Rujeola continua sa ucida. Un copil de trei luni, cea de-a 22-a victima

Copilul nu implinise inca varsta pentru imunizare impotriva rujeolei si a contractat virusul respandit de la alti copii care s-au imbolnavit pentru ca nu fusesera vaccinati la timp.

 

copii louis turcanuDin pacate, in ultima vreme, aproape ca nu mai trece saptamana in care Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile sa nu confirme un nou caz de deces datorat rujeolei, semn ca epidemia care a inceput sa se manifeste inca de anul trecut a devenit deja o problema de sanatate publica. Intrucat cauzele care au dus la aparitia acestei epidemii s-au dezvoltat in timp, pe termen lung, rezolvarea problemei si inlaturarea efectelor impune tot o procedura mai indelungata, singura solutie viabila fiind cresterea ratei imunizarii impotriva acestei boli.

La jumatatea aceastei saptamani, rujeola a facut o noua victima, fiind consemnat al 22-lea deces de la izbucnirea epidemiei. In acest caz este vorba de o fetita in varsta de trei luni, care fusese internata in sectia de Pediatrie a Spitalului de Copii Loius Turcanu din Timisoara, cu simptome specifice rujeolei. Diagnosticul a fost confirmat, iar la scurt timp organismul firav al copilului a fost invins de boala.

 

copil spitalSi de aceasta data, a fost vorba de un copil nevaccinat, insa in acest caz nu se poate vorbi de un eventual refuz al parintilor de a-l vaccina, ci de faptul ca nu inplinise inca varsta necesara pentru a i se administra vaccinul impotriva rujeolei. A fost o victima a indiferentei altor parinti, care au refuzat sau nu s-au aratat interesati sa isi imunizeze copiii, care astfel au contractat virusul si au contribuit la raspandirea acestuia facand posibila si imbolnavirea altor copii care nu erau vaccinati, fie din cauza ignorantei parintilor, fie din cauza faptului ca nu implinisera inca varsta, asa cum a fost cazul fetitei de trei luni. In cazul in care rata imunizarii ar fi fost peste 95 la suta, circulatia virusului nu ar mai fi pus in pericol copiii vulnerabili, si astfel, multe din cele 22 de decese ar fi putut fi evitate, avand in vedere ca in majoritatea cazurilor a fost vorba de copii cu varste mici. Acest ultim deces a fost consemnat intr-unul dintre cele trei judete in care s-au inregistrat cele mai multe imbolnaviri pana acum, fiind vorba de zone considerate focare ale epidemiei.

 

bebe-vaccinHVBEpidemia s-a extins aproape in totata tara, fiind semnalate imbolnaviri in 37 de judete, insa cele mai multe cazuri sunt in Caras-Severin, Timis si Arad, aici fiind consemnate si cele mai multe decese.

In ultimele sase luni, la nivel national au fost confirmate peste 4.000 de cazuri de imbolnaviri, trei sferturi dintre cei care au contractat boala fiind copii sub 10 ani, cei mai vulnerabili fiind cei cu varste cuprinse intre unu si patru ani.

Dupa cum se vede, victime cad si copiii ai caror parinti nu refuza imunizarea, dar care contracteaza virusul inainte de a implini varsta necesara pentru a fi vaccinati, iar singura slutie viabila este intensificarea campaniilor de imunizare, pentru a se ajunge la o rata de acoperire vaccinala de peste 95 la suta, care nu mai reprezinta risc pentru raspandirea epidemiei.

Medicii sunt nevoiti totodata sa duca si o intensa munca de lamurire cu parintii care refuza vaccinarea sau cu cei care nu se prezinta cu copiii la cabinete pentru a fi imunizati, iar faptul ca multi dintre acestia se lasa cu greu convinsi ingreuneaza mult lucrurile. La acest aspect se adauga si lipsa vaccinurilor, dupa ce medici isi epuizeaza stocurile iar Ministerul Sanatatii intarzie nepermis de mult cu reaprovizionarea.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*