Romanii, chemati sa dea un vot pentru Sanatate

5 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Ca un preambul la alegerile din decembrie, coalitia „Votez pentru Sanatate” a demarat o campanie cu acelasi nume, prin care isi propune sa obtina un angajament public din partea autoritatilor, care ar trebui sa aduca Sanatatea din Romania in topul prioritatilor, astfel incat sa fie generata o schimbare concreta in sistemul medical.

 

votez pt sanatate (3)Infiintata din dorinta de a aduce schimbari concrete in bine in sistemul public de Sanatate din Romania, coalitia „Votez pentru Sanatate” reuneste organizatii reprezentative ale pacientilor, medicilor si farmacistilor, precum si reprezentanti ai industriei farmaceutice si ai societatii civile, toti avand acelasi scop comun. Vointa lor nu este insa suficienta, fara un sprijin si o implicare concreta a autoritatilor si a decidentilor politici, asa ca membrii coalitiei au demarat, ieri, o campanie prin care isi propun sa aduca problema Sanatatii in prim-planul atentiei publice si mai ales sa o includa in agenda fiecarui politician, in contextul campaniei elctorale si alegerilor care urmeaza sa aiba loc in decembrie.

Campania „Votez pentru Sanatate” se va desfasura pana la finele lunii noiembrie si va consta intr-o serie de dezbateri la nivel national, care vor aduce in prim-plan problemele si neajunsurile din sistemul sanitar, in dorinta de a se ajunge la dezvoltarea unei strategii nationale pe termen lung, care sa indrepte lucrurile. Trebuie sa regandim sanatatea, avand in vedere aspectele demografice, presiunea costurilor si oportunitatile aduse de noile tehnologii. Pacientii romani au dreptul la ingrijiri medicale de calitate, la standarde europene si la nivelul momentului istoric pe care-l traiesc, iar la acest moment, statul nu le poate oferi acest lucru. Asadar, sanatatea trebuie sa devina o prioritate reala pentru decidenti, sustine dr. Marius Geanta, membru al Consiliului de Experti al campaniei „Votez pentru Sanatate”.

 

votez pt sanatate (1)

Consiliul de Experti al coalitiei

Lansarea oficiala a campaniei a fost marcata prin organizarea unei prime dezbateri din seria celor programate, la care au participat reprezentanti ai organizatiilor membre ale coalitiei si membrii Consiliului de Experti ai asociatiei.

Discutiile au fost coordonate de directorul Institutului pentru Politici Publice – Elena Tudose, impreuna cu dr. Marius Geanta, Fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina, prof. univ. dr. Ion Anghel – Academia de Stufii Economice Bucuresti, dr. Ioana Mindruta – medic neurolog Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Cu aceasta ocazie au fost prezentate si puse in discutie rezultatele unui studiu efectuat la nivel national in cursul lunii iunie, studiu ce indica faptul ca increderea romanilor in institutiile reprezentative ale sistemului de Sanatate si in spitalele publice, este un scazuta. Astfel, 43% dintre romani nu au incredere in Ministerul Sanatatii, 33% in Casa Nationala de asigurari de Sanatate, si 31% nu au incredere in spitalele publice.

In ceea ce priveste perceptia romanilor asupra problemelor din sistem, 45% dintre ei au indicat ca cele mai grave trei probleme sunt generate de personalul medical insuficient, administrarea ineficienta a bugetului si lipsa accesului la medicamente de ultima generatie.

 

votez pt sanatate (2)Un alt aspect negativ semnalat este comportamentul cadrelor din spitalele publice, 18% dintre romani declara ca au fost umiliti atunci cand au fost nevoiti sa apeleze la serviciile medicale oferite de spitalele din sistemul public.

Un alt aspect pus in dezbatere si care, din pacate, nu mai constituie de ani buni o noutate, este faptul ca Romania se claseaza pe ultimele locuri in statisticile europene cu privire la indicatorii de Sanatate. Mortalitatea generala este cu 25% mai mare decat media europeana, mortalitatea infantila depasesete cu 2,5% acelasi indicator, iar statisticile mai indica faptul ca jumatate dintre decesele inregistrate in sistemul de Sanatate romanesc erau evitabile.

In ceea ce priveste asteptarile romanilor de la sistemul de Santate, 81% dintre ei considera esential sa aiba acces la medicamente de ultima generatie, mai ales in cazul pacientilor cronici. Desi majoritatea isi doresc acest lucru, 64% au declarat ca au fost in situatia de a nu gasi medicamentele necesare in farmacii, sau cunosc persoane care au trecut prin asa ceva.

Sustinatorii acestui demers pot sprijini campania prin acordarea unui „vot pentru sanatate” pe site-ul coalitiei si prin participarea la dezbaterile ce vor fi organizate si semnalarea problemelor cu care s-au confruntat in sistemul de Sanatate. Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), a motivat de ce el, ca pacient si ca cetatean, voteaza pentru sanatate.

Impactul lansarii campaniei a fost unul imediat, pentru ca la mai putin de 24 de ore de la lansare, adunase aproape 1.000 de voturi. Este de asteptat ca numarul acestora sa creasca in perioada urmatoare, pe masura ce campania va fi tot mai popularizata.

 


Adaugati un comentariu


 

*