S-a semnat contractul de proiectare a Spitalului Regional Craiova

8 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Proiectarea Spitalului Regional din Craiova urmează să fie realizată de un consorțiu turco-român, în decurs de un an, contra sumei de 25,7 milioane de lei fără TVA.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și primarul Craiovei, Lia olguța Vasilescu, au semnat, astăzi, contractul de proiectare al Spitalului Regional Craiova, cel de-al treilea contract semnat în ultimul an, așa cum a subliniat ministrul Sănătății, care a menționat că speră ca licitația pentru construcția spitalului să demareze la puțin timp după finalizarea proiectării, iar spitalul să poată fi funcțional la finalul anului 2027.

Primul spital pentru care a fost semnat acordul de proiectare a fost Spitalul din Iaşi, ulterior Spitalul Regional din Cluj şi acum Craiova. O să încercăm chiar, printr-o procedură accelerată, dacă va fi posibil, să demarăm și licitaţia pentru construcţia efectivă a acestor spitale. E important ca pacienții să aibă acces cât mai facil și cât mai puțin discriminatoriu la servicii de sănătate. În PNRR, sudul ţării a fost neglijat şi nu există proiecte care să se dezvolte infrastructura medicală spitalicească în sudul României. Ne pare bine că avem unul dintre spitalele regionale la Craiova. Sperăm că în noiembrie 2023 să putem să începem, eu sper să putem să începem chiar înainte de finalizarea proiectului licitaţia pentru construcţie”, a afirmat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Sănătății, cu prilejul semnării contractului.

Ministrul Sănătății a prezentat și stadiul celor trei spitale regionale. Pentru Spitalul Regional Iași, în decembrie 2021 a fost semnat contractul de proiectare, cu termen de finalizare în martie 2023; pentru Spitalul Regional Cluj, în aprilie a fost semnat contractul, cu finalizare în mai 2023, iar pentru Spitalul Regional Craiova, finalizarea contractului de proiectare va fi în noiembrie 2023.

Spitalul Regional din Craiova va fi proiectat de compania NKY Architects & Engineers din Turcia, valoarea contractului de proiectare ridicându-se la 25,7 milioane de lei fără TVA, iar durata contractului este de 12 luni pentru proiectare, după care vor urma 60 de luni de suport tehnic pentru timpul construcţiei efective şi încă 60 de luni perioada de garanţie.

Olguța Vasilescu a ținut să sublinieze că „dacă în 2015 ar fi pornit investiția cum am gândit-o cu guvernul de atunci, prin Compania Națională de Investiții, acum am fi tăiat panglica”.

 

Spitalul Regional Craiova va avea şapte niveluri – cinci etaje, parter şi subsol, cu o amprentă de 32.800 de metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată va fi de 165.000 de metri pătraţi. Unitatea medicală va avea 807 paturi, plus 60 paturi de urgenţă, bloc operator cu 19 săli de operaţie, oncologie de zi, 52 de cabinete pentru medicina ambulatorie de specialitate şi 23 de unităţi de imagistică medicală. În afară de spaţiile pentru asistenţă medicală şi unităţi de primiri urgenţe, spitalul va avea aproape 5.000 metri pătraţi pentru spaţii de învăţământ, sală virtuală, sală de resuscitare, săli pentru training computerizat.

Potrivit estimărilor, lucrările de construcţie vor dura maximum 48 de luni, urmând ca spitalul regional să fie funcţional la finalul anului 2027.

Valoarea inițială estimată este de circa 603 milioane de euro.

Reamintim că dacă spitalele regionale nu vor fi finalizate până în anul 2027, se va pierde finanțarea europeană pentru acestea.

 


Adaugati un comentariu


 

*