Sanitas cere Guvernului sa aplice unitar legea privind voucherele de vacanta

17 august 2017 | 0 comentarii |

Sindicalistii sustin ca desi concediile de vara se apropie de final, Executivul „se arata incapabil sa completeze cadrul legislativ astfel incat voucherele sa poata fi cu adevarat utilizate de beneficiari”.

 

Federatia Sanitas cere Guvernului sa ia, in regim de urgenta, toate masurile necesare pentru o aplicare corecta, unitara si integrala a legislatiei privind acordarea voucherelor de vacanta, transmite, printr-un comunicat de presa, Biroul Executiv al organizatiei sindicale din domeniul sanitar.

Organizatia invoca, in sprijinul acestei solicitari, OUG nr. 46/2017, potrivit careia, institutiile publice sunt obligate sa acorde angajatilor vouchere de vacanta, in perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie2018, in valoare de 1450 de lei/salariat, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie. „O initiativa laudabila, in conformitate cu programul de guvernare al actualului Executiv, dar care se dovedeste greu de aplicat, in realitate”, mentioneaza Leonard Barascu, presedintele Sanitas.

Sindicalistii spun ca desi ne aflam la jumatatea lunii august, iar concediile de vara se apropie de final, Executivul „se arata incapabil sa completeze cadrul legislativ astfel incat voucherele sa poata fi cu adevarat utilizate de beneficiari”.

 

Federatia Sanitas mentioneaza ca a solicitat in repetate randuri sa fie publicate normele de aplicare ale OUG 46, astfel incat institutiile publice si administratiile locale sa-si rectifice bugetele in sensul alocarii sumelor corespunzatoare. „Constatam, insa, ca decizia guvernamentala intarzie, iar Ministerul Sanatatii si autoritatile judetene se folosesc de aceasta lacuna legislativa, pentru a nu distribui voucherele de vacanta angajatilor din sanatate si asistenta sociala. Sa intelegem ca s-au hotarat sa faca o economie la buget, asteptand sa treaca vara si concediile din acest an? Sau Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta exclusiv din ratiuni propagandistice, stiind-o inaplicabila din lipsa de bani?”, intreaba, retoric, presedintele Sanitas, care semneaza comunicatul amintit.

Sindicalistii solicita ca in cazul in care niciunul dintre aceste motive nu este adevarat, Guvernul sa dovedeasca acest lucru aproband cat mai rapid completarea cadrului legislativ, astfel incat „voucherele de vacanta sa fie distribuite nediscriminatoriu”.

 

Cu numai o saptamana in urma, conducerea Federatiei SANITAS a participat la o intalnire cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Ministerului Muncii, pentru elaborarea Regulamentului-cadru in vederea stabilirii locurilor de munca si categoriilor de personal, precum si marimea concreta a sporurilor pentru conditii de munca pentru familia ocupationala de functii bugetare „Sanatate si Asistenta Sociala”.

In cadrul intalnirii, reprezentantii Sanitas au cerut ca viitorul Regulament-cadru sa aiba la baza cel putin trei principii, potrivit carora sa cuprinda toate categoriile profesionale care lucreaza in Sanatate si Asistenta sociala (personalul TESA si de deservire), sa se fixeze un prag minim pentru sporuri acordate personalului din sistemul sanitar si de asistenta sociala si sa existe posibilitatea cumularii a doua sporuri pentru personalul expus mai multor categorii de riscuri.

Reprezentantii Sanitas considera ca acestea sunt principii fundamentale in elaborarea unui Regulament-cadru corect, echitabil si complet si solicita o noua intalnire cu reprezentantii Guvernului, avertizand ca nu vor sustine un document construit in afara acestor principii.


Adaugati un comentariu


 

*