Rujeola și meningo-encefalita continuă să facă noi victime

8 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Unul dintre cazurile noi de rujeolă confirmate pa parcursul săptămânii trecute a fost înregistrat la Buzău.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a făcut publice datele referitoare la cele mai recente evoluții ale epidemiei de rujeolă și a cazurilor de meningo-encefalită, cauzată de virusul West Nile, transmis prin intermediul înțepăturilor de țânțar. Din fericire raportul nu mai consemnează nici un caz nou de deces, însă indică faptul că au apărut noi cazuri de îmbolnăviri.

Astfel, de la începutul lunii până la finele săptămânii trecute, în țară au fost înregistrate 12 cazuri noi de rujeolă, unul dintre acestea fiind confirmat la Buzău, fără să pună însă probleme deosebite. Cele mai multe cazuri, 7 mai exact, au fost înregistrate săptămâna trecută în județul Botoșani. Câte un caz de îmbolnăvire a fost confirmat și în Buzău, București, Bihor, Dâmbovița și Teleorman.

 

În total, de la debutul epidemiei de rujeolă, în România au fost confirmate 15.379 de cazuri de îmbolnăviri, iar 59 dintre pacienți au decedat. Zilele trecute, ministrul Sorina Pintea anunța că, pentru prima dată în doi ani, numărul persoanelor infectate cu rujeolă a scăzut sub 50 într-o lună, iar în ultimele două luni nu a mai fost înregistrat nici un deces, precizând că trebuie continuate campaniile de vaccinare antirujeolică, dat fiind faptul că marea majoritate a pacienților erau nevaccinați.

Specialiștii din cadrul Institutului Național de sănătate Publică reamintesc populației că rujeola este o boală infecţioasă care poate duce adesea la complicaţii. Astfel,  una din patru persoane care fac rujeolă are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

 

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunțat, tot la finale săptămânii trecute, datele privind evoluția cazurilor de meningo-encefalită din cauza infecției cu virusul West Nile. Astfel până la data de 5 octombrie, numărul total de îmbolnăviri ajunsese la 256 de cazuri, dintre care 19 au fost confirmate în ultima săptămână. Cazurile de meningite și meningo-encefalitele cauzate de virusul West Nile au început să se înmulțească odată cu încălzirea vremii, care a favorizat circulația virusului ce are ca principal vector de transmitere țânțari.

Până în prezent, virusul a provocat 36 de decese, cele mai multe dintre acestea în București, unde au fost consemnate  10 decese. În Iași, Olt și Bihor câte patru oameni și-au pirdut viața în urma infectării cu virusul transmis de țânțari, în Constanţa, Dolj şi Suceava câte două, iar în Alba, Brăila, Covasna, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova şi Teleorman, câte un deces. În toate cazurile a fost vorba de pacienți cu co-morbidități, cărora virusul le-a agravat starea de sănătate.

Se așteaptă ca, în perioada următoare, numărul de îmbolnăviri să se reducă simțitor, dat fiind faptul că deja se înregistrează temperaturi tot mai scăzute, ceea ce va duce la dispariția țânțarilor.

Cu toate acestea, medicii recomandă populaţiei să ia în continuare măsurile necesare pentru evitarea infectării cu virusul West Nile, pentru care nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*