„Salvați Copiii” anunță investiții de peste un milion de euro în prima parte a anului

8 februarie 2021 | 0 comentarii |

Banii vor merge către dotarea secţiilor de pediatrie şi terapie intensivă neonatală, a căror stare s-a deteriorat în context pandemic.

 

Organizaţia Salvaţi Copiii și-a declarat intenția de a extinde programul de combatere a mortalităţii infantile și în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei. Aceste secții ar urma să beneficieze de investiții de peste un milion de euro în prima parte a anului, materializate cu precădere în aparatură medicală. Cel puțin 10 unități medicale vor beneficia de un astfel de sprijin în primele luni din 2021, iar primii pași au fost făcuți deja la Târgu Mureș, unde Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg. Mureș (IUBCvT) a primit zilele trecute o donație constând în echipamente medicale în valoare totală de peste 70.000 de euro, care a fost posibilă cu sprijinul Libris.ro, partener al Salvați Copiii, care oferă clienților săi opțiunea ca, la fiecare comandă de cărți făcută on-line, sa doneze în beneficiul organizației sume variind între 1 leu si 10 lei sau chiar mai mult. Tot la Târgu Mureș, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a primit echipamente în valoare de 66.265 de euro – dispozitiv Unique CFM pentru monitorizarea EEG, ECG, rSO2 în completarea sistemului de hipotermie controlată, aparat ventilaţie tip nCPAP, ventilator de transport, robot de UV, 2 monitoare de funcţii vitale, iar Spitalul Clinic Judeţean a fost dotat cu echipamente în valoare de 13.735 de euro – monitor funcţii vitale şi masă radiantă.

 

În ceea ce privește donația făcută IUBCvT, aceasta constă într-o 12 rampe oxigen salon, un sistem automat de monitorizare a sângerării prin trombelastometrie, 5 lavoare aseptice reanimare și 3 lavoare bloc operator. Donațiile au ajuns la Centrul Cardiovascular Pediatric, unde se efectuează cele mai multe intervenții de chirurgie cardiovasculară pediatrică din țară.

Dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului, a precizat că centrul de la Târgu Mureș este singurul cu activitate completă în regim 24/7 pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică şi cardiologie pediatrică clinică şi intevenţională. „În România se efectuează între 300 şi 350 de operaţii de chirurgie cardiovasculară pediatrică anual, dar rămân nerezolvate aproximativ 600-700 de cazuri anual, care se transferă de la un an la altul, cu consecinţe negative asupra calităţii vieţii şi prognosticului acestor copii. Dacă până acum exista şi posibilitatea de a trimite în străinătate cazurile care depăşeau capacitatea de absorbţie a sistemului nostru sau aceea ca echipe antrenate pentru a face diferite misiuni să vină în România, în acest moment aceste canale sunt închise. E nevoie de o dotare urgentă, pentru a nu ţine copiii pe lista de aşteptare”, a declarat medicul.

În prezent, pe lista de aşteptare pentru o astfel de operație sunt peste 50 de copii cu malformaţii corectabile, a căror stare şi prognostic se deteriorează în perioada de aşteptare. „Fiecare dintre noi poate pune o cărămidă la zidul pentru viață, redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii, pentru dotarea maternităților și spitalelor de pediatrie pentru combaterea mortalității infantile”, este invitația lansată de Salvați copiii care pe pagina oficială de web a postat formularele ce pot fi descărcate și completate de persoanele fizice sau juridice dispuse să contribuie la salvarea vieții și sănătății copiilor.

 

Medicul pediatru Mihai Gafencu, președintele organizației umanitare, a precizat că „pandemia a pus o presiune mare pe întreg sistemul medical, nu doar pe secţiile speciale dedicate tratării cazurilor de Covid-19. Şi dacă acestea din urmă au fost finanţate şi dotate din cauza urgenţei pandemice, secţiile de pediatrie s-au confruntat cu lipsuri ce sunt deseori cele cronicizate. Intervenţia medicală rapidă şi adecvată ar putea reduce mortalitatea în rândul copiilor cu vârsta între unu şi patru ani, ale cărei principale cauze sunt leziunile traumatice, afecţiunile aparatului respirator, tumorile şi malformaţiile congenitale, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru anul 2019”.

Din decembrie 2014, când Libris.ro s-a alăturat organizației Salvați Copiii în programul de reducere a mortalității infantile, și până la finele anului trecut, cititorii au donat aproape o jumătate de milion de euro, fonduri care s-au folosit pentru dotarea unora dintre cele mai importante centre medicale din ţară. Valoarea medie a donaţiei cititorilor de-a lungul celor 6 ani de parteneriat a fost 4,5 lei, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat anul trecut, respectiv 5,24 lei. Donaţiile cititorilor au contribuit la realizarea a 14 dotări cu echipamente medicale de ultimă generaţie doar în anul 2020, când au fost achiziţionate echipamente medicale în valoare de 110.000 de euro. „În urmă cu 6 ani nu anticipam să contribuim cu o asemenea sumă, pentru  500.000 de uro părea un prag greu de atins. Raportul de la finalul anului 2020 ne arată că pragurile există pentru a fi depăşite”, a declarat Virgil Oniță, managerul Libris.ro.

 

Tot zilele acestea, Salvați Copiii a oferit 650 de kituri-cadou (produse de igienă) Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, care vor ajunge la mămicile care vor naște în această unitate medicală, pentru bebelușii lor. Pachetele conțin scutece de unică folosință, șervețele umede și absorbante igienice.

Prin binevoința mai multor firme, mamele care nasc în spitalul nostru au primit și până acum cadouri pentru îngrijirea bebelușilor, însă acum, prin această donație, spitalul poate să ofere un cadou mult mai consistent”, a precizat conducerea SJU Miercurea Ciuc, mulțumind pentru darul primit. Medicul Annamaria Fustos împreună cu echipa secției Neonatologie se va îngriji ca aceste cadouri să ajungă la toate mămicile care vir fi aici împreună cu bebelușii lor, odată cu consilierea pe care le-o oferă despre modul în care trebuie îngrijiți nou-născuții.

Până la finalul anului, 100.000 de mame din 74 de maternitîți din țară vor beneficia de pachete-suport pentru îngrijirea nou-născutului și de sesiuni de educație pentru îngrijirea bebelușului, dar și a unei viitoare sarcini”, spune la rândul său Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației Salvați Copiii.

 


Adaugati un comentariu


 

*