S-au reluat internările la Spitalul Militar ROL 2 de la „Ana Aslan”

3 august 2020 | 0 comentarii |

Prin reproiectarea circuitelor și executarea unor ample lucrări de reamenajare a amplasamentului și refacere a infrastructurii de utilități, 167 de paturi sunt acum disponibile pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

 

Ministerul Apărării Naționale anunță că duminică, 2 august, au fost reluate internările în Spitalul Militar ROL 2, după finalizarea unor lucrări de modernizare și extindere a capacității de tratament a unității medicale modulare instalată în incinta Institutului „Ana Aslan”.

În noua configurație, prin reproiectarea circuitelor și executarea unor ample lucrări de reamenajare a amplasamentului și refacere a infrastructurii de utilități, 167 de paturi sunt acum disponibile tratării pacienților diagnosticați cu Coronavirus.

Pacienților aflați în stare gravă sau critică le sunt rezervate 23 de paturi ATI, alte 56 de paturi sunt pentru pacienții cu forme medii și ușoare de boală, în urma infectării cu SARS-CoV-2, în spații noi, create prin amplasarea a 30 de containere medicale de cazare și 16 containere sanitare dotate cu dușuri și toalete, iar  64 de paturi, de asemenea pentru pacienții cu forme medii și ușoare, au fost amenajate în corturi, în condiții superioare de cazare față de organizarea anterioară.

O zonă-tampon cu o capacitate maximă de 24 de paturi a fost amenajată pentru izolarea pacienților aflați în așteptarea rezultatelor testelor COVID-19.

Lucrările au fost executate în perioada 24 iulie-1 august, sub coordonarea Statului Major al Apărării, de specialiști ai Statului Major al Forțelor Terestre, Direcției Medicale, Spitalului Universitar de Urgență Militar Central și Direcției Domenii și Infrastructuri, precizează MapN, într-un comunicat.

 

Col. medic Simona Ionescu

Colonel medic dr. Simona Ionescu, comandantul Spitalului ROL 2 de la „Ana Aslan”, a explicat că, recent, corturile din acest spaţiu au fost înlocuite cu containere medicale și „s-au efectuat ample lucrări de refacere a structurii solului şi a canalizării. Toate aceste lucrări au presupus un efort imens din partea militarilor şi personalului contractual civil din Ministerul Apărării, din mai multe direcţii ale Ministerului Apărării”.

În acest context, medicul a făcut un nou apel la populaţie să respecte măsurile impuse de autorităţi, în contextul pandemiei de COVID-19, subliniind cât este de important ca populația să se conformeze cu regulile de protecție sanitară și spune că „unii dintre noi am obosit, respectând aceste măsuri”. „Toate aceste lucrări au presupus un efort imens din partea militarilor și personalului contractual civil din Ministerul Apărării, din mai multe direcții ale Ministerului Apărării. Le mulțumesc pe această cale! Le mulțumesc și celor de la Institutul Ana Aslan pentru că ne-au pus la dispoziție acest spațiu în care funcționăm. Portul măştii este foarte important, poate cea mai importantă măsură în momentul de faţă – purtarea măştii, spălatul pe mâini, menţinerea distanţei fizice între noi. Nu este deloc uşor, unii dintre noi am obosit respectând aceste măsuri, dar este singura cale să limităm extinderea infecţiei”, a subliniat col. dr. Simona Ionescu, menționând că în dimineața zilei de 2 august, 4 persoane au fost internate la secția de boli infecțioase, iar la ATI sunt 15 pacienți.

 

Dr Dan Corneci

La rândul său,  șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, medic primar ATI, doctor în științe medicale, competențe în ventilație mecanică non-invazivă, masterat în Management sanitar, spune că „activitatea medicală în Secția Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate, unele preexistente episodului acut și care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2. În consecință, avem de-a face cu pacienți care necesită colaborare multidisciplinară și abordare în echipă, alături de colegi cardiologi, neurologi, ORL-iști, chirurgi generaliști, pneumologi, gastroenterologi și, nu în ultimul rând, specialiști în radiologie și imagistică medicală”.

Medicul subliniază că activtatea spitalului ROL 2 se desfășoară cu resursă umană dedicată, înalt calificată profesional, cea ce a făcut posibil ca în perioada 30 aprilie – 30 iulie, rata mortalității în ATI să fie de 21,5% (17 decese), în contextul în care rata mortalității în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, iar în Germania de 53%. „Toți pacienții au beneficiat de terapie antivirală, tratament cu plasmă convalescentă  (8 pacienți), terapie intensivă de suport pentru difuncții multiple de organe (ventilație mecanică – 52 de pacienți, suport hemodinamic, tehnici de epurare renală etc. S-au realizat aproximativ 40 consulturi interdisciplinare: imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL (pacienți traheostomizați), gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii)”, a explicat medicul.

 

Despre cele mai complicate cazuri tratate în spitalul modular, dr. Dan Corneci spune cămarea majoritate a pacienților internați în secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 Aslan au ca diagnostic asociat maladiei COVID 19 și ARDS (acute respiratory distress syndrome), aceasta fiind o formă deosebit de gravă de insuficienta respiratorie. Aproape toți pacienții internați în unitatea noastră de profil au beneficiat de manevre și proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică și terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică și terapeutică, tehnici de dializă renală etc., iar toate acestea s-au realizat cu aparatura medicală de înaltă performanță, aparatură pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central. De asemenea, au fost cazuri în care pacienții au fost transferați, în regim de urgență, către Spitalul Militar, în vederea realizării intervenției chirurgicale salvatoare, ulterior aceștia revenind în campusul militar ROL 2 Aslan, pentru continuarea tratamentului medical și supraveghere postoperatorie”.

Activitatea secției de boli infecțioase a spitalului militar ROL 2 a fost întreruptă în urmă cu aproximativ o lună, după aproape 3 luni de funcționare, în care au fost îngrijiți 345 de pacienți asimptomatici, cu forme ușoare și medii de SARS-CoV-2 și 84 de pacienți aflați la Terapie Intensivă cu forme severe și critice.

 

Cpt dr. Oana Stancu

În ceea ce privește Sistemele medicale modulare de izolare și tratament (SMMIT) din subordinea Direcției Medicale, MapN anunță că la SMMIT Timișoara, aflat în coordonarea Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” din localitate, se află internați 39 pacienți, un număr de 16 persoane fiind declarate vindecate și externate de la punerea în funcțiune a acestei facilități medicale în data de 21 iulie.

Câteva dintre mărturiile medicilor din „prima linie” în lupta cu Coronavirusul, arată cât de dificilă este pentru ei, cei care stau de aproape cinci luni, zilnic câte 12 ore echipați în combinezoane, la temperaturi ridicate, aerul condiționat neputând fi folosit, pentru a nu răspândi virusul. Este astfel demolată orice teorie conspiraționistă și ar trebui să ne facă pe toți să ne reconsiderăm poziția față de cei care se luptă pentru viața noastră, punându-și propria viață în pericol.

Cpt. dr. Oana Stancu, specialist medicină internă, detașată de la București, este șefa secției Boli Infecțioase de la SMMIT Timișoara, unde-și ajută colegii. Spune că „lupta este una foarte grea, numărul cazurilor este din ce în ce mai mare și patologia din ce în ce mai serioasă și mai gravă. Noi  suntem medici, facem o medicină bazată pe dovezi, nu credem în teoria conspirației. Sfatul meu pentru oameni este să aibă încredere în noi, să rămână cu noi, să ne urmeze tratamentul și recomandările. Lucrăm 12 ore pe zi, dar lucrăm cu drag, pentru că medicina este pasiunea noastră, colectivul s-a sudat, am creat relații și conexiuni foarte bune, ziua e plină, sunt mulți pacienți, sunt multe lucruri de făcut, dar mergem înainte”.

 

Dr. Dorin Negrea

Căpitan psiholog Adriana Neagu, de la Spitalul Militar Timișoara, spune că cei care nu cred în Coronavirus sunt asimptomaticii și în momentul în care află că sunt infectați „impactul emoțional este destul deputernic. Încercăm să le spunem că acum sunt în spital, unde spun că se simt în siguranță, iar noi încercăm să-i conștientizăm de faptul că acest virus este unul extrem de contagios, și atât pentru binele lor cât și pentru binele celor dragi lor este important să rămână în spital până când testul devine negativ. Așa reușim să creăm o punte de legătură cu ei. Le spunem că sunt norocoși că sunt asimptomatici, dar după ce discutăm cu ei devin mai liniștiți”.

Dr. Dorin Negrea, medic ATI în cadrul aceluiași spital, consideră că lupta cu coronavirusul „e o permanentă provocare, nu ai nevoie de doze suplimentare de adrenalină proocurată prin sporturi extreme”. Medicul crede că cea mai mare provocare a fost, în această perioadă, „lupta” dintre informare și dezinformarea care a alimentat teoriile conspiraționiste, dar consideră că „informarea corectă s-a dovefit mai eficientă”, dovadă stând faptul că în ultima vreme sunt tot mai puține persoane care refuză internarea și tratamentul, după ce află că s-au infectat cu SARS-CoV-2.

 

Lt. medic Andra Podgoreanu

Dr. Sorina Mitrescu, medic infecționist care de câteva luni s-a „angajat” în lupta cu pandemia, subliniază că „lucrând în acest sistem modular, este foarte important ca informația să ajungă corect la fiecare dintre noi. Este pusă la încercare forța noastră, atât fizică cât și psihică, în fiecare moment. Temperatura este greu de suportat  chiar și fără combinezon. În el, corpul se supraîncălzește, iar în acest momente încercăm să găsim în noi rezerve de energie pentru a putea să mergem mai departe. Este într-adevăr dificil, este greu de exprimat în cuvinte, numai cine face lucrul ăsta zi de zi ajunge, într-adevăr, la o rezistență…

Lt. medic Andra Podgoreanu a fost în acest spital modular din prima zi și spune că  „ușor, ușor, am reușit să ne coordonăm și să creăm ceea ce acum este un plin de pacienți (din păcate). Nu ne-am fi dorin niciodată să ajungem în această fază, dar în aceste momente înțelegem care este utilitatea acestei facilități. Este o luptă zilnică, ne locim în fiecare zi de pacienți care doresc să se interneze și nu mai sunt locuri. Încercăm să facem tot posibilul să ajungem să tratăm acești pacienți, să se vindece și să plece acsaă, să eliberăm locurile pentru următorii pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale.”

MapN anunță că și SMMIT Constanța este operațional și poate să primească în orice moment pacienți, la solicitarea autorităților competente.

 

Sursă foto și informații: MApN, SUUMC

 


Adaugati un comentariu


 

*