Romanii din strainatate au inceput sa apeleze la Alopedi pentru a cere consultatii
Numarul apelurilor primite de medicii clujeni, care acorda consultatii pediatrice prin telefon, a crescut cu aproape 50% in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut.
Lansat la Cluj, serviciul telefonic prin intermediul caruia parintii pot primi sfaturi medicale pediatrice de la personal avizat devine tot mai popular pe zi ce trece, depasind de mult statutul de proiect local.
Daca apelurile din afara judetului Cluj nu mai constituie de mult o noutate, in ultima perioada au inceput sa vina apeluri si din strainatate, din partea cetatenilor romani aflati peste hotare, care au nevoie de un sfat avizat in legatura cu sanatatea copiilor lor.
Apelurile au fost primite pe adresa serviciului Alopedi, al carui dispecerat functioneaza in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj, beneficiind de finantare din partea administratiei publice locale. Popularitatea acestui serviciu a crescut mult fata de anul trecut, cel mai recent bilant aratand ca, in primul trimestru al anului 2017, numarul apelurilor preluate a fost cu aproape 50% mai mare decat cel inregistrat in primele trei luni ale anului trecut.
Concret, in primele trei luni ale acetui an au apelat, la acest serviciu, 3.126 de parinti, cu 47,03% mai multi decat in aceeasi perioada a anului 2016. In ceea ce priveste motivele pentru care parintii au apelat acest serviciu, acestea se refera, in marea lor majoritate, la probleme respiratorii – 22,13%, urmate de febra – 20,6% si probleme digestive – 18,5% din cazuri.
Mai mult de jumatate dintre apelurile primite in prezent sunt din afara Clujului, cu predilectie din Bucuresti. Operatorii serviciului au primit insa, in primele trei luni ale acestui an, si 16 apeluri de peste hotare. In toate cazurile a fost vorba de cetateni romani aflati cu copiii in strainatate, fie aflati la munca, fie plecati din diverse alte motive. Dupa cum se stie, in multe tari europene pe care le invidiem pentru serviciile medicale, la medicul de familie sau la pediatru nu se face dupa cum are nevoie fiecare, ci doar in urma unei programari, care poate fi si peste o luna. Doar urgentele majore sunt luate in seama, iar asta numai la spitale, asa ca pentru probleme mai putin grave, accesul la sfaturile pediatrilor clujeni au constituit pentru multi dintre romanii plecati in strainatate o adevarata binefacere.
Prin intermediul serviciului Alopedi se efectueaza, totodata, si un triaj telefonic al cazurilor pediatrice, iar astfel s-a ajuns la o scadere a numarului de copii internati.
In urma triajului telefonic efectuat de catre medici in primul trimestru al anului, 69,6% dintre cazuri au putut fi rezolvate la domiciliu, medicii acordand parintilor sfaturi privind ingrijirea copiilor si explicandu-le semnele de alarma la aparitia carora se impune prezentarea la medic. Alte 420 de apeluri, reprezentand 13,4% din numarul total, au fost considerate situatii care necesitau consult medical imediat, asa ca parintii au fost indrumati sa mearga la medic in urmatoarele doua ore, iar in acest fel au fost evitate situatii in care ar fi putut aparea complicatii.
Serviciul Alopedi este asigurat de 35 de medici rezidenti, specialisti sau primari pediatri sau urgentisti, cu stagiul de pregatire in pediatrie efectuat, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii din Cluj. In conditiile in care adresabilitatea este din ce in ce mai mare, in perioada urmatoare este posibil ca numarul acestora sa fie suplimentat.
Serviciul Alopedi poate fi apelat non-stop din orice retea, la numarul 0364-917.
De mentionat ca tot la Cluj functioneaza si un alt serviciu similar – Peditel – finantat de fundatia Parinti pentru Romania, apelabil la numarul 1791, serviciul avand, de asemenea, adresabilitate nationala si internationala.