S-a prelungit termenul până la care persoanele fizice beneficiază de asigurarea de sănătate

28 martie 2019 | 0 comentarii |

CJAS Buzău anunță că odată cu prorogarea termenului pentru depunerea Declarației Unice, persoanele fizice care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate la FUNAS își mențin calitatea de asigurat până la 31 iulie.

 

Obișnuiți să-și achite obligațiile fiscale până la 15 martie, multe persoane fizice (PFA-uri, PFI-uri, medici, avocați, jurnaliști liber profesioniști etc.) au încă nelămuriri asupra datei până la care beneficiază de asigurări sociale de sănătate, în contextul în care termenul până la care se poate depune Declarația Unică la Fisc a fost prelungit până la jumătatea acestui an.

Pentru a veni în sprijinul acestora, CJAS Buzău precizează că, în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 204 /14.03.2019, a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15 /12.03.2019, prin care Ministerul Finanțelor Publice dispune că, în anul 2019, termenul de 15 martie inclusiv, prevăzut pentru depunerea Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în situațiile reglementate de legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, se prorogă până la data de 31.07.2019 inclusiv.

 

Aceeași sursă menționează că art. 266 (2) coroborat cu art. 267(2^2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, dispun că veniturile asupra cărora se stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt prevăzute în Codul Fiscal. Totodată, legislația în vigiare dispune că pentru persoanele care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)h), precum și pentru persoanele prevăzute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, calitatea de asigurat încetează la data la care expiră termenul legal de depunere al declaratiei, prevăzută la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, dacă nu depun o nouă declaratie pentru perioada următoare.

În acest context, „odată cu prorogarea termenului până la care se depune la organul fiscal competent Declarația Unică 112, persoanele fizice care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate la Fondul Național de Asigurări Sociale de Sănătate (FUNASS), conform dispozițiilor Codului Fiscal, rămân asigurate până la data de 31.07.2019. Calitatea de asigurat este menținută, după această dată, numai dacă depun, pentru perioada următoare, Declarația Unică, pâna la data de 31 iulie  inclusiv”, explică Radu Vîlculescu, purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*