„Sănătate pentru toți”, sloganul sub care se celebrează anul acesta Ziua Mondială a Sănătății

7 aprilie 2018 | 0 comentarii |

OMS şi-a propus să atragă astfel atenţia, lumii întregi, că este necesar accesul tuturor oamenilor la serviciile esenţiale din domeniul sănătății, în condiţiile în care cel puţin jumătate din populaţia lumii nu beneficiază de asemenea servicii.

 

În fiecare an, în ziua de 7 aprilie, omenirea marchează Ziua Mondială a Sănătății. În 1948, pe 7 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), înființată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva, a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii. În cadrul primei convenții s-a hotărât, printre altele, aniversarea, la 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Nimeni nu trebuie să aleagă între sănătate şi alte necesităţi” şi „acoperirea universală a sănătăţii este esenţială pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor şi naţiunilor” sunt două dintre mesajele postate pe site-ul OMS, de Ziua mondială a sănătăţii din acest an. Pentru 2018, sub deviza „Sănătate pentru toţi”, OMS atrage atenția că serviciile care ţintesc cele mai importante cauze ale morbidităţii şi mortalităţii, atât tratamentele medicale individuale cât şi campaniile de sănătate publică precum cele de fluorizare a apei potabile sau de reducere a numărului insectelor purtătoare de viruşi sunt esențiale pentru omenire.

Potrivit OMS, cel puţin jumătate din populaţia lumii nu este în măsură să obţină servicii de sănătate esenţiale la ora actuală. Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinşi la sărăcie extremă, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare, iar peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populaţia globală) cheltuie cel puţin 10% din bugetele familiei pentru sănătatea lor, a unui copil bolnav sau a altui membru al familiei.

În 2018, când aniversează 70 de ani de la înființare, OMS cere liderilor lumii să respecte promisiunile făcute atunci când au convenit asupra obiectivelor de dezvoltare durabilă în 2015 şi să facă paşi concreţi pentru sănătate în beneficiul tuturor oamenilor.

 

Sorina Pintea

Ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea s-a adresat „oamenilor – cadrelor medicale și pacienți, deopotrivă”, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății pe care Ministerul Sănătății împreună cu reprezentanța OMS în România a marcat-o în avans, printr-o campanie lansată pe 2 aprilie.

Printr-un comunicat remis presei, aceasta amintește că „sub sloganul Sănătate pentru Toți, Ziua Mondială a Sănătății din acest an evidențiază importanța accesului tuturor la servicii esențiale de sanătate. Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidență, întreaga populație trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale. Numai împreună cu toții – pacienți, cadre medicale, autorități sanitare, autorități locale – vom putea avea grijă de sănătatea noastră. De aceea, astăzi vreau să mă adresez oamenilor – cadrelor medicale și pacienți, deopotrivă. Mulțumesc medicilor, asistenților medicali, infirmierilor pentru efortul depus în asigurarea asistenței medicale. Mulțumesc și celorlalte categorii de personal care lucrează în unitățile sanitare și care fac posibilă funcționarea acestora. Acum, când noi sarbătorim, ei au grijă de sănătatea noastră. Respect munca depusă de dumneavoastră și, la fel ca atunci când am condus un spital și în calitate de ministru al Sănătății vă sunt alături”, susține Sorina Pintea.

Pacienților, ministrul Sănătății le transmite „să fie încrezători în cadrele noastre medicale și în eforturile depuse de noi pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate și medicamente”.

Și pentru că majoritatea românilor se pregătesc să întâmpine Învierea Domnului, cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, ministrul Sorina Pintea le-a urat tuturor „sănătate, liniște și speranță”.

 

Razvan Vulcanescu – CNAS

În același timp, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, subliniază că în România, CNAS, împreună cu Ministerul Sănătăţii, îndeplineşte cerinţele OMS de acces la serviciile esenţiale atât prin pachetele de servicii medicale cât şi prin programele naţionale de sănătate. „Astfel, chiar şi persoanele care nu sunt asigurate beneficiază de un set de servicii esenţiale prin pachetul minimal, care le permite accesul la asistenţa medicală pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, pentru supravegherea şi depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic, pentru monitorizarea sarcinii şi lăuziei, pentru planificarea familială şi pentru o serie de tratamente dentare. Totodată, aceste persoane pot fi incluse, după caz, indiferent de statutul lor în privinţa asigurării sociale de sănătate, în programele naţionale de sănătate, care ţintesc tratarea unor boli grave, costisitoare”, se arată într-un comunicat remis de CNAS.

În concordanţă cu recomandările OMS de extindere progresivă a acoperirii riscurilor de sănătate, în funcţie de disponibilitatea unor noi resurse financiare, CNAS menționează că a dezvoltat programele naţionale de sănătate pe care le gestionează prin includerea în acestea de noi boli, activităţi şi tratamente.

Unul din cele mai relevante exemple în acest sens este cel al programului de boli rare, care la ora actuală ţinteşte un număr de 23 de boli, faţă de doar 3 boli în urmă cu un deceniu”, se subliniază în comunicatul amintit.

 

Totodată, CNAS menționează că, în ultimii doi ani, a facilitat progresiv accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie pe mai multe arii terapeutice, prin contractele de tip cost-volum/cost-volum rezultat, menționînd contractele pe aria terapeutică a hepatitei cronice virale C, care au permis într-o primă etapă tratarea fără interferon a 5.860 pacienţi, ţinta pentru a doua etapă, aflată încă în derulare, fiind de 12.000 pacienţi.

Creşterea accesului beneficiarilor sistemului de asigurări sociale de sănătate la tratamente este una din principalele ţinte şi ale Contractului-cadru care a intrat în vigoare la 1 aprilie a.c., împreună cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ”, susține președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu. Oficialul a menționat, în acest context, posibilitatea obţinerii medicamentelor compensate şi a efectuării investigaţiilor paraclinice oriunde în ţară, programele de screening, care permit depistarea cât mai timpurie a unor afecţiuni grave, precum și crearea condițiilor dezvoltării unor noi servicii şi specialităţi medicale în ambulatoriu.

Aşa cum subliniază OMS, atingerea dezideratului sănătăţii pentru toţi depinde de efortul conjugat al tuturor instituţiilor, de politicile publice, dar şi de resursele financiare pe care societatea este dispusă să le aloce în acest scop. Profit însă de faptul că Ziua Sănătăţii se suprapune în acest an cu cea mai mare sărbătoare ortodoxă, pentru a le transmite tuturor Paşte Fericit, dar şi pentru a atrage atenţia că depinde de fiecare dintre noi să avem grijă de propria sănătate printr-un stil de viaţă echilibrat” – a subliniat, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Răzvan Vulcănescu.

 

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, printr-un mesaj transmis de Ziua Mondială a Sănătăţii, arată că finanţarea sistemului de sănătate trebuie să fie folosită în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităţilor populaţiei şi nu pentru profitul furnizorilor de servicii, iar o schimbare radicală este necesară în asigurarea asistenţei sanitare, care să fie departe de interesele comerciale şi mai aproape de interesele populaţiei.

Poate cel mai important pas pentru a ajunge la acoperirea universală şi accesul universal la serviciile de sănătate este recunoaşterea că sănătatea nu este un bun comercial, aceasta fiind un drept al oricărui cetăţean şi chiar o datorie a statului la care cetăţeanul plăteşte taxe. Există multe aspecte de abordat despre acest subiect şi există multe păreri de luat în considerare, dar esenţa problemei pentru o ţară ca România, în care finanţarea sistemului sanitar este cu mult sub media Europeană / cap locuitor, este faptul că banii alocaţi sistemului sanitar trebuie să fie folosiţi în cel mai bun mod pentru acoperirea necesităţilor populaţiei şi nu a profitului furnizorilor de servicii de sănătate”, subliniază Raed Arafat, amintind că tema abordată de OMS în acest an este „Acces universal la serviciile de sănătate pentru toţi şi peste tot”.

 

Şeful DSU recunoaște însă că sistemul sanitar, cu excepţia urgenţei, este încă greu accesibil românilor, iar indiferent unde merge pacientul la un moment dat se vede „obligat să plătească sume importante din buzunar” pentru a putea avea acces la investigaţii şi anumite servicii esenţiale diagnosticului şi tratamentului şi care, în mod normal, ar trebui să fie acoperite prin asigurările de sănătate publice. Șeful DSU crede că este necesară o dezbaterea „amplă și serioasă” pe tema accesului la servicii de sănătate, având pacientul în centrul de interes.

Probabil că va fi nevoie de o amplă reaşezare a sistemului sanitar, astfel încât să asigurăm un acces universal echitabil populaţiei din România, indiferent de statul social şi nivelul de sărăcie. Primul pas însă este necesitatea recunoaşterii ca există într-adevăr o problemă gravă în ce priveşte accesul chiar şi la serviciile de bază în domeniul sanitar şi că există soluţii care nu necesită neapărat bani mai mulţi cât necesită ele o voinţă politică de a susţine o schimbare radicală în asigurarea asistenţei sanitare, departe de interesele comerciale şi mai aproape de interesele populaţiei!”, mai spune dr. Arafat.

În opinia sa, una dintre cele mai importante măsuri care ar trebui luate în sistemul de sănătate este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi, având în vedere că veniturile din sistemul public de sănătate „încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat”, acesta ar putea fi  „momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul”.

Nici medicul Raed Arafat nu a uitat că românii primesc, în această noapte, Lumina Învierii, astfel că a postat o imagine sufestivă pe pagina sa de socializare, cu mesajul: „Paște fericit tuturor! Vă urez sărbători fericite și multă sănătate alături de cei dragi!”.

 


Adaugati un comentariu


 

*