Salin – metoda prin care, de 22 de ani, inventatorul buzoian Constantin Pascu oferă oamenilor o respirație mai bună

7 martie 2022 | 0 comentarii |

Milioane de oameni din România și din lume respiră astăzi un aer mai sănătos, iar mulți dintre cei care au suferit de afecțiuni respiratorii au constatat că acestea s-au ameliorat sau chiar s-au vindecat în urma folosirii purificatoarelor de aer Salin.

 

Constantin Pascu – inventator român de succes

Din cele mai vechi timpuri, sarea, acest mineral pe care-l folosim pentru a da gust bucatelor sau pentru conservarea alimentelor, s-a dovedint a fi și unul dintre cei mai buni „prieteni” ai sănătății omului.

Sarea naturală (gemă) se găsește în România din abundență în zăcăminte de suprafață (munți de sare), iar oamenii care trăiesc în aceste zone sunt mai sănătoși, au o imunitate naturală mai bună și suferă arareori de afecțiuni respiratorii, renale sau cardiace.

Cercetările științifice au confirmat că terapia salină aduce beneficii căilor respiratorii atât superioare – gură, nas, faringe, cât și căilor respiratorii inferioare – laringe, bronhii, bronhiole sau alveole pulmonare, dar ajută și în tratarea insomniilor, a stresului, anxietății, nevrozelor, oboselii cronice sau diferitelor alergii. Curele în salină ajută în tratarea astmului, bronșitei, pneumoconiozei, traheobronșitei cronice, rinitei cronice, sinuzitei, amigdalitei, insuficienței respiratorii restrictivă sau chiar a emfizemului pulmonar.

Constatând „pe propria piele” multe dintre aceste beneficii, acum 22 de ani, cunoscutul inventaror buzoian Constantin Pascu s-a gândit că ar putea aduce „în casa fiecăruia” beneficiile terapiei saline și a inventat Purificatorul de AerSalin.

 

Un hobby ransformat în afacere de succes

 

Povestea Salin începea în anii ’95, ca un hobby. Chimistul buzoian Constantin Pascu și-a valorificat atunci spiritul inventiv pentru a realiza fântâni arteziene artizanale. Inspirat de faptul că văzuse în zona Meledic, unde există un carst în sare în județul Buzău, cum apa foarte sărată a izvoarelor depune vara, pe pietre sau fire de iarbă, structuri extrem de bogate de sare, cu aspect de corali, a folosit la fântânile decorative apă foarte sărată. „Aceasta a început să depună pe structura fântânii cristale frumoase și foarte bogate de sare. La început am construit câteva aparate, mai mult niște «improvizații», din cutii de tablă în care am înglobat un ventilator și plăcuțe pe care sarea să poată fi cristalizată controlat. Le-am oferit unor cunoștințe cu probleme respiratorii, pentru a le testa, iar cu ajutorul unor medici ORL, pneumologi și medici de familie care s-au oferit să monitorizeze efectele, s-au constatat efecte extraordinare: aceste persoane au început să respire mai ușor, au scăpat de sforăit, iar în unele cazuri s-au ameliorat chiar probeleme mai grave, precum mucoviscidoza. Cu aceste prime rezultate am reușit, să atrag un investitor și am înființat, în martie 2000, firma TEHNO BIONIC, un brand 100% românesc, care produce aparatele Salin. Succesul a fost neașteptat neașteptat de rapid, am primit mii de comenzi, iar cu timpul, aparatele noastre au devenit foarte solicitate la nivel internațional”, rememorează inventatorul Constantin Pascu, începuturile afacerii.

 

Aur și Argint la Târgurile de inventică de la Bruxelles și Geneva

 

Spiritul inventiv al chimistului Constantin PASCU, ale cărui proiecte se concentrează pe câștigarea unui „plus de sănătate”, a fost apreciat, iar calitățile aparatelor Salin au fost recunoscute la nivel internațional, în cadrul a congreselor de inventică de la Bruxelles și Geneva. În plus, dispozitivele Salin certificate medical CE clasa 1, pentru tot spațiul UE, iar inhalatorul SaltMed, ultima invenție de acest fel a fost certificată medical CE clasa II-a, de Bureau Veritas din Italia.

La editia 51 a expoziției „World Exhibition of Innovation, Research and new TechnologyEUREKA de la Bruxelles, Purificatorul de Aer Salin a obținut Medalia de Aur în 2002, iar la a 30-a editie a Salonului Internațional al Invențiilor, Tehnicilor și Produselor Noi de la Geneva, tot în 2002, a obținut Medalia de Argint.

După succesele de la Bruxelles și Geneva, Constantin Pascu și-a pus mintea „la contribuție” și a reușit să aducă „salina” în casele oamenilor și în birouri, odată cu beneficiile pe care mulți medici le consideră de-a dreptul miraculoase, iar între timp a adus aparatelor numeroase îmbunătățiri. 

Pornită cu o investiție de 5.000 de dolari, afacerea s-a dezvoltat în timp și a atins peste 1,5 milioane de euro. Firma Tehno Bionic produce astăzi, în fabrica din satul buzoian Mierea, peste 100.000 de purificatoare Salin pe an, din care aproximativ 80% merg în UK, Irlanda, Franța, Germania, Cehia, Ungaria, Israel, SUA, Australia, Japonia și în alte țări din lume.

 

De la Salin ambiental, la Salin „la purtător”

 

In Salin – Salin Plus

Obținerea avizelor pe partea medicală reprezintă, după cum mărturisește Constantin Pascu, o adevărată școală a răbdării, dar și o extraordinară oportunitate de a înțelege acest domeniu sensibil și în același timp complicat. Certificatele care trebuie obținute sunt foarte sofisticate, dar rezultatele spectaculoase obținute merită tot efortul.

Principiul pe baza căruia funcționează invenția lui Constantin Pascu se bazează pe recircularea aerului ambiental printr-un filtru special, obținut prin recristalizarea controlată a sării naturale brute, înglobat în aparat. În contact cu această structură, aerul este purificat și, fiind îmbogățit cu particule micronice de sare, elimină diverși poluanți și ajută la o mai bună respirație. Se reproduce, practic, la scară mică, procesul dintr-o salină.

Pe lângă aparatele Salin S2 și Salin Plus, a inventat un dispozitiv portabil și ușor de folosit care poate fi utilizat în orice mediu și oricând apare disconfortul creat de problemele respiratorii. „Așa a apărut varianta «de buzunar» – InSalin, adică inhalatoarele de uz individual, care pot fi purtate oriunde pleacă utilizatorul și folosite pentru inhalații individuale, imediat ce apar probleme. Încărcat cu granule produse din sare gemă, special selectată, obținută prin cristalizări, tratamente termice și mecanice controlate, dispozitivul și-a dovedit eficiența în alergii respiratorii, astm bronșic, sinuzite, rinite, bronșite etc. Designul compact și dimensiunile mici face ca InSalin să fie ușor de folosit la școală, la sala de gimnastică, la serviciu, în avion, în aglomerații sau alte spații care activează problemele respiratorii”, explică inventatorul buzoian Constantin Pascu.

 

 SaltMed – un salt spectaculos către în spital

 

În timp, aparatul Salin s-a modernizat, iar pe măsură ce lumea științifică medicală a constatat că aerul salin obținut cu ajutorul său are efecte benefice asupra unei game largi de afecțiuni respiratorii, producția s-a diversificat. „În urma cercetărilor întreprinse pe Salin, la Institutul de Balneologie din București, s-a constatat că apar modificări de ionizare a aerului, o reducere a bioxidului de carbon, a fumului, dispariția mirosurilor neplăcute dintr-o încăpere, dar și reducerea bacteriilor și a virusurilor. În decursul timpului au fost semnalate efecte favorabile și în alte probleme de sănătate, unele chiar severe, precum mucoviscidoza”, explică inventatorul.

Poate unul dintre cele mai spectaculoase aparate Salin inventate de chimistul buzoian este însă Inhalatorul SaltMed, un dispozitiv medical care are la bază o tehnologie inovatoare. Dispozitivul asigură o emisie constantă, controlată și cu concentrație înaltă de aerosoli salini cu dimensiunea de 0.3-5 microni, care pot ajunge în profunzimea aparatului respirator și declanșează efectul terapeutic. Este o variantă Salin cu sistem de pompă de aer și mască, certificată ca aparat medical. Denumit «SaltMed», acest aparat poate fi utilizat în Terapii de urgență, în crizele de astm, în asistența postoperatorie, la ventilarea mecanică în ATI. Când lucram în cercetare, foloseam cărbunele activ pentru rinichi artificiali. Încercam atunci să obținem un aparat care să ușureze respirația. După ani, am ajuns că constat că un aparat care funcționează după același principiu, dar pe bază de sare”, a explicat Constantin Pascu pentru SănătateaBuzoiană.ro.

 

Rezultate promițătoare în Medicina de Urgență 

 

Ca tot ce a realizat în cei 40 de ani de carieră, Constantin Pascu s-a concentrat, pe de o parte, pe calitatea produselor, iar pe de alta, pe calitatea oamenilor cu care lucrează, având la bază valori sigure, perene, care să-l țină departe de compromisuri. Așa a reușit să-și mențină afacerea și rezultatele să fie într-un continuu progres, chiar dacă nu de puține ori s-a lovit de birocrație, de reticența celor care au rrămas tributari principiului că „nimeni nu poate fi filosof în țara lui”.

Cu toate acestea, rezultale bune se conturează, iar unul dintre acestea se regăsește în concluziile unui studiu realizat în secția UPU a Spitalului de Urgențe din București, în cadrul căruia 393 de pacienți cu afecțiuni pulmonare, astm și alte boli cronice obstructive au fost evaluați, apoi au primit tratamentul standard, cu betamimetice, oxigen și corticoteraptie, iar 204 dintre ei au primit în plus terapie cu inhalații saline. „La sfârșitul primei ore de terapie s-a constatat că toți parametrii au fost semnificativ mai buni în grupul SaltMed (presiunea era mai bună, nivelul dioxidului de carbon era mai scăzut). Și saturația oxigenului era îmbunătățită în grupul tratat cu microparticule de sare, spre deosebire de a celor care au primit doar tratamentul standard. S-a demonstrat astfel că, adăugată la tratamentul standard, haloterapia aduce îmbunătățiri semnificative pacienților care suferă de boli pulmonare obstructive cronice, încă din prima oră de administrare: reglează respirația, saturația oxigenului și presiunea sângelui. În același timp, terapia cu SaltMed nu a înregistrat niciun efect secundar negativ”, potrivit medicilor B. Opriţa, C. Pandrea, B. Dinu, B. Aignătoaie.

 

Efecte spectaculoase în Terapia Intensivă pediatrică

 

Cunoscutul medic Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției ATI a Spitalului de Urgență pentru copii Maria Sklodowska Curie din București, a folosit inhalatorul SaltMed în tratarea a trei tipuri de pacienți din spital. Unul dintre acestea și „cel mai important, cu rezultate evident pozitive” a fost boala cronică pulmonară la nou născuti și sugari pe care „uneori nu-i putem deconecta de la aparatele de ventilație mecanică datorită severității bolii cronice pulmonare, ceea ce înseamnă ventilație pulmonară a la long”, a explicat într-un interviu dr. Cîrstoveanu, care a dat exemplul unui prematur internat cu multiple afecțiuni dar și cu boală cronică pulmonară, care după 8 luni de zile a putut fi deconectat de la aparatele de ventilație, folosind și terapia SaltMed.

O a doua categorie de pacienți la care tratamentul a dovedit efecte benefice importante este cea a pacienților cu „bronșiolite, la care administrez SaltMed, pacienți cu astm, la care am reușit reducerea dozelor de cortizon administrand simultan SaltMed. La pacienții care iau cronic cortizon, inhalatorii, administrarea sistematică și concomitentă de sare SaltMed a permis reducerea sigură a dozelor de cortizon (…) ceea ce este un lucru foarte, foarte bun. (…) A treia categorie de pacienți sunt cei cu viroze respiratorii cu bronhoconstricție, bronșite acute, cronice, la care administrez de rutină SaltMed, fiind un produs natural: e foarte important că este sare naturală, care nu produce efecte secundare”, a mai spus medicul, care crede că SaltMed poate avea efecte benefice și profilactic.

 

Aparatele Salin și pandemia COVID-19

 

Constantin Pascu – aparatele Salin

Se împlinesc doi ani de la debutul pandemiei de COVID-19 în România. Ținând cont de faptul că terapiile saline și-au confirmat eficiența în prevenția și tratarea unor infecții virale și/sau bacteriene, oamenii de știință au început să cerceteze dacă efectele benefice ale sării nu se pot verifica și în combaterea virusului SARS-CoV-2. Doctorii și-au reamintit că terapia salină este, de mii de ani, un mijloc eficient de prevenire și vindecare a bolilor respiratorii, cu efecte remarcabile și în afecțiunile sistemului nervos, în tulburări ale glandelor endocrine, în afecțiuni digestive și mai ales în creșterea imunității organismului. Constantin Pascu a venit în sprijinul celor interesați învățându-i să-și construiască singuri, fără vreun cost „grădini saline” care oferă o protecție destul de bună. Nenumărate referințe de la utilizatori arată că aparatele Salin și-au dovedit eficiența în prevenție, din plin.

Intrate de mulți ani pe piețe din întreaga lume, aparatele Salin au fost cerute preponderent la export, iar afacerea a mers bine în ciuda crizei care a afectat economiile întregii lumi și vânzările s-au triplat. „Un rol important în promovarea efectelor aparatelor Salin l-au avut românii plecați în străinătate și cei care au rude ori prieteni în diferite țări ale lumii. Mulți au aflat despe aparatele noastre căutând soluții pentru problemele lor de sănătate sau ale rudelor și mai ales ale copiilor și au aflat, fie din presă, fie de la medicii care au prezentat lucrări de specialitate și studii despre efectele Salin la diverse conferințe sau congrese de specialitate. În Australia, spre exemplu, aparatul este folosit chiar ca referință în haloterapie”, mai spune Constantin Pascu.

 

22 de ani de omenie, armonie și succes

 

Așadar, în cei 22 de ani de la lansarea Purificatorului de Aer Salin, care s-a întâmplat pe 6 martie 2001, firma producătoare – TEHNO BIONIC-Salin se poate lăuda cu o dezvoltare continuă, cu o producția diversificată și cu o echipă în care oamenii vin cu plăcere la muncă. Unii fac parte din „familia Salin” chiar de la înființarea firmei și sunt fericiți că au oportunitatea de a oferi altor oameni „un stop de sănătate” și produse atât de valoroase.

Secretul succesului, ne spune inventatorul Constantin Pascu, constă în „perseverență, responsabilitate, calitatea produselor și dragostea cu care acestea sunt obținute. Și ar mai ceva, armonia și înțelegerea dintre oameni. Noi, aici, suntem ca o familie. Pentru mine este  important ca oamenii să vină de plăcere la lucru și să simtă că fac parte din această familie. Trăim împreună după aceleași principii. Avem ca scop principal să-i facem și pe beneficiarii produselor noastre să simtă că fac parte din această familie, că ne pasă de ei”, concluzionează acesta.

 

Un dulce special, la ceas aniversar

 

O altă idee valoroasă pusă în practică de chimistul Constantin Pascu a fost lansarea unei linii de producție a unui dulce special, un produs obținut din fructe și miere, printr-o metodă originală, la care se păstrează toate proprietățile fructelor (toate bio) și ale mierii. Petale de trandafir de Damasc obținute din plantația proprie, fructe de pădure (afine, catină sau zmeură sălbatică) și alte fructe obținute în plantații bio (mere, pere, prune, gutui, vișine etc.) dau o aromă și o savoare deosebită Melinis-ului inventat de Constantin Pascu. Piața românească a produselor naturale a fost deja cucerită de produsele Melinis obținute în fabrica din satul Mierea, situat între dealurile Buzăuluim pe Valea Nișcovului, renumită pentru mierea și fructele sale. „Este un amestec din fructe și miere nobilă, de salcâm, care, pe lângă gustul deosebit, păstrează toate calitățile terapeutice ale produselor folosite. Am dezvoltat un procedeu de prelucrarea a petalelor de trandafir și a fructelor crude deshidratate lent, la 35°C, amestecate cu miere printr-o metodă cu totul nouă și foarte blândă de lucru. La final, am dat produsului numele «Melinis» (de la miere și Nișcov). Mai nou, în colaborare cu o firmă din Dâmbovița, am realizat și un prim produs pe bază de aronia şi miere polifloră, care deja se comercializează în magazinul online al firmei”, povestește chimistul Constantin Pascu despre ultima sa invenție care face, bineînțeles, obiectul încă unui brevet…

Produsele Melinis, unice pe piață, fabricate în condiții speciale de temperatură și sterilitate, au o savoare aparte și o calitate care poate satisface chiar și cel mai pretențios consumator, așa că la împliniea celor 22 de ani de la lansarea Purificatorului de Aer Salin, cel mai potrivit dulce aniversar nu poate fi decât… Meliniș.

 

Noi îi dorim inventatorului CONSTANTIN PASCU să aibă în continuare idei valoroase, iar împreună cu întreaga echipă să se bucure de sănătate și succes!

La mulți ani!

 


Adaugati un comentariu


 

*