S-a oprit vaccinarea BCG a bebelusilor

22 noiembrie 2012 | 1 comentariu |

Autoritatile medicale din Romania sunt in alerta. In urma cu o jumatate de ora Ministerul Sanatatii a dispus „sistarea temporara a vaccinarii BCG”, pe motiv ca exista suspiciuni asupra vaccinului avut la dispozitie la ora actuala.

 

Scandalul reactiilor adverse produse va vaccinul anti BCG importat din Danemarca a fost astazi analizat de Ministerul Sanatatii, iar in urma cu mai putin de o ora s-a dispus sistarea vaccinarii.

Potrivit unui comunicat de presa transmis in urma cu cateva minute de Ministerul Sanatatii, aceasta institutie a solicitat, astazi, o expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.

Avand in vedere ca exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCG si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut astazi o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar, a declarat dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii, mentionand ca expertii vor ajunge in Romania in maxim doua saptamani.

 

Fara vaccin pana la raportul final

 

Dr. Raed Arafat

Pana la finalizarea raportului si clarificarea situatiei create, Ministerul Sanatatii a decis sistarea temporara a vaccinarii BCG, se precizeaza in comunicatul MS.

Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania, a spus spus mimnistrul Arafat.

Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca sistarea vaccinarii pana la realizarea raportului final nu reprezinta un risc asupra sanatatii publice, iar masura a fost luata pentru o perioada limitata, mentionandu-se ca evolutia situatiei va fi facuta public, transparent.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti, in maternitate, fiind inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.

 

Vaccinul de la Cantacuzino nu a avut nicio reactie adversa

 

Vaccinul antituberculoza (BCG) realizat de Institutul Cantacuzino nu a inregistrat nicio reactie adversa la administrare, in perioada 2005-2011, informeaza Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

In schimb, pentru vaccinul BCG importat din Danemarca, folosit in prezent, produs de Statens Serum Institut, au fost 12 raportari de reactii adverse in 2012, conform reprezentantilor ANMDM. Din totalul acestora, patru au fost facute de catre firma daneza si raportate direct in baza de date europeana EudraVigilance, iar opt au fost raportari spontane primite de ANMDM de la medici pediatri, validate de Agentie si retransmise in EudraVigilance.

In Romania, potrivit ministrului Raed Arafat, au fost inregistrate 115 cazuri de reactii adverse pana la inceputul lunii noiembrie.

 

Rata de reactii adverse severe: unu la o mie
 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata estimata de reactii adverse severe la BCG este de unu la mie. Romania are, in perioada 2011 -20 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reactii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franta, de 0,6 la mie, a mai spus dr. Arafat. Ministerul Sanatatii a cumparat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Din totalul celor 115 cazuri de reactii adverse severe, 44,3% au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8%, chirurgical, iar 6%, antibiotic. Printre reactiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca se numara marirea ganglionilor axiali si latero-cervicali, precum si ulceratiile.

In Buzau, potrivit reprezentantilor DSP, nu au fost cazuri de reactii adverse severe.

 

Canatcuzino a fost pus pe butuci

 

In timp ce Institutul Cantacuzino, care producea vaccinuri si bune, si ieftine, a fost pus pe butuci de indiferenta (sau interesele ascunse ?) autoritatilor, noi ne vaccinam copiii cu ser din Danemarca, de douazeci de ori mai scump si de o calitate indoielnica.

In Romania, incidenta tuberculozei ramane printre cele mai ridicate din Europa. In aceste conditii, in loc sa modernizam rapid linia de fabricatie a vaccinului national BCG, am oprit fabricatia si am fost nevoiti sa cumparam din strainatate. Ultimele stocuri de vaccin BCG romanesc au fost epuizate in 31 ianuarie 2010.

Vaccinarea impotriva tuberculozei a fost introdusa in Romania de dr. Ion Cantacuzino in 1926.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.



Comentarii (1)

  1. Liviu spune:

    Din pacate auzim din ce in ce mai mult despre bolile si reactiile provocate de catre vaccinurile care ar trebuii sa previna aparitia bollii.

Adaugati un comentariu


 

*