S-a lansat a doua rundă de finanțare în cadrul proiectului Bucureștiul Pregătit

Programul are ca obiectiv ca nici un locuitor al Capitalei să nu fie surprins nepregătit de un cutremur major, și susține financiar proiecte din trei arii de interes.

 

Fundația Comunitară București a lansat, în cursul anului trecut, un fond de finanțare denumit Bucureștiul Pregătit, ce are ca principal scop susţinerea şi dezvoltarea proiectelor care informează, educă şi creează sisteme de suport în comunitatea locală, astfel încât să se dezvolte capacitatea de acțiune și intervenție în cazul unui cutremur de mare magnitudine sau alte dezastre majore.

Proiectul și-a derulat deja o primă rundă de finanțare, în cadrul căreia au fost susținute, cu 475.000 de lei, cinci proiecte care se află încă în desfășurare. Este vorba de un program care presupune acordarea de cursuri gratuite de prim-ajutor locuitorilor din Capitală, un altul care presupune acordarea aceluiași gen de cursuri pentru 100 de educatoare și 45 de studenți, un proiect de pregătire a câinilor salvatori, altul pentru reducerea vulnerabilității la cutremur într-o zonă cu risc seismic din București și un alt program ce vizează implementarea unui sistem de transmitere a alertelor prin radio.

Fundația Comunitară București a anunțat că a lansat cea de-a doua rundă de finanțare din cadrul programului, pentru care sunt disponibile fonduri în valoare de 470.000 de lei.

A doua rundă de finanţare din Bucureştiul Pregătit va susţine minimum un proiect din trei arii de interes, și anume educare şi simulare pentru cutremur în şcoli, tehnologie – proiecte de tip software şi hardware –  şi cursuri de prim ajutor şi pregătire pentru dezastre.

 

Pot aplica organizaţii non-guvernamentale neafiliate politic sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grup de iniţiativă fără personalitate juridică, care vor desfăşura activităţile propuse în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, iar proiectele pot fi înscrise pe site-ul programului, până pe 15 aprilie. Finanțările vor fi acordate pe o perioadă de 12 luni, datorită sprijinului financiar oferit de  IKEA România, ING Bank, Lidl România, Endava şi Enel.

Alina Kasprovschi, directorul executiv, al Fundaţiei Comunitare Bucureşti a declarat că „știm că nimeni nu poate opri venirea unui cutremur şi că din finanţări private nu putem consolida sutele de clădiri vulnerabile care s-ar putea prăbuşi. Însă facem ceea ce ştim bine, din primii opt ani de viaţă ai fundaţiei: aducem comunitatea împreună să vorbim despre problema unui seism major şi să găsim soluţii. Strângem resurse de la companii şi oameni obişnuiţi, ca să creştem iniţiativele din domeniu. Proiectele susţinute în prima rundă de finanţare deja lucrează pentru binele tuturor, iar asta ne face să continuăm”.

 

Într-un comunicat al fundației se mai arată că în Bucureşti există doar 3.000 de pompieri, personal SMURD şi voluntari care ar putea interveni în caz de cutremur, necesarul pentru oraş fiind de treizeci de ori mai mare. Donaţiile de sânge curente nu acoperă jumătate din necesar, iar nevoia de după un dezastru ar putea fi cu mult mai mare. Totodată se mai arată că un câine salvator poate salva până la şase persoane într-o oră, dar are nevoie de antrenament constant şi atestare.

Un cutremur major se poate întâmpla oricând şi poate opri funcţionarea oraşului. Bucureştiul are peste două milioane de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraş, cea mai mare reţea de distribuţie a gazului şi toate instituţiile care fac să funcţioneze statul român – multe dintre ele cu sedii în clădiri cu risc seismic. La un cutremur major pierderile economice în Bucureşti, de la vieţile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producţiei la asigurarea adăpostului şi hranei pentru sinistraţi – se ridică la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din PIB, potrivit estimărilor Băncii Mondiale”, mai susțin reprezentanții fundației.

 


Adaugati un comentariu


 

*