S-au aprobat Pachetul de servicii medicale si Contractul-cadru 2014/2015

14 mai 2014 | 0 comentarii |

 Ministrul Sanatatii a inceput sa vorbeasca in Guvern despre beneficiile pe care le va aduce implementarea noului pachet de servicii medicale, dar premierul l-a intrerupt, cerandu-i sa informeze si sa convinga populatia, nu pe membrii Guvernului.

 

Bolnavi ATIDupa sase ani de cand se tot incearca sa se faca un pachet de servicii medicale si mai bine de trei ani de consultari cu factorii implicati, Executivul a aprobat, marti, proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014-2015.

 „Este o masura importanta pentru sistemul de sanatate si pentru toti romanii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza in interesul pacientului. Pachetul de baza aduce ca noutate  preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face preventie, lucru care va ajuta atat starea de sanatate a cetatenilor acestei tari, dar si intreg sistemul de sanatate”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

 ponta-banicioiuMinistrul Sanatatii a vrut sa se laude, in sedinta de guvern, cu beneficiile implementarii acestui act normativ, dar primul ministru Victor Ponta l-a intrerupt si i-a cerut sa se adrezeze populatiei, pe care trebuie sa o convinga, prin intermediul presei.

 „Nu pe noi trebuie sa ne convingeti, pe noi ne-ati convins, ci trebuie sa stie fiecare roman, pentru ca sanatatea il priveste pe fiecare”, a spus Ponta, el insusi recunoascand ca mai sunt necesare modificari. „Nu cred ca o sa reusim sa facem un sistem perfect de pachet de baza de la inceput, nimeni n-a reusit asa ceva, ci doar sa fiti foarte atent, ca prezentati publicului larg, sa vedeti ce disfunctionalitati sunt in aplicare”, i-a spus Ponta lui Banicioiu, la inceputul sedintei de guvern, cerandu-i sa urmareasca efectele aplicarii noilor masuri, iar daca apar probleme, sa prezinte in Guvern actele normative necesare eliminarii disfunctionalitatilor.

Banicioiu s-a conformat si, la scurt timp, Biroul de presa al Ministerului Sanatatii (MS) a transmis in  teritoriu un comunicat in care sunt prezentate principalele reglementari din noul act normativ.

 

medicPotrivit MS, prin acest proiect de act normativ se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza.

Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza sunt reprezentate de imbunatatirea accesului pacientilor la serviciile medicale furnizate de catre medicii de familie si medicii din ambulatoriul de specialitate si dezvoltarea serviciilor de preventie acordate in segmentul de asistenta medicala primara”, explica ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, mentionand ca in premiera se pune un accent pe preventie, introducandu-se obligativitatea prezentarii la medic pentru pacientii asimptomatici pana la 39 de ani o vizita obligatorie la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani – prezenta anuala la medicul de familie”.

Pentru asigurarea sustenabilitatii implementarii pachetelor de servicii medicale a crescut finantarea pentru segmentul de asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice si paraclinice, astfel incat acestea sa furnizeze servicii medicale in regim ambulatoriu, la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internarilor, se mai arata in comunicatul MS.

 

control medicalContractul-cadru va aduce modificari importante.

In primul rand, reducerea birocratiei prin introducerea reglementarilor privind utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, de la data implementarii acestora,  introducereafacturii electronice si utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului, de la data implementarii acestuia.

De asemenea, contractul introduce obligatia, la nivelul furnizorilor – de a  nu  incasa sume de la pacienti  pentru  serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii.

In ceea ce priveste asistenta medicala primara, atat in pachetul minimal cat si in pachetul de baza, in cazul supravegherii gravidei s-a introdus si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C, in plus fata de testarea HIV.

 Tot in pachetul de baza au fost introduse consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind: riscul cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronsic; boala cronica respiratorie obstructiva; boala cronica de rinichi.

 

oferte medicaleConsultatiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic – fara semne de boala – finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare se va realiza, potrivit proiectului de act normativ, astfel:

toate persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 anio data la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 de ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se vor acorda anual)

toate persoanele asimptomatice cu varsta > 40ani – anual.

Pentru cresterea accesului asiguratilor internati la medicamente si cresterea eficientei in utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurari de sanatate, a fost creata posibilitatea ca medicii de familie si medicii specialisti din specialitatile clinice sa poata elibera pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata, prescriptie medicala pentru medicamentele si materialele sanitare.

 

Medici RMN 1In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate, a fost revizuita lista procedurilor diagnostice si terapeutice, astfel incat pacientul sa beneficieze de o serie de investigatii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital.

Nu se mai regasesc in pachetul de baza serviciile de  homeopatie si fitoterapie, Ministerul Sanatatii apreciind ca aceste servicii  pot face obiectul asigurarilor private.

Pentru ambulatoriu a fost revizuita lista  investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de baza si au fost introduse o serie de investigatii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/segment, testosteron etc.

 

medic dentistNoul contract-cadru prevede si noi masuri la asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicina dentara – au fost redefinite atat pachet minimal cat si pachet de baza de servicii de medicina dentara.

In pachetul de servicii de baza se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice precum si alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta), iar in pachetul minimal se regasesc serviciile de medicina dentara de urgenta.

La capitolul dispozitive medicale a fost revizuita lista dispozitivelor medicale acordate in ambulatoriu si a fost introdus in lista dispozitivul necesar pentru copii pana la 18 ani cu mucoviscidoza (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen), a fost introdus in lista dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totala, incepand cu anul 2015.

 

bolnavi 2Referitor la Asistenta medicala spitaliceasca au fost evidentiati factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua si au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.

In vederea scaderii numarului de internari, au fost precizate afectiunile care pot fi diagnosticate si tratate in regim de spitalizare de zi:  afectiunile care vor fi prevazute in norme, afectiuni pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afectiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesita monitorizarea bolnavilor.

Pentru completarea finantarii spitalelor, acestea pot contracta servicii de ingrijiri la domiciliu/ingrijiri paliative la domiciliu, finantate din fondul alocat pentru servicii de ingrijiri la domiciliu/ingrijiri paliative la domiciliu;

Spitalele sunt obligate sa suporte pentru asiguratii internati in regim de spitalizare continua si in regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente.

 

contract, asigurari, testContractul-cadru aduce noi prevederi si in ceea ce priveste accesul la medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu.

Astfel, pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala pentru sublistele A si B – o prescriptie/mai multe prescriptii lunar, cu maximum 7 medicamente (in prezent o singura prescriptie).

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de specialitate din specialitatile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord de medicul prescriptor si asiguratul beneficiar al prescriptiei medicale.

Totodata, a fost majorata de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afectiunile acute.

Contractul prevede insa si sanctionarea producatorilor de medicamente care nu asigura prezenta medicamentelor pe piata, conform prevederilor legale., iar pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente, a fost introdusa prescriptia fractionata atat pentru numarul de medicamente cat si pentru cantitatile din fiecare medicament.

 

*In zilele urmatoare vom analiza, in amanunt, noile conditii in care romanilor li se garanteaza prin lege accesul la serviciile medicale si medicamente, incercand sa aflam cum vad asiguratii dar si furnizorii de servicii medicale noile reglementari, dar si daca acestea pot fi aplicate in conditiile in care functioneaza sistemul de sanatate la ora actuala.

 


Adaugati un comentariu


 

*