S-a actualizat lista tarilor pentru care este obligatorie vaccinarea impotriva poliovirusurilor

31 august 2017 | 0 comentarii |

Romanii care calatoresc in zonele respective trebuie sa stie ca daca nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza romanii care calatoresc in strainatate ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a actualizat lista cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomelita. Astfel, romanii care calatoresc in Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratica Congo si Siria sau cei care parasesc aceste tari trebuie sa fie, obligatoriu, vaccinati.

Totodata se mentioneaza ca in subregiunea lacului Ciad, dar si pentru toate tarile invecinate lacului, se mentine riscul mare de transmitere a virusurilor polio salbatic (WPV1) si a virusului polio derivat din vaccin (cVDPV). „Riscul de transmitere a cVDPV in Siria se contureaza a fi mare si decizia Comitetului de Urgenta al Organizatiei Internationale a Sanatatii este data in sensul de a se vaccina refugiatii sirieni (in special cei care vin din regiunea Raqqa si Deir Ez-Zoe), daca vaccinul este disponibil”, subliniaza MAE.

Actualizarea a fost facuta in urma evaluarii situatiei internationale cu privire la circulatia virusului polio, respectiv, a supravegherii circulatiei de enterovirusuri si prevenirea aparitiei cazurilor de paralizie acuta flasca.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii si specialistii structurilor de sanatate publica din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar International 2005 reitereaza faptul ca „raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel international constituie un risc si o Urgenta de Sanatate Publica de Importanta Internationala – USPII”.

Cetatenii romani care calatoresc spre aceste tari si nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni sunt atentionati ca „vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia”.

Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie. Ramane obligatorie vaccinarea persoanelor care calatoresc dinspre Afganistan, Nigeria, Pakistan, Republica Democratica Congo si Siria. Aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera (rutier, naval, aerian), fara documentele prin care se atesta vaccinarea antipolio. In caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului.

 

Totodata, cetatenilor din tarile respective care solicita viza pentru Romania, li se va solicita carnetul international de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii.

MAE informeaza, de asemenea, ca tarile care nu mai prezinta cazuri noi de persoane infectate cu virusuri polio (salbatic si derivat), dar raman vulnerabile pentru raspandirea cu virus polio salbatic / emergenta cu virus polio derivat din vaccin, si pentru care se mentine totusi recomandarea de vaccinare, sunt: Camerun, Ciad, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar, Niger, Republica Centrafricana si Ucraina. Aceste tari „trebuie sa-si intensifice eforturile de vaccinare a populatiilor mobile din punct de vedere transfrontalier si refugiati”, mai precizeaza MAE.

*MAE recomanda, in verea unei informari corecte si complete, consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro, http://www.who.int, http://www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia „Calatoreste in siguranta” (disponibila gratuit in App Store si Google Play, care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.

 


Adaugati un comentariu


 

*