Saptamana Internationala a Surditatii, marcata la Buzau

27 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Persoanele cu deficiente de auz si vorbire au tinut sa faca dovada faptului ca traiesc din munca lor si doresc sa fie egale cu toti ceilalti membri ai comunitatii, care nu sufera de dizabilitati.

 

ionica tarau, toma lunguIncepand din anul 1958, in ultima saptamana a lunii septembrie este marcata, anual, Saptamana Internationala a Surditatii, o initiativa a Federatiei Mondiale a Surzilor. In Romania, promotorii acestui eveniment se straduiesc  sa promoveze drepturile persoanelor cu deficiente de auz si sa evidentieze subiecte specifice ale drepturilor omului, care merita o atentie speciala, in conditiile in care presoanele cu deficiente de auz si vorbire constituie o comunitate care se confrunta cu o serie de probleme la noi in tara.

Intrucat la Buzau a fost infiintata o organizatie extrem de activa in lupta pentru drepturile persoanelor cu deficiente de auz si vorbire, Saptamana Internationala a Surditatii este marcata aici printr-o serie de actiuni care au debutat ieri. Asociatia „Centrul de pregatire pentru o viata independenta  in limbaj mimico-gestual”, principalul organizator al evenimentelor programate pentru aceasta saptamana, a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, in aceasta dimineata, ca o delegatie formata din sase tineri cu deficiente de auz si vorbire va participa in zilele urmatoare la o Conferinta Internationala ce va avea loc la Bruxelles.

 

surdo-mutiSeria activitatilor organizate in cadrul Saptamanii Internationale a Surditatii a debutat ieri, la Buzau, cu un atelier amenajat in Piata Dacia, in cadrul caruia tinerii cu deficiente de auz si vorbire au facut dovada reala ca traiesc din munca lor, ca pot, stiu si doresc sa fie egali cu cei care nu au dizabilitati. Evenimentul a fost organizat in parteneriat Crucea Rosie Buzau si Primaria Buzau, tinerii cu dizabilitati participand in aceeasi zi si la lansarea Saptamanii Prevenirii Criminalitatii, actiune initiata de IPJ Buzau.

In cursul zilei de astazi, la Primarie a avut loc o conferinta sustinuta si in limbaj mimico-gestual, la care au participat vicepresedintele Consiliului Judetean Romeo Lungu, primarul Constantin Toma si viceprimarul Ionut Apostu, precum si mai multe persoane cu deficiente de auz si vorbire.

Cu saceasta ocazie, Ionica Tarau, presedintele asociatiei care apara drepturile acestor persoane, a reamintit dificultatile cu care se confrunta deficientii de auz si vorbire, solicitand sprijinul autoritatilor pentru ca aceste persoane sa poata beneficia de un tratament egal si nediscriminatoriu in societate.

 

Ionica Tarau

Ionica Tarau

Cel mai important eveniment al saptamanii il constituie insa participarea delegatiei de tineri cu deficiente de auz si vorbire la Conferinta Internationala „Multilingvismul si drepturi egale in Uniunea Europeana: rolul limbilor prin semn”, ce va avea loc in Parlamentul European de la Bruxelles. Delegatia va fi formata din trei fete si trei baieti, cu deficiente de auz si vorbire, care vor fi insotiti la Bruxelles de un grup de profesionisti voluntari.

Proiectele organizatiei buzoiene in beneficiul acestei categorii de persoane vor continua si dupa aceasta saptamana care le este dedicata. Profitand de ocazie, Ionica Tarau a invitat cat mai multi buzoieni la cursurile de limbaj mimico gestual pe care le organizaeaza. In acest scop, a facut apel catre autoritatile locale in vederea punerii la dispozitie a unui spatiu in care persoanele cu deficiente de auz si vorbire sa se poata intalni, impreuna cu cei care doresc sa urmeze aceste cursuri, petru a comunica in limbajul mimico-gestual.

Pana acum, 130 de buzoieni, printre care si multi functionari publici, au urmat aceste cursuri, iar cei care doresc sa le urmeze exemplul se pot inscrie prin SMS la numarul 0732817411, sau pot contacta reprezentantii organizatiei pe pagina de Facebook.

 GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*