Sanatate si securitate pentru angajati prin „locuri de munca verzi”

26 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Inspectoratul Teritorial de Munca Buzau a marcat astazi, in avanpremiera,  „Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca”, prin mai multe actiuni care au vizat „promovarea sanatatii si securitatii in munca intr-o economie <verde>”.

Astfel, ITM Buzau a desfasurat actiuni atat la sediul propriu cat si la sediile unor angajatori cu pondere in economia judetului, la care au participat 46 de conducatori de unitati, reprezentanti ai serviciilor interne si externe de prevenire si protectie, lucratori desemnati, membri ai comitetelor de securitate si sanatate in munca, reprezentanti ai sindicatelor, inspectori de munca.

Cu acest prilej a fost lansat conceptul „locuri de munca verzi”, care defineste acele locuri de munca ce trebuie sa fie caracterizate de munca decenta, care sa ofere salarii adecvate, conditii de munca sigure, stabilitatea locului de munca, perspective rezonabile pentru cariera si respectarea drepturilor lucratorilor.

 

Decenta, sanatate si securitate

Sunt factorii asupra carora inspectorul sef al ITM Buzau, Cecilia Manolescu, a insistat in timpul evenimentelor organizate cu acest prilej.

Un loc de munca verde trebuie sa includa securitatea si sanatatea in toate fazele, plecand de la momentul de proiectare si continuand cu achizitiile, operarea, intretinerea, sistemele de certificare de achizitii publice, precum si standardele de calitate in domeniul SSM. Acest lucru este deosebit de important in sectoare precum constructii, reciclarea deseurilor, producerea de energie solara si de prelucrare a biomasei”, a explicat Manolescu.

In 1996, pe 28 aprilie, delegatii sindicatului „Global Union” au comemorat, pentru prima data, victimele accidentelor de munca, promovand astfel asigurarea unui mediu de munca sigur si sanatos, iar aceasta zi a devenit Ziua Internationala pentru Comemorarea Victimelor Accidentelor de Munca.

 

Aproape 90.000 de slujbe “verzi” in Europa

In Bugetul Uniunii europene a fost prevazuta o investitie de un miliard de euro pentru intervalul 2014-2020, in sectorul „verde” al economiei. Astfel, potrivit unui raport comandat de organizatia World Wide Fund for Nature si alte 6 ONG-uri, se pot genera 29.000 de locuri de munca in cadrul retelei Natura 2000, alte 6.200 de posturi in Politica Agricola Comuna (PAC), 52.700 de locuri de munca in domeniul energiilor regenerabile si 25.900 de locuri de munca in zona economisirii de energie, in principal in constructii.

Cercetarea reprezinta o evolutie a studiilor anterioare realizate de Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) si demonstreaza ca finantarea investitiilor in „infrastructura verde” si in programele de mediu pot genera oportunitati de munca la un cost mai scazut decat locurile de munca prevazute de actuala PAC si de Politica de Coeziune.


Categorii: Autoritati

Adaugati un comentariu


 

*