S-a gasit un leac pentru shopaholici!

16 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Dependenta de cumparaturi poate fi tratata cu un medicament folosit de psihiatri pentru tratarea bolii Alzheimer, sustine o echipa de cercetatori  britanici, in urma unui studiu.

 

Cercetatorii britanici au descoperit ca o pastila folosita in tratamentul maladiei Alzheimer poate vindeca si dependenta de cumparaturi, aceasta adevarata „boala a secolului” cum o numesc medicii psihiatri, potrivit Daily Mail. Statisticile arata ca dependenta de shopping afecteaza pana la 5,8 la suta dintre adulti, iar patru din cinci dependenti de cumparaturi sunt femei.

Cand legea interzice drogurile si alte substante de risc, apar imediat dependentele legale, la indemana oricui. Este vorba de dependentele omului modern care, sub actiunea anumitor factori, compenseaza lipsuri sau cad prada acestor pasiuni de nestavilit, de la cumparaturi in exces pana la adictia de mancaruri nesanatoase si de tigari.

 „Shopaholicii“, asa cum mai sunt numite persoanele dependente de shopping, nu pot rezista „chemarii“ magazinelor care afiseaza reduceri, insa problema lor cea mai mare este ca nu se pot abtine sa cumpere, chiar daca nu isi permit unele dintre lucrurile achizitionate sau acestea le sunt inutile. Desi nu este recunoscuta in mod oficial ca o afectiune, dependenta de cumparaturi este in „vizorul“ psihiatrilor, care incearca de multa vreme sa gaseasca tratamente eficiente pentru aceasta „boala“, care poate genera atat probleme de comportament, cat si de ordin financiar.

In incercarea de a gasi un leac, echipa de psihiatri a testat pe shopaholici medicamentul numit Memantine, prescris in atenuarea simptomelor maladiei Alzheimer. Acest medicament actioneaza asupra nivelului de glutamat din organism, un factor declansator al dementei, dar si care ar fi implicat si in aparitia tulburarilor obsesiv-compulsive.

 

Medicamentul a redus nevoia de shopping

 

Participantii la studiu au fost femei si barbati cu varste cuprinse intre 19 si 59 de ani, diagnosticati cu tulburare compulsiva bazata pe „preocuparea inexplicabila“ de a face cumparaturi si de a cheltui.

Subiectii experimentului aveau in medie un venit anual de 50.000 de euro si cheltuiau 61 la suta din venituri pe lucruri achizitionate din impuls, petrecand in medie 38 de ore pe saptamana in magazine, „vanand“ reduceri si oferte speciale. Ei au raportat deviatii de comportament, incapacitatea de a functiona la serviciu sau in societate si grave probleme financiare.

Psihiatrii au explicat ca nevoia de a cheltui este declansata atat de afisele care anunta reduceri, dar si de necesitatea de a impresiona anturajul, de dorinta de a detine multe obiecte si de parerea despre propria persoana. Subiectii au fost selectati in urma unor testari speciale care au masurat, printre altele, impulsul de a cumpara, starea de anxietate sau depresie si nivelul de stres.

Rezultatele testelor au aratat ca dupa opt saptamani de tratament, femeile si barbatii dependenti de cumparaturi au redus semnificativ perioada de timp petrecuta la shopping si sumele de bani cheltuite in magazine. In general, simptomele dependentei s-au injumatatit, datorita faptului ca functiile cerebrale asociate cu nevoile, gandurile si comportamentele impulsive au fost atenuate. In plus, nu s-au raportat efecte adverse.


Categorii: Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*