Sanatatea romanilor si pariurile premierului

3 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Aflat intr-o vizita de lucru la Institutul Cantacuzino, premierul Victor Ponta a recunoscut cu un zambet larg pe buze ca soarta Institutului a constituit miza de pariuri intre el si ministrul Sanatatii. Incepand de astazi, Campania de vaccinare antigripala a inceput si la Buzau.

 

Ponta--la-Institutul-CantacuzinoLuni seara, dupa imaginile cu localnicii din Pungesti luati la bataie de jandarmi si inchsi in tarcuri pe pamanturile lor, jurnalele televiziunilor au oferit in compensatie, telespectatorilor, o stire mai vesela, avandu-i in prim plan pe premierul Victor Ponta si pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, aflati in vizita la Institutul Cantacuzino pentru a fi martori la iesirea de pe linia de productie a primei „sarje” de doze cu vaccin antigripal, dupa o pauza fortata de aproape doi ani.

Tot numai un zambet si aratand spre camere fiola „omagiala” primita in dar odata cu titlul de „intaiul vaccinat al tarii” Victor Ponta a facut o declaratie surprinzatoare. El a afirmat deschis ca fusese convins ca Institutul „Cantacuzino” nu va mai ajunge vreodata sa produca vaccinuri, convingerea respectiva fiind atat de puternica, incat a avut curaj chiar sa puna pariu cu ministrul Sanatatii ca soarta Institutului este pecetluita din acest punct de vedere.

 

pontaIntelegem, asadar, ca in timp ce viitorul unui institut de importanta vitala pentru Romania si pentru romani era incert, iar productia de vaccinuri fusese sistata intrucat nu puteau fi respectate normele de productie impuse de UE, mai-marii tarii se tineau de pariuri, in loc sa caute solutii pentru a iesi din aceasta situatie jenanta.

Infiintat in urma cu 92 de ani, Institutul „Cantacuzino” a fost in toata aceasta perioada o unitate etalon de cercetare dar si de productie a mai multor game de seruri si vaccinuri, insa cei care au tinut fraiele tarii in ultimii 20 de ani nu au constientizat importanta vitala a institutului. S-a ajuns astfel ca in anul 2011 sa se inchida liniile de productie, intrucat nu se mai ridicau la standardele impuse de Uniunea Europeana.

In oc sa gaseasca rapid solutii pentru modernizarea sectiiilor de productie ale institutului, cei din guvernarea Boc, au considerat, la acel moment, ca ar fi mai profitabil sa inchida unitatea si sa importe vaccinurile necesare, la preturi chiar si de 20 de ori mai mari decat cele autohtone.

Intrebat daca cineva va fi tras la raspundere pentru situatia din ultimii ani de la Institutul Cantacuzino, Intrebat daca va fi cineva tras la raspundere pentru situatia din ultimii ani de la Institutul Cantacuzino, Ponta a spus ca trebuie intrebate „alte institutii care, sigur, la un moment dat, o sa traga la raspundere pe cei care, nu doar la Cantacuzino, ci in toate domeniile si in toate partile tarii, au facut lucruri rele”, a declarat Victor Ponta.

 

productie vaccinuriDin fericire, acest deziderat nu a fost dus la indeplinire, insa liniile de productie au continuat sa ramana inchise chiar si in prima perioada a guvernarii Ponta. Si de aceasta data lucrurile s-au miscat la fel de greu, fapt explicabil daca stam sa ne gandim ca insusi premierul era convins ca Institutul este trecut pe linie moarta si chiar a pus pariu cu ministrul Sanatatii ca aici nu va mai fi produsa nici o fiola de vaccin.

Iata insa ca luni, cand de pe liniile de productie au iesit primele fiole de vaccin antigripal dupa o perioada de doi ani, premierul se distreaza si marturiseste cat este de bucuros este ca a pierdut pariul.

Deocamdata, linia de productie a vaccinului antigripal este singura care poate functiona, pentru celelalte tipuri de vaccinuri care se mai produceau la Cantacuzino, cum ar fi Polidinul sau Cantastimul fiind nevoie de licente noi.

ANM (Agentia Nationala a Medicamentului – n.r.) ne-a spus ca dureaza intre un an si jumatate si doi ani reluarea fabricatiei. Noi incercam cu forte mai mari si mai puternice sa reducem aceasta perioada, cum am facut si cu vaccinul antigripal. Daca ar fi fost sa respectam ce ne-a spus ANM-ul ar fi trebuit sa reluam productia abia  la anul, dar  vedeti ca de anul acesta il livram. Nu cat am fi vrut noi, dar am fortat zi si noapte, s-a lucrat aici, ceea ce inseamna ca se poate” a declarat ministrul Nicolaescu referitor la acest aspect.

 

Gratiela DraghiciLa randul sau, directorul general al Institutului Cantacuzino, Gratiela Draghici, a declarat ca spera ca productia pentru vaccinul BCG sa fie reluata la finele anului 2014 sau cel tarziu, la inceputul anului 2015. „Speram ca din 2014, tot cu sprijinul Guvernului, care stim bine ca prin HG 320 a dat sansa Institutului Cantacuzino de a relua productia de vaccin antigripal, pentru ca vaccinul BCG este un produs strategic, noi contam pe sprijinul Guvernului si al premierului sa reusim ca, de la sfarsitul anului viitor, inceputul lui 2015, cel mai tarziu, sa reluam productia de vaccin BCG”, a declarat directorul general al Institutului „Cantacuzino”.

BCG este vaccinul antituberculoza cu care sunt vaccinati nou-nascutii la nastere si care asigura protectie impotriva tuberculozei primare. Chiar daca mai tarziu exista riscul de a se face tuberculoza secundara, principalul beneficiu este  acela ca nou nascutii sunt protejati de a contacta aceasta boala inca din primele zile de viata, cand imunitatea lor este foarte scazuta, iar rezistenta fragila le-ar pune viata in pericol.

 

Dr. Streinu Cercel - vaccin antigripal

Dr. Streinu Cercel – vaccin antigripal

Pana la aceasta ora, la Institutul Cantacuzino s-a fabricat deja jumatate din cantitatea de doze de vaccin antigripal programata pentru 2013, respectiv 200.000 de fiole, care incepand de luna viitoare vor fi distribuite in teritoriu. „Prima transa de doze de vaccin antigripal produsa la Institutul Cantacuzino va pleca in tara în jurul datei de 16 decembrie, iar cea de-a doua transa, in jur de 6 ianuarie”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Necesarul pentru intreaga campanie de vaccinare este insa de un milion de doze, asa ca Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa achizitioneze restul de 600.000 de doze din import, platind un pret mai mare decat cel al vaccinului autohton. Din cantitatea de vaccin importat, directiile de sanate publica au primit, incepand din aceasta saptamana, primele cantitati de doze.

La Buzau, Directia de Sanatate Publica a anuntat ca a primit deja primul lot de vaccin, iar „incepand de astazi, 3 decembrie 2013, demareaza campania de vaccinarea antigripala. Cele 7000 de doze de vaccin antigripal primite in prima transa vor fi distribuite cu prioritate pentru vaccinarea personalului medical si a persoanelor institutionalizate, precum si cabinetelor medicilor de familie pentru vaccinarea pacientilor care se incadreaza intr-una din categoriile pentru care se recomanda vaccinarea antigripala gratuita”, a declarat purtatorul de cuvant al DSP Buzau, Mihaela Voineagu.

PUBLICITATE

Categorii: Business, Financiar

Comentarii (1)

  1. Medicul de garda spune:

    Faptul ca premierul nu a avut incredere ca va mai functiona Institutul ar trebui sa fie legat numai de deciziile politice ale celor care salasluiesc prin parlament.
    In ceea ce priveste calitatea oamenilor care lucreaza in Institutut, urmasi ai merelui profesor Cantacuzino, sa nu aiba dubii (studiile lor, munca lor de cercetare si responsabilitatea imensa nu le permite sa se joace dea copy-paste).
    Din pacate ni se arata ca inclusiv conducerea tarii discrediteaza corpul medical prin neincrderea pe care o sadeste.

Adaugati un comentariu


 

*