Sange de pompier pentru rezolvarea crizei din spitale

9 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Astazi dimineata, salvatorii de la ISU Buzau au donat cate o punga de sange. Gestul nobil va continua pana pe 12 septembrie, cand acestia se pregatesc sa intampine „Ziua Pompierilor din Romania”, care la 13 septembrie 2013 marcheaza 165 de ani de existenta.

 

ISU Buzau, o altfel de misiune de salvare

ISU Buzau, o altfel de misiune de salvare

Chiar de la prima ora a acestei dimineti, aproape 30 de pompieri de la ISU Buzau s-au aflat la Centrul de Transfuzie Sangvina pentru a dona sange, in urma apelului acestei institutii care se confrunta cu o criza fara precedent a lichidului vital, atat de necesar in spitale.

Apelul facut de Centrul de Transfuzie Sanguina Buzau, care anunta  o criza de sange in Spitalul Judetean Buzau, i-a determinat pe  salvatorii din  Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzau sa doneze sange, cu gandul ca o viata ar putea fi salvata printr-un gest atat de simplu. Gestul in sine inseamna putin pentru fiecare dintre noi, dar totul pentru o persoana, pentru o familie. Donand sange, oferim o sansa la viata, un drept la fericire, pentru cineva aflat acolo, in suferinta”, sustin reprezentantii pompierilor salvatori, cu atat mai apreciat cu cat Centrul de Transfuzie se confrunta cu o criza acuta de sange si este in situatoa de a nu putea onora toate solicitarile spitalelor buzoiene si ale celor din Capitala, in care sunt salvati intre altii si buzoienii aflati in stare foarte grava.

 

O viata salvata, printr-un gest simplu...

O viata salvata, printr-un gest simplu…

In aceasta perioada, potrivit conducerii Centrului de Transfuzie, sunt putini donatori, astfel ca „s-a apelat la pompieri, politisti si militari, care ar putea salva vietile aflate in dificultate pe masa de operatie din Spitalul Judetean de Urgenta sau din celelalte spitale buzoiene, precum si din Spitalul Universitar sau Spitalul Floreasca din Bucuresti, unde frecvent ajung buzoieni care au nevoie de transfuzie”, a declarat Adraiana Craciun directorul Centrului, exprimandu-si aprecierea fata de pompierii care au raspuns prompt apelului de a deveni donatori, dar si speranta ca gestul lor va fi urmat si de alti buzoieni care in acest fel pot salva vieti si in acelasi timp isi improspateaza propriul sange, stiut fiind ca dupa o donare, sangele are capacitatea de a se regenera si improspata. La ora actuala, Centrul de Transfuzie din Buzau, pana nu demult cel mai mare din tara dupa Centrul de Hematologie Bucuresti, are un deficit de stoc de aproape 40 la suta, astfel ca exista riscul sa nu poata onora toate solicitarile spitalelor.

 

Dr. Ion Draghici, director medical SJU Buzau

Dr. Ion Draghici, director medical SJU Buzau

Dr Ion Draghici, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Buzau spune capentru transfuziile frecvente este nevoie de doua pungi de sange pentru un pacient, dar in cazul unor politraumatisme, cu ruptura de ficat si splina, necesarul poate ajunge la 10-12 pungi de lichid vital pentru a putea salva un bolnav. Deocamdata, Centrul de Trasfuzie ne-a asigurat necesarul de sange, nu au fost probleme recente decat la un caz in care nu a fost grupa de sange de care era nevoie, dar Doamne fereste de un accident colectiv, la care este nevoie de cantitati mari de sange transfuzabil!”, explica dr. Draghici, apreciind la randul sau gestul pompierilor donatori.

Zi de zi la datorie, pompierii au fost in permanenta pregatiti pentru a lupta cu incendiile, inundatiile sau cu alte calamitati, situatii in care, de nenumarate ori au dat dovada de curaj si devotament, periclitandu-si viata pentru salvarea oamenilor, bunurilor acestora, valorilor materiale si spirituale ale natiunii, onorand prin fapte de necontestat, nobila lor misiune de aparatori ai vietii. La 13 septembrie este marcata „Ziua Pompierilor din Romania”, un moment important in istoria celor 165 de ani de cand acesti „salvatori” sunt la datorie, meritandu-si pe deplin pretuirea, stima si respectul concetatenilor.


Adaugati un comentariu


 

*