S-a confirmat primul caz de infecție simultană cu COVID-19 și gripă sezonieră în România

18 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Pentru a se evita complicațiile, medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere. 500.000 de doze gratuite de vaccin gripal vor fi distribuite medicilor de familie, prin Direcțiile de Sănătate Publică, săptămâna viitoare, pentru imunizarea pacienților din grupele de risc, dar în farmacii „tragi cu tunul” și nu găsești un vaccin. 

 

Numărul infectărilor cu noul coronavirus se menține la peste 4.000 pe zi și sute de români duc o luptă cruntă cu COVID-19 în Terapie Intensivă, iar medicii fac eforturi supraomenești pentru a-i ține în viață. Din păcate, sezonul gripei sezoniere a debutat și se suprapune peste pandemia de COVID-19, iar doctorii se tem de ceea ce poate fi mai rău, de aceea recomandă mai ales persoanelor din grupele de risc să se imunizeze, pentru a se proteja cel puțin de virusul gripal.

INSP nu a anunțat până acum cazuri confirmate de gripă sezonieră, dar conf. dr. Milena Man, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, a anunțat la Știrile Pro TV că și în România a fost înregistrat primul caz de COVID-19 şi gripă sezonieră confirmate simultan la aceeaşi persoană.

 „A fost raportat la nivelul țării primul pacient cu Covid, nu în Cluj, la care s-a confirmat și infecția Covid și infecția cu virusul gripal. Din păcate avea amândouă infecțiile. Atât gripa, cât și infecția cu Covid pot să arate la fel. Infecția cu Covid, suplimentar, poate să fie asimptomatică. Deci nu le putem deosebi, în momentul în care suntem asimptomatici, trebuie să ne izolăm, să purtăm mască, să păstrăm distanțarea socială inclusiv în casă, dacă avem simptome sau am fost contacți cu pacienți Covid”, a spus dr. Milena Man.

 

Duminica trecută, guvernul maxican a confirmat că o femeie de 54 de ani din această țară este primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2 (virusul COVID-19) și AH1N1 (virus gripal sezonier). Este vorba despre o pacientă de 54 de ani, cu antecedente de obezitate, suferind de o boală autoimună şi care a avut cancer şi o afecţiune pulmonară cronică. „A fost raportat în Mexic primul caz privind prezenţa simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boala Covid-19, precum şi a virusului AH1N1, care declanşează gripa”, a precizat Jose Luis Alomia, director general de epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, citat de EFE. Acesta a precizat că pacienta a fost spitalizată şi că evoluţia ei este bună. Responsabilul medical a explicat că pacienta a început să prezinte simptome la sfârşitul lunii septembrie, fapt ce a determinat spitalizarea ei la Institutul Naţional de Ştiinţe Medicale şi Nutriţie Salvador Zubirán. După mai multe săptămâni de spitalizare, femeia a fost externată pentru perioada 5-6 octombrie, dar a fost din nou internată după ce a prezentat febră ridicată. La cea de-a doua spitalizare i-a fost detectat şi virusul gripal AH1N1.

Gripa sezonieră permite coinfecții cu Sars-Cov-2, atrag atenția specialiștii OMS. Au fost deja cazuri în Asia, inclusiv la copii. S-a observat că severitatea simptomelor creşte, pentru că ambele sunt virusuri respiratorii şi atacă simultan sistemul imunitar.

 

Medicii atrag atenția că cel mai dificil în această perioadă este faptul că simptomele de gripă sezonieră se deosebesc cu greu de cele care ar putea indica infecția cu SARS-CoV-2, de aceea vaccinarea imoptriva gripei poate fi soluția care salvează vieți. În spitale și în unitățile de asistență socială au fost deja livrate 330.000 de doze de vaccin gripal pentru adulți și 70.000 de doze de vaccin pentru copii între șase luni și trei ani, care în mare parte a și fost administrat. La medicii de familie au ajuns foarte puține doze de vaccin.

Către Direcțiile de Sănătate Publică din țară va fi distribuită însă, începând de luni, o nouă tranșă, de 500.000 de doze de vaccin gripal care vor fi administrate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, persoanelor din grupele la risc: persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.

„Vaccinarea antigripală trebuie făcută în primul rând de către cei expuși la risc, de persoalul medical, personalul din asistență socială, persoanele cu comorbidități, persoanele vârstnice, gravide… Nu există vaccin pentru întreaga populație, așa că ceilalți, ne putem achiziționa vaccninul din farmacii, dar dacă nu-l găsim, trebuie să ne protejăm cum putem, încercând să evităm contactul cu pacienți care ar putea să fie infectați și să respectăm cu strictețe regulile sanitare – a explicat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.

 

Procurarea unui vaccin împotriva gripei din farmacii este însă o mare problemă, pentru că acesta nu se găseşte nici cu bani. Farmaciștii spun că stocurile pe care le-au avut s-au epuizat în încă din luna septembrie, iar posibilitatea de a mai achiziționa este minimă, în cel mai optimist scenariu acest lucru s-ar putea întâmpla în a doua jumătate a lunii noiembrie și nici atunci nu vor fi cantități mari, pentru că anul acesta, din cauza pandemiei, producătorii au fost asaltați de solicitări din partea guvernelor, care au suplimentat comenzile de vaccin pentru imunizarea persoanelor la risc.

Ministerul român al Sănătății a comandat pentru anul acesta 3 milioane de doze de vacin gripal, dublu față de anul trecut.

Avem zilnic solicitări din partea pacienților, dar din păcate nu-i putem ajuta în momentul de față. Vorbim aproape zilnic cu distribuitorii, dar nu ni se dau speranțe că putem primi decât spre sfârșitul lunii viitoare. Acum, toată lumea se concentrează pe distribuția vaccinului prin Programul Național care se derulează gratuit, prin DSP-uri și medicii de familie, pentru persoanele din categoriile de risc”, a preciza farm. Oana Gheorghiu, coordonator regional MaxiFarma, subliniind că deocamdată, cel mai eficient „vaccin” este „prevenția, adică respectarea regulilor de igienă, de evitare a contactului cu persoane care ar putea transmite virusul, alimentația sănătoasă și chiar un aport de vitamine și minerale care ne pot ajuta să ne întărim imnitatea organismului” .

Potrivit INSP, pana la data de 11.10.2020 au fost vaccinate antigripal 146.537 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

 

Reprezentanţii importatorilor spun că cererea este atât de mare încât a depășit capacitatea de producție. Acum, cererile sunt uriaşe din toate statele, astfel că Sanofi Pasteur și Mylan, care produc vaccinurile VaxigripTetra, respectiv InfluvacTetra, achiziționate și de autoritățile din România pentru a fi administrat gratuit persoanelor din grupele de risc, au anunțat deja că se confruntă cu un număr extrem de mare de cereri, la nivel național, european și internațional și nu pot suplimenta, în acest moment, cantitatea de vaccin pentru țara noastră, chiar dacă în contextul actual înțeleg „dificultățile privind disponibilitatea vaccinului gripal în farmacii”. Aceștia au explicat totodată că procesul de producție durează aproximativ șase luni și a fost demarat imediat după ce Organizația Mondială a Sănătății a recomandat tulpinile de virus ce trebuie incluse în vaccin, iar în acest moment, suplimentarea numărului de doze de vaccin gripal nu este posibilă.

Se estimează însă că, spre sfârșitul lunii noiembrie, se vor distribui și prin farmaciile cu circuit deschis aproximativ 190.000 de doze de Influvac și 50.000 de doze de Vaxigrip.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*