Sanatatea din principalele fructe de sezon

Capsunele, ciresele si fragii constituie importante surse de vitamine, de care nutritionistii spun ca trebuie sa profitam din plin in aceasta perioada.

 

capsuni_si_cireseInceputul verii este sezonul cireselor si capsunelor, fructe care ocupa primele locuri in topul preferintelor multora dintre noi. Un motiv in plus pentru care in aceasta perioada, fructele de sezon sunt la mare cautare, este continutul lor bogat in vitamine si substante nutritive, benefice pentru sanatate.

Anul acesta, capriciile vremii au facut ca ciresele de mai sa apara abia acum, spre inceputul lui iunie, in timp aceleasi conditii meteo au influentat pozitiv productia de capsune, cultivatorii spunand ca anul acesta, cantitatea de capsune pe care o vor obtine va fi de aproximativ patru ori mai mare decat cea de anul trecut. In consecinta, este de asteptat o reducere a preturilor, desi pana la ora actuala, comertiantii nu dau semne de generozitate. Ciresele, capsunele si fragii sunt cele mai recomandate alimente folosite ca desert in aceasta perioada, pe langa gustul placut, acestea avand si numeroase calitati benefice pentru sanatatea organismului.

 

440x330_018649-cireseAstfel, ciresele constituie o importanta sursa de vatamina A si vitamina C, usurand digestia si prevenind aparitia bolilor de inima, datorita continutului mare de antioxidanti. Totodata, sucul de cirese consumat dimineata este un bun fortifiant, ajutand la recuperarea rapida dupa efortul fizic.

Specialistii recomanda consumul de cirese si la orele serii, datorita continutului de melatonina, substanta ca are un rol important in imbunatatirea ritmului cardiac, ajutand intotodata la instalarea somnului.

Nu in ultimul rand, datorita continutului ridicat de apa, sunt foarte indicate si in curele de slabire. Principala conditie este ca ciresele sa fie consumate proaspete, astfel putand beneficia de toata savoarea si aportul lor de vitamine. Fiind vorba de fructe care pot fi gasite pe tarabe doar cateva saptamani pe an, ele pot fi si congelate pentru a fi consumate si mai tarziu, insa consumul fructelor proaspete ramane cel mai indicat.

 

munte-capsuneCapsunele, mult mai aromate decat ciresele, constituie de asemenea o buna sursa de vitamina A si C, carora li se adauga o serie de saruri minerale. Desi tentant, specialistii nu recomanda consumul lor in combinatie cu zahar sau cu frisca, fiind de preferat mierea, in cazul in care se doreste adaugarea unui indulcitor suplimentar.

La fel ca fragii, capsunele pot fi consumate simple sau in combinatie cu alte fructe, avand calitatea de a fortifica organismul. Nu este recomandat sa fie cumparate din piata in cantitati foarte mari, intrucat nu rezista la frigider mai mult de doua-trei zile, dupa care isi pierd din savoare si din calitatile nutritive.

Atat ciresele cat si capsunele si fragutele pot constitui in aceasta perioada ingrediente excelente pentru inghetata facuta in casa, in combinatie cu iaurt si miere. Tot ce trebuie facut este sa se amestece aceste ingrediente intr-un blender, dupa care compozitia astfel obtinute se tine in congelator, 46 ore.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*