Sanitas picheteaza Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii

Nemultmirea sindicalistilor este legata de faptul ca amendamantele propuse de ei, la Legea Salarizarii Unitare, au fost respinse de Senat, dar au fost aprobate cele inaintate de autoritati.

 

pichetare-ms-sanitasLa sfarsitul saptamanii trecute, sindicatele din Sanatate anuntau ca vor declansa greva generala in cazul in care Legea Salarizarii Unitare va fi promulgata in forma sa actuala, dupa ce Comisia de Munca din Senat respinsese amendamentele inaintate de sindicalisti. La cateva zile de la acest anunt, Federatia Sanitas a trecut de la vorbe la fapte, anuntand o prima actiune de protest pentru joi, 25 mai. Astfel, Viorel Husanu, presedintele filialei Bucuresti a organizatiei sindicale, a anuntat ca a fost solicitata, de la Primaria Capitalei si de la Politie, o aprobare pentru o actiune de pichetare care va avea loc la data mantionata, a sediilor ministerelor Sanatatii si Muncii.

Presedintele sindicalistilor din Capitala si-a exprimat speranta ca cererea depusa va fi aprobata, in caz contrar urmand sa se treaca direct la declansarea grevei generale in sistemul de Sanatate.

Viorel Husanu si-a exprimat totusi speranta ca nu se va ajunge pana la greva generala, iar decidentii „isi vor da seama ca gresesc, cel putin cu Sanatatea”, si vor reveni asupra amendamentelor propuse de sindicalisti si respinse la Senat. In ziua pichetarii este programata si o sedinta a Consiliului National al Federatiei Sanitas, ocazie cu care se va decide un plan mai amplu de actiuni de protest, pentru perioada urmatoare.

 

asistentiLiderul sindical spune ca nu s-a dorit eliminarea diferentei salariale dintre asistentii medicali cu studii postliceale si asistentii medicali cu studii superioare, fapt pe care il considera inadmisibil. „Nu s-a vrut deloc taierea diferentei salariale intre asistentii medicali cu postliceala si asistentii medicali cu studii superioare care fac aceeasi munca, exact aceeasi munca. Pot sa spun ca aceia care au studiile cele mai putine, ma refer la cei care au ramas cu liceul sanitar, scoala tehnica sanitara, scoala profesionala sanitara, cei care sunt acum in pragul pensionarii, pentru ca ei asa au prins, in anii 70-80, nu exista post-liceala, nu exista facultate, dar au acumulat o experienta mult mai mare fata de cei care ies acum de pe bancile scolii. Dar, neavand studii, vor avea salariul cu mult mai mic. Nu se poate asa ceva, trebuie ca aceasta diferenta intre asistentii medicali sa scada foarte mult”, a declarat in acest sens Viorel Husanu.

 

Viorel Husanu

Viorel Husanu

Totodata, liderul Sanitas s-a declarat nemultumit si de diferenta mare dintre salariul unui asistent medical si cel al unui medic, precizand ca „un asistent medical face 90 la suta din treaba unui medic”.

Un alt motiv de nemultumire este si un amendament inaintat de Ministerul Muncii si care a fost aprobat in comisiile din Senat, conform caruia limitarea sporurilor se va aplica la nivelul ordonatorului principal de credite. „Am inteles ca s-a semnat, intr-o camera, in Comisia de Munca, s-a schimbat cumva un amendament, iar limitarea de 30% nu mai este la ordonatorul de credit, ci la ordonatorul principal de credite, dar tot este nemultumitoare, pentru ca in sistemul de sanatate sunt locuri de munca cu inalt grad de periculozitate, care au sporuri cuprinse intre 30 si 50%. Spitalul de Psihiatrie sau spitalul de TBC, sectiile grele, cum sunt cele de la ATI, SMURD, oncologie, au in momentul de fata un spor cuprins intre 30 si 50%. Daca ne limiteaza sporurile la 30% si legea spune acum, in faza de draft, ca in acest procent vor fi cuprinse si alte sporuri, privind norma de hrana, sporurile de sambata si duminica (care in lege este de 100% pentru ora lucrata), voucherul de vacanta, se depaseste 30%; unde va mai fi sporul de periculozitate?… Este o pacaleala, sau o rea-vointa, pentru Sanatate”, a mai precizat sindicalistul.

 


Adaugati un comentariu


 

*