Salvați Copiii a dotat cu echipamente medicale secțiile OG și Neonatologie ale SUUB

28 martie 2023 | 0 comentarii |

La conferința de presă organizată de Salvați Copiii și SUUB, pentru a atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de gravide nemonitorizate medical, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că prin PNRR se va schimba faţa Terapiei Intensive în Neonatologie.

 

Organizaţia „Salvaţi Copiii” România a dotat maternitatea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) cu echipamente medicale de ultimă generaţie, în valoare de 178.500 euro, necesare secţiilor Obstetrică-Ginecologie (OG) şi Neonatologie, iar cu acest prilej a fost aorganizată și o conferință de presă, la care au fost invitați responsabili din sistemul medical, în cadrul căreia a tras un semnal de alarmă privind creșterea alarmantă a numărului de femei gravide nemonitorizate medical, mai multe chiar decât mamele minore, la care România deține primul loc în Europa.

Mulțumind pentru donație, managerul SUUB, dr. Cătălin Cîrstoiu, a subliniat implicarea Salvați Copiii în reducerea morbidității și mortalității maternale și neonatale din România, prin dotarea cu aparatură medicală și echipamente vitale a sute de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, dar în același timp a arătat că numărul sarcinilor nemonitorizate medical a crescut dramatic în ultimii trei ani, mult mai ridicat în cazul gravidelor adolescente, statisticile arătând că 1 din 3 femei gravide nu are nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii.

 

Salvați Copiii atrage atenția că sarcina nemonitorizată corespunzător este una dintre cauzele majore care duc la complicații materne și fetale. „Din datele statistice existente la nivel naţional, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. Numai în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), 11% dintre pacientele care au născut în Clinica Obstetrică – Ginecologie în ultimii cinci ani au avut sarcini nemonitorizate, procent care a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani: dacă în 2018 a fost înregistrat un procent de 6,3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie. În 2020 au fost 12% sarcini neinvestigate dintre gravidele care au născut, iar în următorii doi ani, procentul a crescut la 14%. În rândul gravidelor cu vârsta sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge şi până la 65% în unele centre”, a arătat Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii, care a subliniat necesitatea accesului la servicii medicale pentru toate gravidele și toți copiii, dacă se dorește ca aceste statistici sumbre să se schimbe.

 

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a felicitat organizația Salvați Copiii pentru proiectele derulate în domeniul sănătății și a subliniat că este „un model de bune prectici”, dar a admis că aceasta nu poate prelua obligațiile autorităților și a menționat că, anul trecut, Ministerul Sănătății a achiziţionat 200 de incubatoare, pentru mai multe spitale, iar prin PNRR se va schimba radical fața Terapiei Intensive în Neonatologie.

Am reuşit anul trecut un lucru foarte important – am achiziţionat 200 de incubatoare pentru multe spitale. 80 de unităţi sanitare din ţară au beneficiat de programul Ministerului Sănătăţii şi dacă în cei cinci ani sau şase ani cât s-a derulat programul acesta s-au cumpărat vreo 150 de incubatoare, anul trecut, într-un singur an, am reuşit să cumpărăm 200 de incubatoare”, a afirmat ministrul Sănătății.

Acesta susține însă că „prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă schimbăm faţa Terapiei Intensive în neonatologie. 124 de paturi noi, dotate complet. Nu este vorba de patul în sine, ci este vorba de toate echipamentele şi accesoriile necesare pentru ca aceste paturi să poată să găzduiască în cele mai bune condiţii copiii prematuri sau cu diverse afecţiuni care au nevoie de astfel de îngrijire, dar și 90 de paturi suplimentare, reabilitate din cele existente”, a punctat ministrul Rafila.

 

Secția Neonatologie a SUUB, care a primit o stație de mixare a soluțiilor cu care sunt hrăniți bebelușii prematuri, are în componență un compartiment de Prematuri și de Terapie Intensivă Neonatală, unde sunt îngrijiți nou-născuții cu vârste de gestație și greutăți foarte mici, aflați uneori la limita supraviețuirii (23-24 săptămâni de gestație și sub 1000 g), dar care beneficiind de îngrijire corespunzătoare au șanse să trăiască și să crească normal.

Medicul neonatolog Adriana Dan, șefa secției, a explicat căTerapia Intensivă Neonatală nu înseamnă doar suport respirator și cardio-circulator, ci și furnizarea de energie și nutrienți de calitate și în cantitate adecvată pentru un organism atât de fragil și afectat cum este prematurul mic și nou-născutul bolnav. Nutriția parenterală este o intervenție terapeutică la fel de importantă pentru evoluția și prognosticul pe termen lung al celor mici și implică precizie și siguranță. Noul aparat de mixare a soluțiilor donat de Salvați Copiii ne este foarte util și, cu ajutorul lui vom putea automatiza întregul proces, aceasta însemnând o scurtare a timpului de execuție, evitarea erorii umane, reducerea la maximum a riscului de contaminare bacteriană, datorită lucrului într-un mediu steril și, deci, în mod cert o creștere a standardului de calitate în nutriția neonatală”.

 

Între aparatele donate Spitalului Universitar de Urgeță București, de Salvați Copiii, se numără și un ecograf performant, extrem de util pentru monitorizarea sarcinii, a sănătății mamei și dezvoltării fătului.

Ecograful primit astăzi se adaugă echipamentelor existente și justifică suplimentarea acestora prin numărul mare de evaluări ultrasonografice efectuate și prin utilitatea existenței unei aparaturi moderne de evaluare concordante cu progresul știintific actual. Volumul mare de lucru justifică necesitatea suplimentării aparaturii, iar Spitalul Universitar dispune de spațiu adecvat de lucru, cât și de un număr de 30 de medici cu competență în ecografie ginecologică și obstetricală. Ecografia reprezintă un instrument de bază în urmărirea unei sarcini, fiind sigur și fără efecte adverse. Monitorizarea și diagnosticul prenatal cu acuratețe sunt pilonul de bază în obținerea unui prognostic favorabil atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei nenăscut”, a declarat prof. dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB.

 

Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier przidențial, Departamentul de Sănătate Publică, a spus la rândul său că sănătatea mamei şi a copilului reprezintă cheia oricărui sistem de sănătate. „Cunoaştem deficienţele din sistemul de sănătate românesc şi statisticile nefaste legate de sănătatea mamei şi a copilului. Disponibilitatea aparaturii medicale joacă un rol important. Îmbunătăţirea continuă a infrastructurii medicale şi accesibilitatea sunt elemente fundamentale ale unui sistem de sănătate durabil, care asigură eficienţă şi calitate pentru mame şi nou-născuţi. Este nevoie de o planificare riguroasă a personalului medical în sănătate, cu o distribuţie geografică echitabilă şi măsuri de retenţie a colegilor mai tineri”, a afirmat medicul Diana Păun, care a subliniat că „implicarea organizaţiei Salvaţi Copiii are rezultate remarcabile şi contribuie la reducerea mortalităţii infantile în România”.

Până în prezent, Salvați Copiii a dotat maternitatea SUUB cu echipamente medicale performante în valoare totală de 300.685 euro, constând în trei ventilatoare neonatale, un ventilator de transport, un incubator de transport, două incubatoare, două monitoare de funcţii vitale, electrocardiograf, ecograf performant, dispozitiv UNIQUE+CFM pentru monitorizare continuă cu EEG & sistem hipotermie controlată.

 

În același context, ministrul Rafila a mai spus că, printr-un proiect derulat de Ministerul Sănătății se achiziţionează și 12 ambulanţe speciale pentru transferul copiilor care au nevoie de îngrijire de terapie intensivă.

Am avut un proiect foarte bun. 12 ambulanţe speciale care sunt un fel de paturi de terapie intensivă pe roţi care vor asigura transferul acestor copii care au nevoie de îngrijire de terapie intensivă în aceste unităţi care sunt conexate cu maternităţile de grad 3 din ţară şi care pot să ofere asistenţă medicală de cea mai bună calitate. O să vedeţi în curând, până la sfârşitul acestui an, aceste ambulanţe vopsite în galben, care sunt paturi de terapie intensivă”, a afirmat ministrul, menționând că în ultimii ani, decalajul față de media Uniunii Europene s-a redus în mod evident, atât în ceea ce privește mortalitatea maternă cât și cea infantilă.

 

La nivel mondial, o femeie moare la fiecare două minute din cauza sarcinii sau a nașterii. Ultimele date statistice arată că numărul deceselor materne în România a fost în continuă scădere în ultimii 20 de ani însă, conform INS, a existat o creștere semnificativă a mortalității materne în anul 2021 (28.2 la 100.000 născuţi vii), comparativ cu anul 2020 (15.9 la 100.000 născuţi vii). Rata din anul 2021 a fost datorată în mare parte cauzelor indirecte de deces matern (19.4 la 100.000 născuți vii), respectiv patologiilor non-obstetricale, dar cu impact asupra mamei și sarcinii. Această perioadă corespunde apogeului perioadei de pandemie Covid 19. Decesul matern este definit ca fiind decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile. 

O problemă suplimentară este ridicată de gravidele refugiate din Ucraina care, din punct de vedere profesional, se încadrează în categoria de sarcini cu risc crescut: majoritatea pacientelor, dintre cele peste 50 care au fost consultate în cadrul ambulatoriului integrat SUUB și în Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB, au ajuns în România fără acte medicale care să ateste parcursul normal al sarcinii și au nevoie de consultații și analize complexe.

 

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

După o analiză a solicitărilor primite de la medici din întreaga țară, am prioritizat programul de dotare cu aparatură medicală a secțiilor de pediatrie și de neonatologie. În cadrul acestui program-cheie al Salvați Copiii România, mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către cauza spitalelor este un mecanism vital, arată Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, care  menționează că 40 de spitale din țară au solicitat sprijin.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat în 2010 și o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 61 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

 

Astfel de evenimente marchează profesionalismul și consecvența Salvați Copiii România și este un exemplu de bună practică al acestei organizații. Susțin această organizație din 2002 și am încredere în activitățile derulate cu seriozitate de Salvați Copiii. Însă organizațiile nu pot să preia atribuțiile și responsabilitățile pe care le au autoritățile publice. Anul trecut, 80 de spitale au beneficiat de programele de dotare a spitalelor derulate de Ministerul Sănătății. Anul trecut am cumpărat 200 de incubatoare, unele dintre ele au ajuns și la secția de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București. Decalajul României s-a redus față de media Uniunii Europene, este un progres, este important să vedem că am plecat de la rata mortalității infantile de 10‰ și am ajuns la jumătate. Un element important pentru reducerea mortalității infantile este educația pentru sănătate, putem face educație contraceptivă astfel încât sarcinile nedorite să fie mai puține în rândul minorelor. Mulțumesc Salvați Copiii România pentru ceea ce Ministerul Sănătății va aprecia întotdeauna, profesionalismul de care dă dovadă această organizație, care în mod consecvent contribuie la îngrijirea copiilor din România”, a concluzionat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la finalul conferinței de presă organizată de Salvați Copiii și SUUB.

 

Sursă foto: SUUB, Salvati Copiii

 


Adaugati un comentariu


 

*