Romanii se informeaza despre problemele de sanatate dar nu se straduiesc sa le si previna

18 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Intre cauze, costurile ridicate ale serviciilor medicale si accesul dificil la acestea, in timp ce accesul la informatii cu caracter medical este gratuit si la dispozitia oricui.

 

Healthcare connectionsUn raport prezentat de Google Romania arata site-urile de sanatate ocupa locul al doilea in topul cautarilor pe internet ale utilizatorilor romani, care se arata mult mai interesati decat cei din alte state europene de informatii privind prevenirea unor afectiuni, mentinerea sanatatii sau informatii referitoare la anumite boli. Acest aspect a fost confirmat si in cadrul forumului „Healthcare connections — Educatie pentru sanatate in Romania: Parteneriate strategice intre Guvern, mediul de afaceri si organizatii guvernamentale”, cu mentiunea ca aceasta sete de informatie nu isi gaseste si transpunerea in practica, fapt relevat si de datele statitsice si de consum din Romania.

In cadrul lucrarilor forumului de la Bucuresti, Ruxandra Dumanov, directorul financiar al GSK Consumer Healthcare Romania, a precizat ca 4,5 milioane de romani viziteaza lunar primele cinci site-uri de sanatate, insa acest apetit pentru informatie nu se traduce in conduita zilnica printr-o grija activa fata de sanatate si o conduita preventiva consecventa.

 

spalatul pe dintiAstfel, prin intermediul informatiilor obtinute de pe internet sau de pe alte canale, 90 la suta dintre romani recunosc importanta periajului dentar de doua ori pe zi, insa doar jumatate dintre ei isi periaza dintii doar o data pe zi, cu o medie de consum de 1,5 tuburi de pasta de dinti pe an de persoana. O alta dovada ca romanii se limiteaza doar la a obtine informatii despre sanatate reiese din vanzarile scazute de medicamente eliberate fara prescriptie medicala, care ating in medie o valoare de 25 de euro de persoana intr-un interval de trei luni, in timp ce in Bulgaria media trimestriala este de 41 de euro , iar in tarile vest-europene de 67 de euro. Specialistii sunt de parere ca acest lucru denota faptul ca majoritatea romanilor nu apeleaza la medicamente fara prescriptie medicala, care pot ameliora primele simptome ale unor afectiuni simple sau care pot sa previna aparitia unor boli cu consecinte mai grave.

 

farmacie-cancerTotodata, conform datelor prezentate in cadrul forumului, 14 la suta dintre romani raman cu probleme medicale nerezolvate din cauza costurilor mari ale serviciilor medicale, accesului dificil la unitatile medicale sau a timpului de asteptare.

Scopul manifestarii desfasurate in cursul zilei de ieri a fost crearea unei platforme de comunicare prin care persoane cheie din institutiile publice, domeniul privat si ONG-uri sa analizeze subiecte actuale si de interes din domeniul sanatatii, sa discute exemple de bune practici si sa identifice oportunitati si solutii prin care sa fie imbunatatita starea de sanatate a romanilor. Subiectele dezbatute s-au concentrat asupra apetitului pentru informatii despre sanatate a romanilor, si asupra datelor oficiale care prezinta un potential mare pentru imbunatatirea sistemului de sanatate prin parteneriate publice-private.


Adaugati un comentariu


 

*