Sanatate mai scumpa, de la 1 ianuarie

2 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Veniturile suplimentare ale pensionarilor, actiunile bursiere, drepturile de autor, dobanzile bancare su dividendele vor fi taxate cu 5,5% in plus. Nu vor mai plati nimic, insa, romanii care au o asigurare de sanatate in tarile cu care Romania are incheiat un acord bilateral de securitate sociala.

 

card medici siuiEste, inca, prematur sa spunem cum ne vor afecta noile masuri fiscale promovate de PSD si ALDE pe ultima suta de metri a fostei legislaturi parlamentare, dar ceea ce stim cu certitudine este ca sanatatea ne va costa mai mult, in acest an.

Potrivit actelor legislative aprobate, salariatii, pensionarii si persoanele fizice autorizate care castiga venituri suplimentare din dobanzile aferente depozitelor bancare, din dividende, actiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuala vor fi taxati, de la 1 ianuarie, cu 5,5% in plus, aceasta cota reprezentand contributia pentru sanatate.

In cazul depozitelor si conturilor bancare, al actiunilor si drepturilor de proprietate intelectuala, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contributia pentru sanatate (CASS) adaugandu-se la cota de impozitare a castigurilor de 16%.

Daca la ianuarie 2016, impozitul pe dividende a scazut de la 16% la 5%, in urma modificarii Codului Fiscal, din acest an se adauga CASS de 5,5%. Astfel, anul trecut a fost cel mai profitabil pentru actionarii care au primit dividende, intrucat au fost taxati cu cea mai mica cota. Cei care vor incasa dividende in acest an vor da statului 10,5% din castig.

Tot in Codul Fiscal a fost prevazuta plafonarea bazei de calcul a contributiei CASS la echivalentul a cel mult cinci salarii medii brute pe economie.

 

bani-crediteExista insa si o veste buna, pentru romanii persoane fizice care detin o asigurare de sanatate in tarile cu care Romania are incheiat acord bilateral de securitate sociala. Potrivit unui comunicat transmis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in ultima saptamana a anului trecut „nu au calitatea de contribuabil la sistemul national de asigurari sociale de sanatate”.

ANAF propune, astfel, aprobarea procedurii de exceptare de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si aprobarea modelului, continutului si a instructiunilor de completare a formularului 603 „Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate” si a caracteristicilor de tiparire a acestuia.

Potrivit ANAF, art. 153, alin. (1) din Codul fiscal si legislatia europeana aplicabila in domeniul securitatii sociale si acordurile privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurari sociale de sanatate: cetatenii romani cu domiciliul in tara;  cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania; cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene care nu detin o asigurare incheiata pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul Romaniei, care au solicitat si au obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni; persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc de regula zilnic ori cel putin o data pe saptamana.

 

nastere bebe maternitateDe aceleasi prevederi beneficiaza si pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul in Romania si care isi stabilesc resedinta pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, care nu detin o asigurare incheiata pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul Romaniei.

De asemenea, potrivit prevederilor alin. (2) al aceluiasi articol, nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate persoanele fizice enumerate mai sus, care detin o asigurare pentru boala si maternitate in sistemul de securitate sociala din alt stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala-maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei si fac dovada valabilitatii asigurarii, in conformitate cu procedura stabilita prin ordin comun al presedintelui ANAF si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

 

batrani_fiscCele mai importante schimbari de ordin fiscal care intra in vigoare la 1 ianuarie se refera la reducerea cotei-standard de TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale („taxa pe stalp”), eliminarea supraaccizei de 7 eurocenti/litru la carburanti, introducerea impozitului specific – forfetar – in turism si mentinerea scutirii de impozit pe profitul reinvestit.

Agricultorii vor putea opta din acest an pentru un regim special de TVA. Acestia vor fi scutiti de TVA, insa vor plati o compensatie in cota forfetara. „Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019”, se mentioneaza in actul normativ care contine aceasta facilitate.

     Acelasi act normativ contine si abrogarea prevederilor referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari, suspendarea pana la data de 31 decembrie 2019, a obligatiei depunerii a trei declaratii informative (cod 392A, 392B si 393) si posibilitatea pentru companiile care isi recapata codul de TVA, dupa ce acesta a fost anulat, sa refactureze cu TVA pentru perioada in care au avut codul suspendat.

 

medici-salariiExista insa si o serie de masuri care desi trebuiau sa intre in vigoare la 1 ianuarie, au fost amanate. Printre acestea se regaseste Legea 51% (care prevede obligativitatea retailerilor de a comercializa produse romanesti in proportie de cel putin 51%), Legea insolventei persoanelor fizice, ca si incetarea scutirilor de impozit pe profitul reinvestit.

De asemenea, o serie de majorari salariale si facilitati acordate bugetarilor, intre care si salariile personalului medical, au fost amanate pentru 1 februarie, iar cresterea salariului minim pe economie a fost lasata la latitudinea noului Guvern.

Ramane de vazut daca aceste modificari fiscale si programul noului Guvern, despre care Liviu Dragnea, liderul PSD, ne spune ca va duce la o crestere economica ce se va resimti atat in conturile agentilor economici cat si in buzunarul romanului de rand, se vor adeveri sau vor ramane doar promisiuni electorale, asa cum s-a intamplat de atatea ori in aceasta tara…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*