligatoriu este doar impozitul pe aceste venituri

Adaugati un comentariu


 

*